Zes korpsen hebben zich vanmiddag geplaatst voor het Open Dutch Showcorps Championship. Het belooft best een spannende strijd te worden, hoewel Excelsior Renkum een goede kans heeft om de titel binnen te halen. Zij wonnen vanmiddag de Middenklasse. Vanuit die klasse mogen ook O&V Nuenen, Jong Advendo en DINDUA Oldekerk meedoen aan de finale. Vanuit de Basisklasse hebben Jong Pasveer en Victory Den Haag zich geplaatst.

Het juryteam is wat kleiner dan vanmiddag. De effect-juryleden beoordelen van de box, terwijl de andere twee juryleden op het veld staan.

Music Effect: Rene van Dijke
Visual Effect: Paul Doop
Music Performance: Rob Balfoort
Visual Performance: Edwin Beens

Het weer is nog steeds goed en O&V Nuenen bijt over een paar minuutjes het spits af! We maken van elk optreden een verslag en natuurlijk plaatsen we ook zo snel mogelijk de einduitslag.

Hier kun je nog het verslag van vanmiddag teruglezen. 

Prijsuitreiking

1e – 701 pnt Excelcior Renkum
2e – 608 pnt DINDUA Oldekerk
3e – 589 pnt Jong Pasveer Leeuwarden
4e – 573 pnt Show and Marchingband Victory Den Haag
5e – 569 pnt Drum- en Showfanfare Jong Advendo Sneek
6e – 504 pnt O&V Nuenen

Publieksprijs: Excelsior Renkum

Juryteam in Assen jureert gewoon weer zoals vroeger

De jurering tijdens het WMC 2017 heeft vorige zomer de tongen losgemaakt. De jury koos er in Kerkrade voor om “realistischer” te jureren. De bandbreedte van de puntenaantallen werd daardoor een stuk breder dan we gewend waren tijdens andere wedstrijden. Tijdens het ODSC is er gejureerd zoals bij eerdere edities van het ODSC. Dat is terug te zien in de scores die over het algemeen tussen de 80 en 90 punten liggen.

Tijdens het avondprogramma wordt overigens gewerkt met een afwijkend jurysysteem waarbij de deelnemers maximaal 1200 punten kunnen scoren. De scores zijn dus niet vergelijkbaar met die van het middagprogramma.

RECAPS ODSC
Uitslagen ODSC
RECAPS ODSC (avond)


Excelsior Renkum

Inmiddels loopt Excelsior Renkum het veld op voor hun show Airborne, waarin ze het verhaal vertellen van Operation Market Garden. Een programma dat vanmiddag veel indruk heeft gemaakt bij het publiek. Ze wonnen dan ook ruim in de Middenklasse met een score van 85,88 punten. Het gaat wat ver om te zeggen dat ze de ODSC-titel alleen maar even hoeven op te halen, maar eigenlijk is het wel zo. De enige die daar nog wat aan kan doen, is Excelsior zelf. Gewoon een goede uitvoering lopen en dan kunnen we nu genieten van de nieuwe ODSC Kampioen.

De nieuwbakken Nederlands Kampioen heeft in ieder geval al een ticket binnen voor deelname aan Taptoe Groningen.

Begin is weer goed: zeer effectvol! Hoe een gewone dag verandert in een oorlog. Een perfect statement vanuit de brass. Mooie opbouw naar de eerste climax toe. Gewoon een heel sterk moment! Zelfs nog even ons hokje verlaten om de volledige impact mee te pakken.

De drive in het tweede nummer is lekker. Bijzonder is als je de voetstappen door de speakers hoort komen. Sirenes klinken weer op het veld en het slagwerk laat horen wat ze in huis hebben: behoorlijk wat! Gaaf is hoe deze drumsolo wordt overgenomen door de brass, hoewel de trombones iets teveel standje knetteren gebruiken, naar mijn mening.

Mooie solo van de bugel! Net iets mooier ook dan de uitvoering van vanmiddag. En toch mis ik in het tutti-gedeelte wel een beetje een warme deken. Maar het verhaal komt hier prachtig naar voren. Een perfecte vertolking van de gesneuvelde soldaat in deze ballad, ook ondersteund door de mimiek in de gezichten van de leden!

Tijd om terug te slaan! De strijd barst los in hevigheid! We zijn toe aan de opstanding van de geallieerde troepen. Mooie korte staccato-nootjes! Lekkere dynamische opbouw ook. Het spettert zo nu en dan van het veld en de overgang naar de swing is top! Lekkere trompetsolo en een mooi samenspel tussen mello’s en euphjes! Overtuigend spel ook in de trompetsectie, waarna de focus volledig op het slagwerk gaat. De opstanding is compleet! Renkum overtuigt op dit moment!

We gaan naar de bevrijding: de focus ligt op de sample die het verhaal vertelt van hoe Nederland wordt bevrijd. Mooi ondersteund in de muziek die richting de achterkant wordt gespeeld. Daarna kan Renkum lekker uitpakken, want er is veel ruimte om dynamisch uit te pakken.

Het slot staat als een huis! Een show vol passie, drive en energie. Dit is een show die je met gemak vaker kan zien, het blijft interessant! Vanavond doet Renkum wat het moet doen om te kunnen worden gekroond tot de nieuwe ODSC Kampioen. Daar is voor ons geen discussie voor nodig. Verdiend!


Jong Pasveer uit Leeuwarden

Hoewel ik het clubje aardig ken, was Jong Pasveer vanmiddag voor mij dé verrassing. De club heeft de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt, qua aantal maar ook op het gebied van kwaliteit. De drive in het programma was enorm. Het zag er strak uit en dat werd beloond met een score van 84,96 punten in de Basisklasse. Zelf vonden ze dat het wel een stukje beter kon, dus ik ben benieuwd!

Jong Pasveer brengt vandaag hun show On the Move. In deze wereld van digitale communicatie zijn we altijd maar ‘on the move’ en dan is het belangrijk om juist te focussen op waar je mee bezig bent. Plezier maken, emotie voelen en muziek denken!

De opening is en blijft sterk, ook omdat maître Tara in alle rust haar plekje opzoekt. Daarmee dwingen ze de aandacht af. Juist omdat ze er meteen in knallen met slagwerk is het effect groot. Je zit meteen op het puntje van je stoel en wordt dan beloond met een toffe act waarbij de tamboers bij elkaar op de snare spelen. Voor het slagwerk ook een uitgelezen kans om te vlammen, want ze zijn best in overtal en moeten in het tweede nummer gas terug nemen om de melodiegroep niet te overspelen.

We zijn inmiddels bij het stukje silent drill: gewaagd met twee lange lijnen en dus valt het wel meteen op als het niet helemaal strak staat. Bijna! Lekkere overgang naar muziek uit de film Rio! En dat gaat weer naadloos in een swing-versie van Classico. Bijzonder arrangement en het drumstel dat ontstaat is leuk gevonden! Het balletstukje wordt met nog meer overtuiging gebracht dan vanmiddag.

Door naar Fantastic Beasts, waar de solo-piccolo wordt opgewonden alsof het een speeldoosje is. Tof is ook de zwevende stok van een van de tamboers. Daar had dus zelfs de jury het over tijdens het eten. ITS MAGIC! Bijna magisch zijn ook de twee blokken die door elkaar heen bewegen: dit is Pasveer!

Met dezelfde drive als vanmiddag werken ze toe naar het einde van hun show. Wederom een goede uitvoering van Jong Pasveer! Had het idee dat sommige onderdelen vanmiddag wat strakker werden uitgevoerd, maar ik heb er opnieuw van genoten. Je ziet wel dat er enorm veel routine in dit clubje zit en dat ze hun show op een heel hoog basisniveau uitvoeren. En dat met kids van krap aan tien jaar ertussen: een groot compliment!


Show- and Marchingband Victory Den Haag

We zijn al over de helft van het programma en Victory Den Haag komt het veld op. Vanmiddag scoorden ze in de Basisklasse 82,33 punten en dus mogen ze vanavond als vierde aantreden. Even een kleine rectificatie want de titel van hun show is niet Walk for Life (zoals ik vanmiddag schreef) maar Rock Alive. Inmiddels weten we dat er flink wat lekkere rocknummers voorbij komen in deze show.

Vanmiddag viel ons al op dat Victory zich lekker heeft doorontwikkeld in de laatste jaren. Ze hebben een soort eigen stijl ontwikkeld wat je kunt zien als een soort combinatie van een soort Advendo-sound met een Amerikaanse manier van marcheren.

Lekker begin met Bohemian Rhapsody: vol overtuiging knallen de leden erin! Ook nu spat het enthousiasme er weer vanaf. Jammer dat in een standstill de lijntjes net niet strak staan, want ze staan er een tel of 16 stil. Gelukkig zitten wij op de 50 en moet de jury het doen met een plekje op de 40 (wat wij logisch vinden ;-)).

 

Dit clubje voelt zich gewoon erg goed bij deze muziekkeuze. Ze kunnen er volle bak in knallen. En sommige muzikanten grijpen dat aan om even flink van zich te laten horen. Zo is er een trompettist die regelmatig er even een nootje overheen gaat. Maar wel zuiver! Leuk!

 

Het publiek zit er ook vanavond lekker in, want het publiek klapt weer gretig mee met We Will Rock You! Toegegeven: als je je ogen even dicht doet, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je zwart en wit ziet, maar het is niet verkeerd om je te laten inspireren, toch?

Een klein rustmomentje en daar zijn we wel aan toe in het muzikale geweld. Een prima ballad, waarbij al snel de volumeknop een beetje wordt opengedraaid. Het zou wat dat betreft wel fijn als er op sommige momenten iets meer gas wordt teruggenomen. Door het dynamische bereik een beetje te vergroten, ontstaat er ook wat meer effect. Overtuigend en lekker hard is het vaak en dus ook wel genoeg!

Maar zoals gezegd, de leden brengen hun show vol overtuiging. Natuurlijk kunnen de lijntjes soms net wat strakker worden neergezet, maar over het algemeen wordt er ook vanavond netjes gewerkt! De show samenvatten? Lekker stevig! Niks geen geneuzel met wazige speakerteksten, pretentieuze verhalen en wat al niet meer. Gewoon het publiek proberen te vermaken en zorgen dat het er visueel netjes uit ziet. Dat hebben ze vanavond prima gedaan!


Showkorps D.I.N.D.U.A. uit Oldekerk

Kijk, dat ziet er even anders uit. Konden de hulpjes van DINDUA vanmiddag nog rustig het frontensemble opbouwen in de pauze, moeten ze nu even flink aanpoten. Toegegeven: ze doen het vrij snel.

DINDUA behaalde vanmiddag in de Middenklasse een score van 80,93 punten, net iets boven Jong Advendo. En de Snekers hebben er een schepje bovenop gedaan, dus DINDUA kan aan de bak. Ook voor hun is er na de uitvoering van vanmiddag nog best wat te verbeteren. We gaan kijken of The Door naar een volgend level wordt getild.

We krijgen een levensverhaal te zien. Je komt op de aarde als een blank canvas. Via de door komen de leden in verschillende werelden waarin ze zichzelf leren kennen. Al die ervaringen voegen iets toe aan je eigen ik, aldus de speakertekst.

Ah kijk! De eerste wisseltruc krijg ik nu wel mee. Een jonger guardlid stapt de deur in en via de draaideur komt er een ouder lid voor terug. Goed effect! Prima ook hoe de focus visueel op de deur werd gelegd.

Het tweede deel van de show is muzikaal uitdagend. DINDUA houdt de rijen daar maar net gesloten, gelukkig komen ze er goed uit en neemt de intensiteit mooi toe. Ook voor DINDUA geldt wel dat er een schepje bovenop gaat. Mooie solo ook van een van de mallets in het veld, knap gespeeld! Geeft ook vertrouwen aan de club, want dit deel van de show loopt lekker!

De deur wordt naar de voorkant van het veld gebracht. Een van de guardleden komt daaruit en pakt de aandacht met een vlagsolo tijdens de ballad. Het is een mooi rustpunt in de show, waarbij de visuele invulling van de leden mooi ondersteunt.

DINDUA werkt slim met de deur. Ineens komt er een snarespeler uit. Focus goed vandaan gehaald.

We gaan naar Firebird. Vanmiddag kon de muzikale uitvoering beter en ook nu dreigt het bij elkaar weg te lopen. Naar het einde toe trekt dat gelukkig wel weer goed bij. Het slot is dan ook prima! Knap want er gebeurt veel in korte tijd!

Ook voor DINDUA geldt dat er weer een stap is gezet. Het verhaal is me ook wat meer duidelijk geworden, hoewel je daarvoor wel je kop er goed bij moet houden. Ook zonder dat verhaal te willen volgen is er genoeg om naar te kijken en te luisteren. De show is gevarieerd en bevat veel energie en hier kan DINDUA het komende jaar goed op doorbouwen!


Jong Advendo Sneek

De kids van Jong Advendo scoorden vanmiddag in de Middenklasse 80,63 punten. Een hele prestatie, want het blijkt dat er niet twintig maar zelfs dertig nieuwe leden in de club zitten. En dan is het knap dat ze al zo snel weer op dit niveau zitten.

Het verhaal van de show van Jong Advendo gaat over het feit dat de jeugd enorm veel muziek luistert: ze zijn radio-actief. Vandaar ook de titel van de show: Radioactive! We krijgen hits van deze tijd te horen in hun show. En voor de Snekers valt er wel wat te halen, want vanmiddag scoorden ze maar een paar tienden minder dan DINDUA. Een mooi doel dus om nog een plekje te stijgen.

Jong Advendo gaat lekker van start: grote figuren staan prima! Mooi is ook het gebruik van kleur in de guard: de felle vlagen steken mooi af bij het zwart en wit.

Advendo heeft nog wel een beetje energie gevonden, want vooralsnog loopt de show beter dan vanmiddag. De uitvoering is allemaal net wat strakker. Er zit ook iets meer drive in voor ons gevoel en dat is niet verkeerd voor de muzikale ontwikkeling. Ook het slagwerk geeft in de breaks net even wat meer. Het houdt de aandacht een stuk beter vast.

En dus zijn we ook nu al weer aanbeland bij Ping Pong. Mooi rifleblokje van de guard: strak uitgevoerd en dus een mooi effect. Het springen slaat ook vanavond lekker aan!

Mooi moment is de lange lijn van de blazers, vlak voordat ze naar een boog gaan tijdens muziek van Kensington. Maar! Het zou helemaal af zijn met een visueel effectje waarbij de toeters even 15 graden de lucht in gaan.

Het waait overigens best hard op het veld, nu levert dat een mooi effect op bij de guards die hun vlaggen de lucht insteken. Bij een toss is het natuurlijk lastig, maar daar weten de dames goed mee om te gaan.

Het is eigenlijk ook wel jammer dat we nieuwe maître van dit clubje niet wat vaker en prominenter in beeld zien. Hij heeft de flair van een kleine Bennie en dat kun je best goed uitbuiten in de momenten dat de hele club voorwaarts komt, bijvoorbeeld richting het einde van de show.

Maar al met al is het gewoon wederom een knappe prestatie van dit jeugdkorps, want dat vergeet je ook nu gewoon. Jong Advendo doet z’n trucje alsof het een normale seniorenband is en dat is en blijft bijzonder. Een goede uitvoering van Radioactive: weer een stukje beter dan die van vanmiddag en dat zet de druk op de andere deelnemers.


Showkorps O&V uit Nuenen

O&V Nuenen haalde vanmiddag in de middenklasse een score van 76,71 punten met hun show ‘Generations’ in de Middenklasse. Nu is het tijd om daar een schepje bovenop te doen in het avondprogramma, hoewel de bejurering dan natuurlijk wel plaatsvindt met een ander systeem. De muzikanten – jong en oud – gaan met elkaar de strijd aan tijdens het programma. De opening – 5e Symfonie van Beethoven – en Fanfare of the Common Man zijn mooie voorbeelden van muzieknummers die het vooral bij de oudere generatie goed doen.

O&V heeft inderdaad ook een leuke gemêleerde club met soms erg jonge muzikanten. Het enthousiasme spat er ook wel vanaf, zeker bij de dirigente, die volledig meegaat in het verhaal dat ze vertellen.

Het begin is ietwat wankel, maar daarna pakken ze bij O&V prima de draad op. Je mist door het hele programma heen wel wat zwaar koper. Eigenlijk hebben ze alleen een bassist en een trombone en verder bestaat de bezetting uit mellofoons, trompetten, saxofoons en fluiten. Af en toe mis je die warme deken die over je heen valt.

Daar waar in het begin de muzieknummers wat langer worden doorgespeeld, ontwikkelt de show zich in het tweede deel tot een medley-show, waarin de tegenstellingen elkaar opvolgen en de generatiekloof wegvalt. Gedurende de show komen de leden steeds dichter bij elkaar als het gaat om muziekkeuze. De club straalt daardoor wel een eenheid uit en dat is mooi.

O&V Nuenen heeft met dit programma best iets in handen waarmee ze kunnen doorgroeien. Muzikaal aflakken, soms iets meer beheersing in het spelen, maar vooral wel de enorme dosis aan energie behouden. Soms kan de guard beter worden geïntegreerd in de show, nu staan ze met een enorme kreet helemaal verstopt achter de band. Dat is wel jammer.

Het slot – Uptown Funk gaat over in de 5e Symfonie – is overtuigend. Als ze dat niveau de hele show kunnen vasthouden, dan maken ze enorme stappen. Het loopwerk is in de basis prima verzorgd en het programma is gevarieerd. Ik had ook nog wel het idee dat deze uitvoering weer net wat beter en energieker was als die van vanmiddag!