Korpsmuziek.nl is vandaag live bij het Open Dutch Showcorps Championship in Assen. We volgen vanaf 13.00 uur alle optredens in de Jeugd-, Basis- en Middenklasse. Ook maken we een verslag van het finaleprogramma met de zes beste korpsen van de dag. Alle verslagen van het dagprogramma vind je in dit nieuwsartikel.

We hebben in ieder geval een mooi plekje op de 50-yardlijn. Het veld ligt er prima bij en het is met een graadje of 20 aangenaam. Ook de tribunes lopen al aardig vol, op dit moment vooral met fans van Jong Pasveer (basisklasse) en de jeugd van Crescendo. Het is vandaag voor het eerst sinds jaren dat er geen Topklasse is tijdens het ODSC. Het feit dat we in een na-WMC-jaar zitten heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Toch kan het een interessante dag worden, omdat het er in de verschillende klasses wel om kan gaan spannen.

Houdt Jong Pasveer zich staande in de Basisklasse? Wat doet de relatieve nieuwkomer CMH Menaldum? Kunnen Avanti en Victory een gooi doen naar de titel? Wat gaat een verjongd Jong Advendo doen? Trekt Excelsior Renkum hun goede lijn door? Hoe zien de nieuwe shows van DINDUA en O&V Nuenen eruit?

Het juryteam bestaat uit de ‘vaste gasten’. Veel van de juryleden komen vrijwel jaarlijks terug naar Assen. We kunnen volgens juryvoorzitter Paul Doop rekenen op een realistische bejurering. “We jureren zoals we dat al jaren doen in Assen”, aldus Doop. Doop bejureert samen met Robby Overvliet het onderdeel Overall Effect. Naast hen in de jurybox zitten ook Jelle Roeper (Music Ensemble) en Edwin Beens (Visual Ensemble). Rob Balfoort en Rene van Dijke (beiden Music Performance) en Berend Jan de Vries (Visual Performance) jureren vanaf het veld.

We beginnen het programma met de Jeugdklasse, waarin de jeugd van Crescendo Opende, al jaren vaste gast, het opneemt tegen de junioren van Adest Musica.

Prijsuitreiking

Jeugdklasse
1 85.17 Jeugdband Adest Musica Sassenheim
2 81.75 Jeugdkorps Crescendo Opende

Basisklasse ONK
1 84.96 Jong Pasveer Leeuwarden
2 82.33 Show and marchingband Victory Den Haag
3 81.33 Drumfanfare Avanti Groningen
4 79.50 CMH Menaldum Menaldum

Middenklasse ONK
1 85.88 Excelcior Renkum Renkum
2 80.93 DINDUA Oldekerk
3 80.63 Drum- en showfanfare Jong Advendo Sneek
4 76.71 O & V Nuenen Nuenen

De wildcard van Taptoe Groningen gaat naar Excelsior Renkum!

Avondprogramma ODSC

Het avondprogramma tijdens het ODSC ziet er als volgt uit. Het programma begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk. De volgorde is op basis van de puntenaantallen tijdens het middagprogramma en daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende klasses.

O&V Nuenen (76,71 – midden)
Jong Advendo (80,63 – midden)
DINDUA Oldekerk (80,93 – midden)
Show- and Marchingband Victory Den Haag (82,33 – basis)
Jong Pasveer (84,96 – basis)
Excelsior Renkum (85,88 – midden)

 


Middenklasse – Jong Advendo Sneek

Op het veld staat inmiddels de laatste deelnemer van het middagprogramma. Jong Advendo doet vandaag misschien wel een gooi naar de titel, ook al heeft de club sinds het WMC twintig (!) nieuwe jeugdleden aan het korps toegevoegd. Wat een weelde: zo’n jeugdopleiding.

Vorig jaar maakten ze met hun show A Better World veel indruk tijdens het WMC, we zijn benieuwd wat ze ons dit jaar voorschotelen!

Muziek is niet meer weg te denken uit het leven van de jeugd: overal luisteren ze muziek. De jeugd is tegenwoordig behoorlijk Radio-actief, want ze streamen muziek bijvoorbeeld op hun smartphones en andere devices. Hun show heet Radioactive!

Een mooi openingsfiguur met een centrale rol voor de guards, terwijl de brass naar de achterkant speelt. Veel kleur op het veld in het begin en later ook een goede integratie van de guard in het visuele plaatje. Openingsstatement staat, hoewel het soms ietwat rauw klinkt en de dynamische verschillen vooral worden gemaakt door naar de achterkant te spelen.

Even een typisch stukje Advendo-slagwerk, overgenomen door de blazers. We zien veel grootse figuren: programma is goed leesbaar daardoor. De muzikale ontwikkeling is echter op dit moment een klein beetje weg (kabbelt een beetje door), hoewel die absoluut ontstaat op het moment dat het slagwerk het overneemt in Ping Pong van Armin van Buuren. Lekkere bongo-solo, visueel tevens goed uitgebeeld en een mooi moment voor de guard voor een stukje riflewerk! Doeltreffend!

Publiek gaat met de handjes op elkaar want naar goed gebruik van de senioren, gaat ook Jong Advendo even lekker springen! Leuk effect!

De muzikale ontwikkeling is nu na Ping Pong ((leuk!) veel sterker, tijdens muziek van Kensington. Mooie boog en volop aandacht voor het muzikale! We denken hier ook nog even terug aan de mooie beelden van de senioren tijdens de megashow van Armin in de Arena. Top-reclame voor onze hobby en goed dat Jong Advendo daar inspiratie uit heeft gehaald.

Maar we gaan verder met de show. De slagwerksolo is een moment voor een aantal pittige figuraties, maar de lijntjes staan niet helemaal strak. Er ontstaat een enorme cirkel met een kruis in het midden. Paar kleine samenspelprobleempjes die gelukkig snel worden opgelost.

We bouwen op vanaf de achterkant van het veld en het slotfiguur staat mooi op het veld. Een prima en overtuigende show van Jong Advendo. Het is knap hoe ze met een flink verjongde club al zo snel weer op dit niveau hun show kunnen uitvoeren. Het blijft toch een machine in zwart en wit die vol overtuiging en met veel energie hun show uitvoeren. Het thema staat muzikaal en is op een typische Advendo-manier vormgegeven. Ook Jong Advendo kan hier mooi op gaan doorbouwen! Het publiek staat in ieder geval alweer regelmatig op de banken!

Jong @advendokorpsensneek tijdens het ODSC Assen ‘RadioActive’ #middenklasse #Korpsmuziek

Een bericht gedeeld door KM (@korpsmuziek) op


Middenklasse – Showkorps O&V uit Nuenen

O&V uit Nuenen deed vorig jaar mee aan het WMC met hun show Circus Spectacular. Ze haalden daar 70,0 punten in de First Division. Nu weten we dat de scores tijdens het WMC soms erg laag waren, maar voor deze club is er dus genoeg ruimte tot verbetering. Ze doen dat met de show ‘Generations’: een generatiestrijd tussen de verschillende muzikanten.

We zien tegenstellingen tijdens de show: de oudere en jongere leden gaan de strijd met elkaar aan. We beginnen bijvoorbeeld met de 5e van Beethoven. Tegenstelling zien we tussen de blazers en het slagwerk, prima visueel uitgebeeld. Leuk is ook het arrangement dat meteen een stuk frisser en jonger klinkt.

Nu klinkt Fanfare for the Common Man op het veld: vast uit de koker van de ouderen. Ook hier passen ze het trucje toe om hetzelfde nummer te spelen met een frisser en modernere look and feel. Het effect wordt versterkt in het visuele boek: veel meer energie!

Helemaal geen gek begin van deze show, die visueel vrij netjes wordt uitgevoerd. Ook in het vervolg ziet het er allemaal wel strak uit in het loopwerk. Leuk is ook dat we af en toe weer batons op het veld zien, past wel in het thema.

De blazers hebben wel een beetje moeite met de muziek van – ik geloof – Avicii. Dit nummer is even wat minder overtuigend dan de rest van de show. Ook ontbreekt een beetje de drive.

De show ontwikkelt zich nu tot een soort van medley, waarin de generatiekloof uit lijkt te monden in een soort van compromis. De tegenstellingen zijn minder scherp en de leden lijkt elkaar bijvoorbeeld te vinden in Euphoria van Loreen, muziek van Avicii.

Ook visueel zien de verbroedering bijvoorbeeld in een grote driehoek die eensgezind over het veld beweegt. O&V Nuenen werkt naar het slot toe met een kleine mashup van Uptown Funk: veel energie!

Een bijzondere vermelding voor een van de pitspelers, die een lichamelijke beperking heeft, maar vanuit zijn rolstoel gewoon meedoet. Ondanks zijn beperking is hij gewoon volwaardig onderdeel van deze show. Top!

O&V Nuenen heeft een nieuwe show en laat zien dat er hard is gewerkt aan finesses, effectjes en nuances. Ze spelen steeds behoorlijk beheerst en voeren het geheel visueel al behoorlijk strak uit. Het lijkt erop alsof ze sinds het WMC zeker een stap hebben gezet.

 

@showkorpsov tijdens het ODSC Assen ‘Generations’ #middenklasse #Korpsmuziek

Een bericht gedeeld door KM (@korpsmuziek) op


Middenklasse – Excelsior Renkum

Excelsior Renkum komt het veld op met het voor sommigen bekende cadence flam-a-bles. Nog steeds een mooie bezetting voor de club die vorig jaar is begonnen aan een sterke opmars. Tijdens het WMC maakten ze op mij indruk met hun show. Hun score van 80,67 (wel goud) vonden wij laag, maar vandaag heeft Renkum een nieuwe kans met een hoop ik doorontwikkelde versie van hun show Airborne, die in het teken staat van operatie Market Garden, de slag om Arnhem. We zien de verschillende emoties. Van de droppingen en de grondgevechten, het rouwen om de soldaten, de opstanding van de geallieerde troepen en de bevrijding. We zullen het allemaal gaan zien, aldus de speakertekst.

We gaan van start: vogeltjes fluiten tijdens de opening met een prachtige ballad. Heerlijk gespeeld naar de achterkant van het veld. Mooie sfeer. Een goede opening. Lekkere opbouw. Je voelt de spanning uit de muziek.

Renkum voert de show ogenschijnlijk nog steeds op een goed niveau uit. Een sterk slot van het eerste nummer: muzikaal mooi! Goede visuele effecten.

We gaan naar de operatie toe! Mooi ondersteund met samples. Ook hier een sterk muzikaal stuk met goede visuele effecten! Het plaatje klopt! Visuele uitvoering van de figuraties is ook goed: lijntjes staan!

Het verhaal komt ook nu weer goed over. Het luchtalarm klinkt in het Achilles-stadion. Gave drumsolo eronder: veel energie en intensiteit. De battle is on full swing. Samples van marcherende soldaten, overgenomen door de brass. Strakke hits, bijna beetje overspeeld, hoewel de muziek intensiteit vraagt!

Een van de soldaten sneuvelt en ligt op het veld. De sjakos gaan af, ook nu weer om de aandacht te vestigen op de emoties in het verhaal. Sterk! En dat is ook zeker de bugelsolo, hoewel er een klein beetje zenuwen in doorklinken. De emoties zijn duidelijk te zien, hoewel ik in dit stuk een beetje lowbrass mis. Jammer is toch ook dat we na bijna anderhalf jaar nog steeds muziekboekjes zien bij sommige leden.

Het emotionele effect van dit deel is sterk en een grote witte ballon stijgt symbolisch de lucht in.

We zien de opstanding van de geallieerde troepen, afgetrapt met een prima drumbreak! Ook hier muzikaal een klein beetje té enthousiast richting de overwinningsmood. Wel een heel vette trompetsolo! Tof overgenomen door de mello’s en euphoniums. Heerlijk sfeertje: de overwinning in de slag is daar, dat voel je duidelijk. En de muzikanten gaan even helemaal uit hun dak (trompetje, ik hoorde je ;-)). Goed statement, maar erg fijn dat de show door wordt ontwikkeld naar de bevrijding. Verhalend ondersteund met de sample: slim! Begrijpelijk voor het publiek.

Mooi moment als we rood-wit-blauwe ballonnen de lucht in zien gaan. Nederland is bevrijd en met veel intensiteit komt de show van Excelsior Renkum tot een einde. Wat mij betreft een absolute titelkandidaat in dit veld, ook al moet ik nog twee shows gaan bekijken.

Het verhaal klopt, zit goed in elkaar. Muzikaal en visueel is het programma uitdagend en de uitvoering is van een hoog niveau, zeker afgezet tegen de andere korpsen tijdens het ODSC tot nu toe. Een sterke brass en goede slagwerkgroep. Dit clubje kent geen zwakke punten. Renkum heeft sinds het WMC zeker niet ingeboet en vormt een mooie aanvulling op het aanbod aan showkorpsen in Nederland!

 

@excelsior_renkum tijdens ODSC Assen ‘Market Garden’ #middenklasse #Korpsmuziek

Een bericht gedeeld door KM (@korpsmuziek) op


Middenklasse: Showkorps D.I.N.D.U.A. uit Oldekerk

Inmiddels zijn we aanbeland in de Middenklasse. DINDUA Oldekerk trapt de competitie af met hun show The Door. Achterop het veld staat al een deur, die blijkbaar centraal staat tijdens deze show. Het gaat voor DINDUA om een nieuw concept, waarmee ze dus nu al meedoen aan een wedstrijd. De leden zullen ongetwijfeld hard hebben gewerkt!

De korte pauze kan DINDUA mooi benutten om het frontensemble alvast op te zetten. Dat scheelt straks weer flink wat tijd!

Een prima opening die dynamisch lekker wordt uitvergroot. De deur komt naar voren, het veld op en trekt goed de aandacht omdat het erop lijkt dat er wel eens een wisseltruc in kan gaan plaatsvinden.

DINDUA heeft dit jaar een guard met vijf dames, maar ze vallen in positieve zin op, want hun vlagwerk is in het begin al behoorlijk gelijk. Het fieldpercussion wordt vooral gedragen door de drumline. Drie malletspelers lopen mee, terwijl de rest van de melodie uit het front ensemble komt. Het samenspel is ondanks de afstand heel behoorlijk op de meeste momenten. Kleine issues worden snel opgelost. De balans tussen de versterking en de rest is overigens ook goed: prima soundcheck dus!

We zitten inmiddels in het tweede deel van de show en de eerste wisseltruc vanuit de deur heeft al plaatsgevonden bij een van de guards.

Dit tweede deel van de show is muzikaal een stuk overtuigender dan het eerste deel. De snares hebben het overigens druk, want zij worden regelmatig ingezet om de deur te verplaatsen. Het heeft echter geen consequenties voor het muzikale plaatje. Slim geschreven dus!

De ballad is een mooi samenspel tussen piano en mallets. Mooi gespeeld en ondersteund door de movements van de guard en de drumline. Nu een prima focus op de sabels in het midden van het veld. Ze krijgen de focus en pakken hun moment met een goede uitvoering van het werk.

Coole overgang naar de drumsolo richting Firebird. Pittig arrangement, ook hier weer. Uitvoering is er dan ook net niet in het begin. Richting het slot is het samenspel een stuk beter. Leuk is dat het fieldpercussion hun sjako heeft afgezet en dat de uitdrukkingen van het gezicht afspatten. De overtuiging is daar! Ondanks dat het muzikaal gezien even hard werken is, is het enthousiasme onverminderd groot.

Het slot van de show is heel veelbelovend, muzikaal en visueel. De muzikanten rennen over het veld en besluiten hun show. Jammer van de wind, laatste tosje bij de vlaggen ‘verwaait’ nogal, maar dat heb je niet altijd in de hand.

Een interessante show van DINDUA. Enorm veel elementen: een gevarieerd boek, een uitdagende choreografie en genoeg theatrale momenten. Het is wat lastig om te focussen op de deur en tegelijk een verslag te schrijven, dus ik weet niet of ik alle momenten heb meegekregen. Het is zeker een show die je vaker moet zien om alle elementen en finesses te kunnen ontdekken. DINDUA heeft nog genoeg te doen, maar ze zijn lekker op weg!

@showkorpsdindua Tijdens het ODSC Assen #Korpsmuziek ‘The Door’ #middenklasse #NK

Een bericht gedeeld door KM (@korpsmuziek) op


Basisklasse – Show- and Marchingband Victory uit Den Haag We zijn aangekomen bij de laatste deelnemer in de Basisklasse: Victory uit Den Haag! Ik ben wel even blij met deze lange opmars, want het tempo zit er behoorlijk in deze editie. En dan moet ik het nu ook nog even doen zonder Cor Vosseberg, die wat later aanschuift. Flink doorwerken dus in ons KM-hokkie. Maar er staat nu wel een mooie slinger op het veld: van 30 tot 30 yard! Ze hebben het veld mooi afgezet. Hun programma bestaat uit verschillende nummers en marsen. De titel van de show is Walk for Life, maar een verhaal en muzieknummers worden in de speakertekst niet genoemd, dus we laten ons maar verrassen. Mooie opening met Queens Bohemian Rhapsody! Klinkt goed van deze club, op een missertje in het slot na. Overtuigend is het absoluut! En dat enthousiasme trekken ze door in het tweede nummer!

Ik zie rechts van me wat (oud-)Juballeden staan en het valt ook duidelijk op dat Victory flink wat Amerikaanse invloeden heeft. De M&M ziet er verzorgd uit. De club gebruikt de frontfaced-manier van lopen en dat werkt goed voor ze. De projectie van de brass is sterk. Een flinke bak geluid! Tegelijkertijd werkt de combi met het traditionele slagwerk goed. Nee, dit is absoluut geen drumcorps: het voelt als een behoorlijke eigen stijl, fris, ook al zitten er wel wat Advendo-invloeden in.

Muzikaal is het over het algemeen wel weinig genuanceerd: eigenlijk is alles forte en soms fortissimo. Ik hoop dan ook dat we straks nog wel een mooie dynamische ballad krijgen.

We Will Rock You! Werkt goed! Publiek werkt lekker mee. De club verzamelt zich aan de frontlijn en speelt de statements van dit nummer. Verderop in de percussionbreak een soort freeform: ziet er wel enthousiast uit! We zijn inmiddels bij de ballad. Die begint rustig en wat zachter, maar ook hier gaat de volumeknop al weer snel wat omhoog. De club voelt zich daar wel het meest comfortabel bij. Het geeft ze een extra drive en die houden ze goed vast gedurende de show. Ook het publiek reageert vooral op dat soort sterke momenten goed!

Victory heeft de basis goed voor elkaar. Instrumenthouding is sterk, net zoals het loopwerk. Er is een eenduidige stijl van lopen. Ik zie ook geen muziekboekjes en dat maakt me blij! Ondanks dat het veld vrij klein is uitgezet, gebruiken ze wel het hele veld. Het is dan ook een flinke club. Het slot van de show is overtuigend: mooi vooraan op het veld en met een mooi visueel effect aan het einde.

Een spetterend optreden van Victory: vol energie en drive. Af en toe een klein muzikaal missertje, vooral veroorzaakt door enthousiasme. Ze krijgen echter het publiek mee op de momenten dat ze dat willen. Er zitten zeker ook een paar hele sterke momenten en er gebeurt van alles op het veld. Het is mooi om te zien dat een club als Victory zich waagt aan een wedstrijd. En daarin misstaan ze absoluut niet!


Basisklasse – Drumfanfare Avanti uit Groningen Avanti gaat ons vandaag vermaken met hun show Divertimento. De laatste weken hebben we veel van deze club gezien op de sociale media. Ze zijn klaar voor het ODSC, dat was boodschap. Ook hier weer een muzikale tijdreis. De club heeft een mooie uitstraling in hun Engels marchingbanduniforms. Ziet er zeer verzorgd uit!

Een pittige opening van Avanti! Zelfs zo pittig, visueel en muzikaal, dat er in combinatie met zenuwen een paar kleine missertjes te horen zijn. Voor we het weten zijn we alweer een aantal nummers verder! Gedurende de show neemt het zelfvertrouwen flink toe! Muzikaal klinkt het nu lekker overtuigend en visueel worden de figuren netjes neergezet.

Het muzikale boek is erg gevarieerd en wordt ook door het publiek gewaardeerd. Mooie overgangen van uptempo naar gedragen en breed. Ik zie ook flink wat arrogante koppies op het veld staan en dat is mooi om te zien. Zeker richting Despacito zie je dat ze er zin in hebben. Lekkere swingfeel! Ja hoor, daar gaan de schouders, past hier ook perfect. Heel sterk moment in deze show.

Van swing naar een mysterieus moment in de ballad, waar het slagwerk even rust krijgt. Zodra ze er bij komen is het ook op dat moment weer een goede toevoeging. Het loopwerk van Avanti is in de basis goed verzorgd! Genoeg visuele effecten ook. Zeker in dit mystieke nummer: ook muzikaal zijn de dynamische verschillen groot en dat zorgt voor een goed effect. De opbouw is heel rustig, maar werkt toe naar een mooie climax. We krijgen een traditioneel stuk slagwerk waarin het korps vanuit een marsformatie een gespiegelde choreo inzet in de overgang naar Stravinskys Firebird. Een prima nummer om een show mee te eindigen.

Zeker genoeg uitdaging, zowel muzikaal als visueel. De inzet is een beetje wankel, maar het nummer wordt goed afgesloten. Avanti legt de lat met Divertimento hoog! Op veel momenten kunnen ze de show goed aan, maar op sommige momenten merk je wel dat het ontwerp veel vraagt van de leden. Firebird is zeker geen makkelijk nummer om mee te eindigen, maar het prijst de club enorm dat ze de uitdaging aangaan. In de basis is het loop- en speelwerk dan ook prima verzorgd. De club heeft routine en weet dondersgoed wat er van hun gevraagd wordt. Er is dan ook zeker nog groei mogelijk binnen dit programma, maar Avanti verdient met dit optreden zeker een compliment.

Zeker de overtuiging in Despacito blijft me nog wel even bij! Een gevarieerd en goed doordacht programma!


Basisklasse – CMH Menaldum Keuzes maken is moeilijk! Maar CMH Menaldum heeft een andere afslag genomen. Ze doen mee aan de showwedstrijden. Voor hun een nieuwe start! Vorig jaar deden ze al mee aan het ODSC en daar kregen ze mooie commentaren. Ze hebben die benut om hun show te verbeteren en willen vandaag een stap maken! Hun show heet  ‘A New Start’ en we horen muziek van onder andere muziek van Coldplay, Gloria Estafan en Michael Jackson!

Er staat een mooi clubje leden op het veld, dat hun show begint met muziek van de Engelse band Coldplay. Even niet de usual suspects, maar een wat minder bekend nummer van hun nieuwste cd: hymne for the weekend. Netjes gespeeld, hoewel een kleine variatie of tempowisseling niet had misstaan. Die komt er wel met het slagwerkintermezzo richting ik geloof Conga van Gloria Estafan. Een mooie horizontale lijn en de guard pakt de aandacht met stukje dans. De muzikanten staan daar achter laten hier een mooi stuk muziek horen. De bassist blaast waarschijnlijk z’n longen uit z’n lijf, want ondanks dat hij alleen is, is hij goed te horen. Het slagwerk wordt gebruikt voor een tempowisseling. Knap hoe ze het samenspel in stand houden, terwijl ze links en rechts op de 40-yard lijn verdeeld staan.

The King of Pop staat vandaag voor de tweede keer op het veld. Klein samenspelprobleempje, maar tijdens ‘Thriller’ is alles weer bij elkaar. Prima statement! Mooie mystieke overgang vanuit de trombones! We zijn alweer aangekomen bij het slot van de show, dat wordt verbonden door een slagwerkintermezzo.

Mooie solo van trompet en euphonium: you’re so fucking special! CMH Menaldum besluit de show met het overbekende Creep. Mooi vanuit de solo overgenomen door het zwaar koper, inclusief de goed hoorbare bas. Enige wat hier nog een beetje ontbreekt – op het moment dat de club rustig voorwaarts komt – is een visuele ontwikkeling, waarin de band wat meer uit elkaar getrokken wordt. Je zou hier een volledige deken van brass over je heen willen hebben, maar een deel van de club staat in de rug van z’n voorganger te spelen. Ook had de guard daar een mooie ondersteunende rol in kunnen spelen.

Wel mooi hoe de show wordt beëindigd vanuit een korte solo door de euphonium. De ingredienten bij CMH Menaldum zijn overduidelijk aanwezig. Muzikaal heeft de club flink wat capaciteit, dat is ook zeker te horen in de overtuigende afmars (lekker hoor euphoniums!). Ook visueel weten de leden goed uit te voeren wat er van ze gevraagd wordt. Er zijn momenten waarop ze de guard nog beter kunnen gebruiken en integreren in het visuele ontwerp. De kleuren van hun vlaggen spetteren van het veld en ze kunnen het publiek met hun enthousiasme pakken. Al met al een leuk optreden van CMH met ook een originele muziekkeuze.


Basisklasse – Jong Pasveer uit Leeuwarden Er is geen tijd om te ademen. We gaan door naar de Basisklasse en we krijgen opnieuw een jeugdkorps op het veld. Jong Pasveer is flink gegroeid in aantal! Met 32 jongens en meisjes krijgen ze het publiek op de tribunes al snel stil dankzij hun intrigerende opmars. Jong Pasveer brengt vandaag hun show On the Move. Gesteund door flink wat Pasveersupporters, inclusief gastoeters.

De kids zijn tussen de 8 (!) en 16 jaar en gaan vandaag de strijd aan met senioren. In een wereld waar je altijd on the move moet zijn, is het goed om focus te houden! Dit clubje is ook altijd in beweging en heeft ambitie. En dat gaan we zien en horen met Crash, Something in the Water, Roll on, Rio, Classico en Fantastis Beasts and where to find them. Tara Rodenhuis leidt het clubje al Jaren vol charme en groet ook nu het publiek. Een mooie pose in de opening.

Pittige opening met het slagwerk. Klinkt goed. Veel tempo en dat zien we visueel terug! Gaaf: lekker bij elkaar op de trommel spelen. We zijn zeker On the Move! Alsof het geen moeite kost gaan we meteen over naar Something in the Water. Leuke variatie in cirkels die vergroten en verkleinen. Cool: een soort samenspel met korte yells en de fluitgroep.

Poeh: het is echt erg knap hoe Jong Pasveer het snelle tempo in dit nummer vasthoudt. Mooi afgemaakt met een fermate!

De kids zijn flink gegroeid in de laatste jaren. Het voetenwerk is sterk en overtuigend. Er zit geen twijfel in de visuele uitvoering. Veel routine in de visuele effecten. Bijvoorbeeld in het stukje silent drill met slechts een cowbell en een yell. Compleet met een stukje dans.

Op naar muziek uit de film Rio en het slagwerk laat even horen dat ze er zin in hebben. Maar ook meteen weer terug in dynamiek om de melodiegroep een podium te geven. Ook in dit nummer ontbreekt het niet aan drive. Lekker tempootje! Twee grote cirkels draaien door elkaar heen. En even weer een typisch stukje Pasveerslagwerk! Totale sfeerverandering: we krijgen klassieke muziek met een van de slagwerkers die een soort drumsolo speelt op de cymbals en toms. Aha! En overgenomen met echte balletmoves door de tamboers! Dapper hoor, ook al zitten er veel dames in het slagwerk. Leuke gimmick en ook een mooie toevoeging aan het muzikale boek!

Mystieke overgang naar Fantastic Beasts! Mooie piccolosolo en weer een heerlijke drive in de 7/8 maatsoort. Typisch Pasveer natuurlijk. Hoppa twee blokken die door elkaar heen bewegen en je weet waar je naar zit te kijken. Een mooie doorontwikkeling naar het einde! Jong Pasveer laat vandaag zien dat ze prima in deze Basisklasse thuishoren. Een programma vol met muzikale en visuele variatie.

On the Move? Absoluut! Enorm veel tempo en drive in deze club! Het zakt echt geen moment in. De rustmomenten zijn goed gekozen: leuke gimmicks met het stukje ballet en de drumsolo tijdens het klassieke intermezzo. Al met al een erg sterk optreden.

Het is ook vooral een goede ontwikkeling voor de Pasveerkorpsen dat hun jeugdafdeling deze sterke groei heeft doorgemaakt de laatste jaren. Daar waar het seniorenkorps helaas hun showoptredens op een laag pitje heeft moeten zetten en zich op een andere tak van sport wil richten, moet dit optreden worden gezien als een absolute motivatie om zo snel mogelijk weer een showprogramma te kunnen brengen. Er staan namelijk meer dan 30 jeugdleden te trappelen om uiteindelijk de stap naar het grote Pasveer te kunnen maken en daar een show te brengen op het niveau dat je kunt verwachten van een showtopper (nu zelfs WMC Kampioen) in Nederland. En dat is een enorm compliment voor Jong Pasveer. Jullie hebben vandaag de eer van Pasveer hoog gehouden!


Jeugdklasse – Jeugdband Adest Musica uit Sassenheim We gaan door met Jeugdband Adest Musica en hun reis vol verrassingen! Deze kids zijn toch net even een slagje ouder dan bijvoorbeeld de jeugd van Crescendo. Ook de jeugd van Adest heeft een kleine twintig leden. De opmars klinkt muzikaal een stuk volwassener. Technisch gezien is dit een niveautje hoger. Ook de opening van de show klinkt gewoon erg goed! Mooie uitstap aan het einde laat zien dat ze helemaal klaar zijn voor dit optreden!

Het is wel een beetje jammer dat de club erg ver achterop het veld staat. Maar misschien komen ze nog een stuk dichterbij! De show is al behoorlijk af! Het is doorspekt met kleine visuele effecten: instrumenten omhoog, uitstapjes, hoge knietjes, etc! Muzikaal, zoals gezegd, is het technisch van goed niveau. Ook inhoudelijk is het een aantrekkelijk programma met tempowisselingen en een flink dynamisch bereik.

Ja hoor! Een russische polka! Handjes op elkaars schouders en een lekker deuntje wegtoeteren met 1 handje! Dansje erachteraan. Muzikaal blijft het heel behoorlijk overeind in deze medleyshow. De nummers volgen elkaar in rap tempo op! Een speciale vermelding ook voor de jonge dirigent die z’n clubje flink in de macht heeft.

Adest heeft het visuele boek slim geschreven door de blazers dicht bij elkaar te houden en het slagwerk ter ondersteuning op het backfield te laten staan. Het is goed om te zien dat de club nu een flink eind voor op het veld is beland. Er volgt een soort van ballad, gevolgd door een stevige mars, waarin de trompetten en trombones een sterk muzikaal moment hebben. Vol overtuiging zetten ze dit nummer in en eindigen ze ook superstrak!

Coole overgang met een swingfeel vanuit het slagwerk. Even weer een totaal andere sfeer. Ondanks dat sommige stappen wel erg groot zijn, blijven ook hier de korte en staccato-nootjes goed. Er is wel een klein samenspeldingetje bij het afrollen van een soort slakkenhuis. De club is hier ook behoorlijk breed opgezet. Het is de opmaat naar het einde van de show, die met een krachtige ‘HE’ wordt besloten.

Op Het Land van Maas en Waal (die had best wel in de show gemogen!) zet Jeugdband Adest Musica hun afmars in. Het publiek zingt mee en we kunnen terugkijken op een vooral muzikaal erg sterk optreden van dit jeugdkorps. Veel overtuiging. Je hoort dat de kids hun instrument beheersen, ook al wordt er visueel soms veel van ze gevraagd met grote stapgroottes. Al met al een mooi optreden!


Jeugdklasse – Jeugdband Crescendo uit Opende Het is bijna tien over één en het ODSC wordt afgetrapt met een optreden van Jeugdband Crescendo uit Opende. Nog niet op de fiets, maar wel in een fris uniform. Het publiek klapt al lekker mee tijdens de opmars. Ze moeten nog wel even wachten op het korte openingswoord van Wietse Praamstra, voorzitter van de stichting ODSC Assen. Aan Inge Gaasbeek de taak om De ongeveer twintig leden van dit jeugdkorps, tussen de 11 en 16 jaar, nemen ons mee in een muzikale tijdreis van KC & the Sunshine, Michael Jackson en One Republic. Ze hebben de hele winter hard getraind voor dit optreden. Start uw show! We zijn los! Ze hebben een mooi clubje blazers staan! Een prima opening, hoewel het even duurt voordat er visueel ook wat gebeurt. Het lijkt er ook op dat een deel van het figuur iets te breed staat, maar dit wordt wel goed gecorrigeerd. Ook later in de show lijkt het alsof figuren aan een kant wat te breed staan. De leden hebben waarschijnlijk geoefend met bordjes op de 45 en 35-yardlijnen, maar die staan hier niet op het veld. Levert dus een beetje verwarring op. Op zich jammer, want Crescendo maakt over het algemeen slim gebruik van de lijnen en bordjes op het veld, zo staat er ineens een kaarsrechte lijn, precies op de 50yard. Goede timing! Een lekkere overgang in het tweede nummer (titels ben ik slecht in, excuus!) Leuke visual bij de trompetten, gedragen door een strak tempo vanuit het slagwerk. Die houden de club muzikaal goed bij elkaar! Muzikaal klonk de opening net nog een beetje zenuwachtig, maar je kunt merken dat die zenuwen nu weg zijn. Muzikaal klinkt het veel overtuigender. We zijn inmiddels bij de ballad (Ill be there for you!) met een prachtige bugelsolo: erg knap gespeeld! Foutloos! Meteen een overgang naar een korte percussionbrake, pittig stukje! En weer door naar muziek van Michael Jackson. De brass neemt het over en we krijgen weer een bugelsolo. Helemaal alleen brengt ze het nummer tot een einde. Mooi moment in deze show! Het slagwerk, er staan er maar drie maar dat hoor je er niet vanaf, kan even lekker shinen. Moeilijke overgang naar This Love, maar wordt behoorlijk opgepakt. Gebeurt hier ook visueel veel op het veld. Uitdagend! Maar ook hier raken de leden gedurende het nummer steeds meer vertrouwd! Na een hoop energie krijgen we een kwartetje van drie bugels en een trombone in Counting Stars. Klinkt opnieuw weer mooi! Leuk! Er komt energie in de show en we werken toe naar het einde! Met lekkere overtuiging eindigen ze hun show en het publiek beloont ze met een groot applaus! Een leuk en fris optreden van Jeugdband Crescendo. Mooie muzikale opbouw en visueel op veel momenten intensief en dynamisch. Er zitten veel jonge kids bij en die voeren hun show al op een heel behoorlijk niveau uit. Daar gaat het grote Crescendo nog veel plezier aan beleven.