Zaterdag 5 oktober 2019 openden de Muziekkapel van de Zuid-Koreaanse Luchtmacht en Fanfare “Bereden Wapens” uit Vught (NL) de Internationale Taptoe (ITB) te Oostende. “Summon the Dragon” een compositie van Peter Graham in een arrangement van Luc Vertonghen, was een waardige intrada van dit event, dat zou uitgroeien naar een feest van muziek en entertainment!

Geen taptoe zonder doedelzakmuziek en daar zorgden de Massed pipes & drums, samen gesteld met bands uit België en Nederland voor. Onder leiding van leading drum major Marc Raus, vulden the Dutch Pipes and Drums, the 48th Highlanders of Holland, the For Freedom Pipe Band, the West-Coast Pipe Band, the Blended Tartans en the Red Hackle Pipe Band de taptoe vloer in zijn geheel.

Showkorps Willen Is Kunnen uit het plaatselijke Oostende, bracht er een gepolijste versie van zijn productie “Déjà Vu”. Bijzonder verrassend startten zij hun show van in de opmarspoort. Met zijwaartse en flitsende rijen marcheerden ze op! Het publiek zat meteen (zonder er eerst veel erg in te hebben) midden in de show. Er werd zeer overtuigend, muzikaal en met een strakke drill geshowd. Doordat de pit (de concert percussie) zijdelings was opgesteld was er een zeer goed contact tussen uitvoerders en publiek. Zondag 20 oktober 2019 (aanvang 15:00) verdedigen zij hun titel tijdens de “VLAMO Showwedstrijden” te Wevelgem! Het is nu reeds uitkijken naar deze dag).

Sterke beren van het Parijse brandweerkorps zorgden voor afwisseling met spierballen. Een Brassband uit Wales presteerde in hoofdzaak standstill en bracht een virtuose solist mee op bastuba. (Dit optreden mocht iets korter zijn).

De Nederlandse militaire Fanfare “Bereden Wapens” onderhoudt de tradities van het Wielrijderskorps en fietste (met lichten aan) de arena binnen. Uitgedost in historisch uniform en met allemaal dezelfde oude fietsen, stalen zij op een komische manier de harten van het publiek. Na de pauze serveerden zij hun show “Way out West” met western muziek. Muzikaal, netjes en volledig in lijn met wat je van een militaire band mag verwachten.

Maar de onbetwiste nummer één van de avond kwam import uit Zuid-Korea! the Republic of Korea Air Force Band blies ons van onze stoelen. Prachtig uitgebalanceerde kopersound, uitgedost in stijlvol uniform, afgeboord met kepie. Uniforme lichaamshouding en een strak afgewerkte marcheer stijl. De verschillende sets volgen elkaar op met een goed uitgevoerde timing. De stijl is aanvankelijk Amerikaans georiënteerd maar wordt naadloos gecombineerd met het respect voor eigen cultuur, dans en muziek. Zij waren een toonbeeld van hoe je internationale methodes kunt brengen met respect voor je eigenheid. Mooi en bovendien zeer waardevol!

Een knallende grote finale (waarbij alle deelnemers de arena vullen) sloot deze meer dan geslaagde avond af op feestelijke wijze. Tijdens het luidop meegezongen “Laat de Zon in je Hart” (Willy Sommers) vlogen eindeloze en kleurrijke serpentines door de lucht. Een bezoek aan ITB Taptoe maakt je vrolijk en gelukkig. Hebben we dan niets gemist? Toch wel, traditioneel programmeert deze taptoe bands met militaire achtergrond. We zien graag in de toekomst, de deelnames van militaire bands uit België tegemoet, welkom!

tekst: Geert Vanmaeckelberghe

foto: Steve Desnerck

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.