De Mars-, Marsparade- en Showwedstrijden gaan er tijdens het WMC in 2021 anders uitzien. Dat hebben WMC-voorzitter Max Kousen en artistiek leider Harrie Reumkens laten weten in een interview met Dagblad De Limburger. Aanleiding zouden de lege tribunes zijn. De kans is groot dat ze nu mikken op één lang finaleweekend met alleen de toppers.

 In de krant laten ze optekenen wat goed en minder goed was aan dit WMC. Zo zijn Kousen en Reumkens tevreden met de nieuwe manier van jureren bij de concertwedstrijden, waarbij er meer aandacht was voor de X-factor. Ook was men tevreden over de dirigentenwedstrijd, waarbij veel talent is ontdekt.

Minder blij is men dat het WMC wordt gepositioneerd als Olympische Spelen van de blaasmuziek, maar dat de Mars- en Showwedstrijden zijn uitgelopen op een Nederlands kampioensfeestje. Volgens Reumkens was het wegblijven van de Thaise korpsen een aderlating. Dat kwam door de dood van hun koning. “Maar de Thai komen terug”, zegt Reumkens in de krant. “Dan kunnen de Nederlanders de borst wel nat maken, want de kwaliteit gaat in Azië razendsnel omhoog.”

DCI doet al 30 jaar hetzelfde kunstje
Reumkens gaat ook in op het wegblijven van Amerikaanse toppers. In sommige gevallen gaat het om een geldkwestie, maar de artistiek leider geeft ook aan dat het overkoepelende Drum Corps International al meer dan dertig jaar met hetzelfde kunstje bezig is. Hij vindt dat de korpsen te weinig innoveren en daardoor kwaliteit tekort komen. Toppers als de Blue Devils uitgezonderd, maar die hadden budgetproblemen (ook al zouden de Blue Devils hun International Corps afvaardigen, red KM). Ze staan wel weer op de lijst voor 2021, aldus Reumkens.

Het roer moet om, vinden Kousen en Reumkens. Want de lege tribunes zijn een doorn in het oog, zowel bij de korpsen als bij het WMC-bestuur. Het WMC overweegt nu om te gaan werken met voorrondes, mogelijk zelfs op verschillende continenten, en dan alle toppers op he gebied van show, mars en marsparade te verzamelen in één lang finaleweekend. „Het format mars en show ziet er in 2021 anders uit”, besluit voorzitter Kousen.

Lees hier het volledige artikel uit De Limburger via Blendle.