Showkorps Willen Is Kunnen uit Oostende, verlengde zondag 20 oktober 2019, zijn titel en werd uitgeroepen tot “VLAMO Kampioen SHOW 2019”! Showband Explosion uit Zele werd “Winnaar 2019 Star Division”. De wedstrijden vonden plaats onder een zeer grote publiekelijke belangstelling.

Fiesta Percussion uit Klerken opende samen met de dansers van Hypnosis Roeselare het evenement. Unieke combinatie, jeugdige spirit over saust met aanstekelijke dans. De band nam voor het eerst In Exhibition deel en kan nu middels de verkregen commentaren van de jury verder groeien. We zien ze heel graag terug.

the Next Formation Drumline uit Goes (NL) is samen gesteld uit (voormalige) muzikanten uit het drumcorps circuit. Zij genieten van hun muzikale hobby en doen dat op eigen tempo. Zij gaan zuinig om met het plannen van optredens maar waren er ook dit jaar met plezier weer bij.

Unik Star uit het Franse Hellemmes heeft heel wat wedstrijdervaring. Zij nemen jaarlijks succesvol deel aan het CGN United circuit. Meerdere tracks uit de film “the Greatest Showman” werden gebracht.

Ook dit jaar bracht Showband Explosion uit Zele een maatschappelijk thema in de arena. Pesten is verwerpelijk en nultolerantie is hier het passend antwoord. De show opende op muzikale en melodische wijze. Samenspel tussen front en field percussion ensemble. Het uitstoten van iemand (pesten) werd door de color guard goed uitgebeeld. Deze showband maakt duidelijk progressie, er is een positieve evolutie. Het publiek wist de show duidelijk te smaken.

RTBF prime time televisie

De RTBF (radio en televisie in Franstalig België) stuurde een ploeg naar Wevelgem. Zij volgden de deelname van Fasam Orchestra uit het Waalse Le Bizet. Groot korps met veel muzikaliteit, energie en zuiderse charme. Een echte parel! Hun reportage werd nog dezelfde dag in volle prime time uitgezonden tijdens het journaal van 19:30.

DrumSpirit uit Dadizele nam met de grootste bezetting ooit, het volledige veld in beslag. Technisch hoogstaand, flitsend entertainment, strakke drill en grootse uitstraling. Aangevuurd door heel wat supporters op de volle tribunes. De jury waardeerde hun show “Excentrique” met een score van 84,2 %.

Showkorps WIK showde overtuigend, muzikaal en met zin voor afwerking. Doordat de pit (concert percussie) niet centraal maar aan de rechter zijkant was opgesteld, was er een intense communicatie met het publiek. Deze show kent zijn tweede jaargang en liep geolied. Tijdens het voorbije jaar werd “Déjà Vu” meerdere keren gebracht op grote taptoes, onder meer in Duitsland.

De verwachtingen in de Championship Division (hogere afdeling) lagen zeer hoog. In deze spannende strijd tussen medestanders quoteerde het internationaal jury team de show van Willen Is Kunnen met een score van , … 84,3%!

Verbinden

De VLAMO Showwedstrijden willen verbinden. Opvallend, tussen het talrijk opgekomen publiek zaten heel wat kinderen en zij zijn de toekomst. Showkorpsen leggen verbindingen tussen generaties binnen de eigen club. De verschillende linken tussen uitvoerders en toehoorders, deelnemers en jury, staff en muzikanten, korpsen onderling, … zijn een waardevolle verrijking in de verdere ontplooiing van de korpsen.

Video Vault

Ook dit jaar zakte een team van the Video Vault af naar Wevelgem. Hou het VLAMO Youtube kanaal goed in het oog voor boeiende interviews, feedback en reportages!

tekst: Geert Vanmaeckelberghe
foto’s: François Deschacht

films: Rik Devoldere

Showkorps WIK:

DrumSpirit:

Showband Explosion:

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.