Zaterdag 27 mei 2017, ruim 33 graden op de thermometer en in Klundert verzamelen zich die middag 9 muziekkorpsen voor hun WMC try-out. De organisatie, bestaande uit de Brabantse Bond van Muziekverenigingen met de mensen van Slagwerkkorps Oranje Garde uit Klundert hebben alles zo goed mogelijk voorbereid, maar een paar graden koeler had toch wel gemogen zo werd vaak gehoord. Maar aan de inzet van de muzikanten was het niet te merken.

Zoals in Kerkrade, werd ook in Klundert gemarcheerd en geshowd op kunstgras en,… zo bleek al snel dat geeft veel meer warmte af dan natuurgras. De tribune stond vol in ze zon en slechts een paar mensen hielden het daar de hele middag uit, maar naast de tribune, in de schaduw van de bomen en naast de drankverkoop was het voor velen toch best uit te houden.

Gelukkig kon er binnen ingespeeld worden in de naastgelegen sporthal en vele muzikanten wachtten daar tot het laatste moment om naar buiten te komen richting opmars.

Het juryteam onder leiding van voorzitter Henk Smit heeft in de ochtend de nog de neuzen dezelfde kant op gezet. Er zou beoordeeld gaan worden – al was het een WMC-optreden en dus streng. Hiervoor hebben de korpsen zich ook ingeschreven; ze willen weten waar ze staan in hun voorbereiding en hebben niets aan 85 punten als ze in Kerkrade hiermee “maar” 80 zouden scoren.

Op het veld was het volledige marsparcours met lijnen uitgezet en om 13:30u marcheerde Showkorps Wilhelmina als eerste naar de startlijn voor hun mars. Wat meteen opvalt aan het einde van het optreden is het nieuwe verplicht halthouden voor de hoofdtribune. Gedurende de middag blijken hier verschillende interpretaties aan gegeven te worden door de korpsen. Wat is nu halthouden lijkt de vraag. Stoppen met muziek of doorspelen en stilstaan of markeren,… Verschillende combinaties passeren de revue en het geeft in elk geval stof voor de nabespreking en voor de jury. Want wat wordt nu bedoeld en hoe staat het beschreven?

Na de strakke mars van Wilhelmina volgt Percussiegroep Ridderster die in hun mars enkele bijzondere bochtcombinaties laat zien en ook enkele bijzondere pasjes. Tijdens de afmars houden ze dit ook nog vol,… hoezo te warm.

Dan volgt de show “Generations”van ViJoS. Hier heeft één muzikant z’n jasje thuisgelaten. Misschien maar beter ook, flauwvallen tijden een optreden wil je ook niet. St. Cecilia uit Voorhout zet vervolgens weer een strakke mars op het veld. Juliana uit Amersfoort doet dat ook. Showkorps O&V laat dan hun show “Circus Spectacular”zien. Een duidelijk uitgevoerd thema. Vervolgens weer twee marsoptredens van Harmonie Slikkerveer en De Bazuin. Slikkerveer met hun kenmerkende Schots getinte slagwerk en de Bazuin met de jachthoorns.

Dan een marsparade. Bijzonder want zoveel deelnemers zijn er niet op dit onderdeel. Corio gaat er echter volledig voor en je merkt aan het publiek dat dit onderdeel veel bewondering oogst. Als laatste komt Juliana nog een keer het veld op voor hun show “Run te World”. Wat de meeste mensen niet zien, wordt wel gezien door de camera aan de drone die de hele middag boven het veld hangt. Verschillende logo’s en figuren zijn perfect zichtbaar vanuit de lucht. De korpsen krijgen deze beelden mee naar huis om verder te kunnen finetunen. Niet alleen voor de shows, maar ook voor de

marsoptredens is dit een gewilde aanvulling. Vanuit de lucht is elke positie, elke lijn en bocht en dus ook elke afwijking perfect zichtbaar. En die afwijkingen zijn er natuurlijk nog. Tenslotte is het nog ruim een maand voor het WMC en gaan de korpsen de komende weken nog volop verder finetunen. Dit was echter een serieuze test in zware omstandigheden en met alle informatie en beelden kan elk korps voor zichzelf inschatten waar het staat.

De uitslagen, (voor de goede orde dient opgemerkt te worden dat niet alle korpsen punten wilden ontvangen, ze hebben wel alle jurycommentaren meegekregen).

Showkorps Wilhelmina, Sleeuwijk Mars – World geen punten

Percussiegroep Ridderster, Ridderkerk Mars – World 72,25

ViJoS Showband, Bussum Show – First 72,00

Muziekver. St. Cecilia, Voorhout Mars – World 80,00

Muziekver. Juliana, Amersfoort Mars – World 84,75

Showkorps O&V, Nuenen Show – First 76,67

Muziekver. Harm. Slikkerveer, Ridderkerk Mars – World 77,00

Showkorps De Bazuin, Leerdam Mars – First geen punten

Showband Corio, Heerlen Marsparade – World geen punten

Muziekver. Juliana, Amersfoort Show – World 83,17

De wisselbeker die Oranje Garde bij elk concours uitreikt voor het hoogst aantal punten en die dit jaar voor de 17e keer werd uitgereikt staat dus nu in Amersfoort.

Oranje Garde Klundert heeft een traditie dat in de even jaren een taptoe georganiseerd wordt en in de oneven jaren een concours. In mei volgend jaar zal er dan ook weer een taptoe op de agenda komen en voor 2019 worden al voorzichtig plannen gemaakt voor een speciale versie van een Marching Music Contest.

In navolging van de pilot in 2015 een marsparcours door het centrum van het vestingstadje aangevuld met een echte concertlocatie in de vorm van een tot cultureel centrum verbouwd kerkgebouw voor de concerterende nummers. Waarschijnlijk dus geen sporthal meer in 2019, maar marcheren waar het hoort – op straat en concerteren waar het hoort – op een podium.