Wat was het warm…. De ochtend startte met een leuk kindercorso. Alle kinderen hadden zich flink uitgesloofd om de mooiste wagen te kunnen maken. De jeugdkorpsen versierde deze leuke optocht met hun muziek. Gelukkig start deze optocht vroeg en zijn de jeugdmuzikanten klaar nog voor het heetst van de dag.

Rond half 2 is de start voor het eerst rondje van het seniorencorso. Wat een geweldige wagens kwamen hier voorbij. Van een gewonde soldaat tot aan drones en van roodkapje tot aan een snowboarder. Voor de muziekkorpsen wordt een corso lopen steeds meer een uitdaging. De wagens moeten vaak nog meer boxen hebben en harder geluid dan de wagen voor hun. Dit komt niet ten goede van de muzikanten die ook graag hun stuk muziek willen laten horen. De Vollenhoofschfanfare trapt het corso af, gevolgd door Takostu Stiens die er ondanks de warmte toch de ene na de andere streetparade uit weet te voeren. Natuurlijk heel leuk voor het publiek maar wat minder verstandig voor de leden die in het volledig uniform het corso afleggen. Oranje IJsselmuiden vervolgt het corso met een mooi polka. Ook een korps uit België kan vandaag niet ontbreken. DrumSpirit zorgt voor een leuke afwisseling in dit corso. Daarna is het tijd voor DVS uit Katwijk. Deze mannen hebben vandaag mazzel met hun zomeruniform maar desondanks dat zien we de zweetdruppels op de voorhoofden. En het middagcorso wordt afgesloten met een pipe en drums.

Nadat alle eenheden 2 keer het publiek zijn gepasseerd is het tijd voor de bandshow (taptoe). Op een erg groot veld midden in de zon wordt het uiterste gevraagd van de muzikanten. Het publiek wordt opgewarmd door sambaband Amondegas. Er wordt gretig gebruik gemaakt van alles waar je muziek mee kan maken. Van prullenbakken tot relingen en bankjes. De oren van het publiek worden aardig op de proef gesteld. De muzikanten lopen door het publiek heen, erg leuk maar daardoor wel erg sterk qua volume. De middag wordt geopend door pipe en drums Pegasus uit Barneveld. Altijd een leuke afwisseling op de taptoe velden. Bij dit korps spelen een hoop jonge leden, erg leuk om te zien anno 2019. Vervolgens is het tijd voor jong Pasveer uit Leeuwarden. De jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot 17 jaar zetten een mooie uitvoering van hun show Moving Forward neer. Waar ze door het fragiele begin in combinatie met het grote veld elkaar even moesten zoeken, werd de rest van de show goed uitgevoerd! Complimenten voor de jonge muzikanten op deze warme middag! De taptoe werd vervolgd door Oranje IJsselmuiden. Het korps dat nog midden in hun vakantieperiode zit en daardoor wat minder leden dan gewend brengt hun nieuwe show Oculus ten gehore. De trompettisten waren sterk in de minderheid en werden flink overblazen door het grootkoper. Dit in combinatie met het warme weer zorgde ervoor dat de trompettisten snel niet tot weinig meer te horen waren. Het waren wat oh ja – momentjes maar verder mag deze club trots zijn op hun nieuwe product. Ik ben benieuwd naar een volgende uitvoering in voltalligheid van de leden. Vervolgens liet ons programmaboekje zien dat het tijd was voor Takostu. Helaas waren er veel leden die teveel van zichzelf gevraagd hadden tijdens het middagcorso en nog niet volledig hersteld zijn voor een pittige show in de brandende zon. Daardoor hebben de muzikanten in overleg met het medische team besloten niet aan te treden bij de taptoe. Moeilijke maar een dapper en zeer verstandige keuze!!

Het veld wordt gevuld met die groene jagers uit Katwijk. Ditmaal voor hun showuitvoering dapper in volledig uniform. Ondanks de enorme hitte zette de mannen zich volledig in en zetten een fantastische uitvoering van hun show Western Trail neer. Tot de slotnoot wordt alle energie gegeven. Complimenten! Het publiek geniet merendeel vanuit de schaduw met volle teugen van deze muziek. En dat is te horen tijdens het applaus. Ondertussen dat de muzikanten het veld verlaten worden ze door de hardwerkende vrijwilligers van het EHBO team voorzien van een beker water. Extra complimenten voor deze groep mensen die iedereen weten te verzorgen!

Het is even rust voor de muzikanten. Tijd om het vochtgehalte op pijl te brengen en wat zout naar binnen te eten. Even opladen voor het laatste stukje van deze pittige dag.

Om half 9, in het schemer komen alle wagens nu inmiddels verlicht nog 2 keer door de straten van Vollenhove heen. Wat is dit indrukwekkend om te zien. Gelukkig zijn de muzikanten van Takostu ook weer van de partij. Het is tevens een genot om naar deze muzikanten te kunnen kijken. De Vollenhoofschfanfare heeft hun plekje doorgegeven aan Showband Urk. Deze muzikanten hebben nog volle energie en laten dit duidelijk zien aan het publiek met hun leuke en swingende streetparade.

Via deze weg wil ik al mijn respect uiten naar alle muzikanten die in deze enorme hitte de beste muziek ten horen hebben gebracht voor het publiek. Het was in vele opzichten afzien, maar het publiek heeft genoten. Voor de organisatie van het bloemencorso Vollenhove was het waarschijnlijk ook schakelen en hadden wellicht voor wat meer waterpunten kunnen zorgen, maar wees als vereniging altijd goed voorbereid voor jullie eigen leden.

Tot volgend jaar!

Miriam de Vries
Korpsmuziek

(Foto’s; Eddy Koopal) Foto’s insturen?, mail: redactie@korpsmuziek.nl