Home Evenementen VERSLAG: bevrijdingstaptoe Drunen

VERSLAG: bevrijdingstaptoe Drunen

532
0

Op vrijdag 5 mei werd er een bevrijdingstaptoe georganiseerd in Drunen. De taptoe werd deze keer voor de 8ste keer georganiseerd. De uren voorafgaand aan de taptoe waren de organisatie niet goed gezind, want de regen kwam met bakken uit de lucht. Maar gedurende de middag werd het droger en ging zelfs de zon nog schijnen. De weergoden hadden blijkbaar ook zin in een muzikale avond, en dat werd het!

Rond kwart voor 8 marcheerde de verschillende orkesten met een korte streetparade naar het taptoeveld aan het Raadhuisplein voor de 1e presentatie aan het publiek. Achtereenvolgens kwamen het veld opgelopen Wilhelmina Sleeuwijk, Forum Hadriani Voorburg, Tamarco Leiderdorp en St. Sebastianus Gendt.

Om klokslag 20.00 werden de bezoekers welkom geheten door burgemeester van Hees van de gemeente Heusden. En nadat de korpsen waren afgemarcheerd kon Drunen zich klaar gaan maken voor de eerste Show.

De eerste deelnemer van de avond was Show- en Marchingband Tamarco uit Leiderdorp. Tamboer-maitre Niels van der Fits, loodste zijn orkest via een iets te krappe toegangspoort het taptoeveld op en brengt ze in de begin positie voor hu show. Na de aankondiging gaan de dames en heren uit Leiderdorp los op het veld met hun show ‘Alive & Kickin’ Tamarco gaat rustig van start met “Who wants to live forever” van Queen. En komt met een lekkere sound en show al snel aan bij de trompet solo van “Ik leef m’n eigen leven” van Andre Hazes, perfect uitgevoerd door trompettiste Denise Blauw. Met “Live is Live” weet Tamarco de handen van het Drunens publiek op elkaar te krijgen is de show alweer ten einde. Een mooi uitgevoerde show, met hier en daar nog wat verbeterpunten., maar het seizoen is nog jong. Erg benieuwd hoe de show er op taptoe Alphen aan den Rijn uit zal zien!

Na Tamarco is het de beurt aan Forum Hadriani uit voorburg. Met een volle sound betreden zij het taptoeveld. Ook al staat er vandaag maar een “kleine” club mensen op het veld, het klinkt al veel belovend! Forum Hadriani brengt vanavond haar Show “partners in crime” naast muziek van Robin Hood en the Godfather komt ook “freed from disire” voorbij. Voor je het weet gaan ze alweer van het veld. Dat er hier en daar iemand miste was vanavond wel zichtbaar, maar werd waar mogelijk goed opgelost. Complimenten voor het orkest!

Het volgende orkest staat alweer klaar, St. Sebastianus uit Gendt komt het veld op door het te krappe toegangshek. Wat een mooi orkest, massaal, mooi 4 sousafoons achterop, mooie uniform mooie sound, kortom het klopt wat we zien. Vanavond brengt St. Sebastianus 2 shows achter elkaar, de eerste show die zei brengen is met het gilde. Statige marsen en een mooie versie van het koraal “Jupiter” worden veelal stilstaand gebracht, om de aandacht naar de vendelier en exercitie peloton uit te laten gaan. Terwijl het publiek geniet van de show, lopen een aantal dames langs de hekken om het publiek te voorzien van iets lekkers. Een leuke show ter afwisseling van het showgeweld. Na de afmars marcheert de show- en Marchingband direct door voor een tweede opmars voor de tweede show.

Na een korte wisseling van plek komt St. Sebastianus op met de “Soldaat van Oranje”. Opvallend is dat ze volgens mij de show naar de achterzijde van het veld draaien. (Gezien vanaf de dirigentenbok). Slim om zo ook de mensen aan de achterzijde een show van voren te laten zien. We kunnen de popcorn erbij pakken, want St. Sebastianus neemt on mee met hun show “to the movies” Muziek van onder andere James Bond, Grease, en Starkraft komen voorbij, maar ook Queen en “the pirates of the caribbean” worden ten gehore gebracht tijdens een mooie show. Met “happy together zit ook dit optreden er alweer op, en maken we ons klaar voor het laatste orkest van de avond.

Showkorps Wilhelmina is een Engels georiënteerd orkest, en dat ik duidelijk te horen. Strakke commando’s worden gegeven en het orkest betreedt het veld. Onder leiding van Tamboer-maitre Menno Raams (volgens de speaker) eenmaal op het veld komt van achteruit het orkest de dirigent, en de maître pakt zijn trombone om de show mee te draaien. Aan het einde van de show weet de speaker te vertellen dat de maître helemaal niet Menno is, maar Wouter, Menno is namelijk op vakantie. Dit verklaart ook waarom de dirigent de show dirigeert Mooie oplossing zo. De show die Wilhelmina vanavond brengt is hun nieuwe product “Club27 An Artist life” op de muziek van de Rolling Stones begint de show, en komt er voornamelijk muziek voorbij van artiesten die niet ouder dan 27 zijn geworden zoals Kurt Cobain, Amy Winehouse en Jenis Joplin. Een mooie variatie van nummers welke bij het publiek zeker aan slaat. Ook Weet Wilhelmina gebruik te maken van het gehele veld, waarbij zelfs de vuilnisbak niet wordt overgeslagen. Na de laatste noten van de show wordt de trombone wordt weer ingewisseld voor de maître stok, en Wilhelmina verlaat onder luid applaus het veld.

We gaan direct door naar de finale. Op muziek van St. Sebastianus komen de orkesten allemaal weer het veld op, dit keer richting de hoofdtribune. Nadat de speaker er onverwacht een mooi eind aan praat, krijgen alle maîtres een herinnering aan de taptoe en gaan we door met het taptoe signaal erg mooi gespeeld door Brenda van de Zand van St. Sebastianus. Direct achter het signaal volgt het Wilhelmus, waarbij de dirigent bijna begon tijdens het signaal. Tamarco verlaat als 1e korps het veld, en laat het publiek meezingen met “atemlos durch die nacht”. Forum Hadriani neemt ons nog 1 keer met “sky on fire” en bij St. Sebastianus komt het repertoire van Toto voorbij. Als laatste neemt Wilhelmina afscheid van Drunen met “don’t let me be Misunderstood”. Een heerlijke finale, met heerlijke herkenbare muziek. Een mooie afsluiter van een mooie taptoe, goed georganiseerd, mooi weer, mooie orkesten en mooie shows en muziek

Wel is mij iets opgevallen wat ik persoonlijk en met mij nog andere mensen in het publiek er jammer vind. Taptoe Drunen wordt gehouden op een plein waarbij aan vier zijdes van het veld zicht hebt, en waar ook publiek aan vier zijdes staat. Het is dan erg jammer dat de orkesten die niet aan het spelen staan denken dat ze naast het veld gezellig moeten gaan staan kletsen met elkaar, en omdat het orkest op het veld muziek maakt, daar graag nog even overheen willen schreeuwen. Een complete ledenwerfcampagne heb ik voorbij horen komen. En aan het gelach te horen was het erg gezellig. Erg jammer en erg storend. Als je wil praten prima, maar ga dan naar een plek waar het publiek er geen last heeft, en kan genieten van de show op het veld

Verslag: Sander van der Pol