foto: Rick Reumerman

Zaterdag 16 september vond de 32e editie van Taptoe Alphen plaats. Ditmaal had de organisatie het Lauraplein uitgekozen als locatie voor het muzikale feest. Bij aankomst werd direct duidelijk dat de keuze voor deze locatie een goede zet geweest is. Mede dankzij het mooie weer en de rondgang van muziekkorpsen door het centrum, die dit jaar vooraf ging aan de taptoe, was het gezellig druk op en rond het taptoeterrein. In aanwezigheid van burgemeester Spies vertoonden lokale verenigingen en landelijke topkorpsen hun muzikale kunsten aan het publiek.

foto: Rick Reumerman

Scoutingband de Schouw uit Boskoop had de eer om de taptoe te mogen openen. De scoutingband was deze avond voor het eerst op een taptoe te zien en dat deden zij netjes.  Trompetterkorps Alkmaar verraste het publiek met hun vermakelijke show, die naast muziek van de ‘natuur-instrumenten’ ook veel leuke verrassingseffecten voor het publiek in petto had.

foto: Rick Reumerman

De showcombinatie DSS/Con Brio uit Aarlanderveen en Alphen aan den Rijn lieten aan het publiek hun nieuwe show ‘water, wind en wieken’ zien. Het is duidelijk hoorbaar dat de lokale vereniging een moeilijke tijd doormaakt. De Majorettes van Alphen zorgden ervoor dat de show leuk was om naar te kijken. Naast batons werden ook pompons en vlaggen gebruikt voor hun show.

Daarna was het de beurt aan Tamarco uit Leiderdorp die tijdens Taptoe Alphen afscheid namen van hun show ‘Alive & Kickin’. Het korps heeft een mooie bezetting en kwam goed tot zijn recht op het goed verlichte taptoeterrein.  METRO uit Scheveningen kwam ook sterk over. Zij lieten het publiek genieten. Tijdens het ‘oh,oh, Den Haag’ zongen vele toeschouwers luidkeels mee. Tot slot was het de beurt aan Laurentius uit Voorschoten. Zij vertoonden deze avond voor het eerst hun nieuwe show ‘What a feeling’ aan het publiek.  De nieuwe show bevat herkenbare muziek en gaat over de vele fases waar een (muziek)vereniging doorheen gaat. Ondanks dat het korps zichtbaar minder leden heeft dan eerdere jaren, lieten zij met deze show een fijne sound horen. Het publiek genoot duidelijk van de herkenbare muziek en emoties.

foto: Rick Reumerman

Het geheel werd afgesloten door een gezamenlijke finale, waarin er een momentje was voor METRO om afscheid te nemen van hun tamboer-maitre Sander van Ingen. Na het taptoesignaal en het Wilhelmus marcheerden de korpsen weer door het centrum terug naar de omkleedruimte aan de Paradijslaan. Vele mensen kwamen hun huizen uit en stonden op balkons om het voorbijtrekkende lint van muziek te aanschouwen.

De Stichting Taptoe Alphen aan den Rijn (STAR) is blij dat de nieuwe locatie aan het Lauraplein zo passend bleek te zijn voor de Taptoe als gehoopt. De organisatie stelt zich als doel ieder jaar een vrij toegankelijk evenement voor alle Alphenaren neer te zetten om zo op muzikale wijze de Alphense Feestweek te openen. Zij hopen dan ook volgend jaar met hulp van sponsors en medewerking van de gemeente weer een 33e editie te kunnen organiseren.

Verslag: Annemieke de Bruin