Van 4 t/m 7 juli 2019 had ik het waar genoegen om als jurylid te fungeren tijdens de Mars- & Showwedstrijden 2019 in Denemarken. Dit prachtig event startte met het open lucht mars concours in de straten van Vejen.

Vejen, vrijdag 5 juli 2019. Vijf juryleden uit Denemarken, de Verenigde Staten en België, maken zich op om de diverse prestatie’s van de bands tijdens de Bymarch (straatparade) te analyseren, becommentariëren en te waarderen. Vejen is een kleine gemeente met toch een leuk winkelcentrum en marktplein. Winkelende mensen worden vermengd met supporters en crew van de deelnemende pipe garden (showkorpsen).

Met heel veel flair en presence leiden de tamboer-majoors hun korpsen doorheen het opgelegde parcours. En dat is wel heel slim samen gesteld! Diverse richtingsveranderingen zoals counters, per rot links/rechts (hoofd der colonne links/rechts) komen aan bod. We zien onder meer tamboerkorpsen, pijper korpsen, brassbands en harmoniebezettingen aan het werk. De Deense showbands hebben een rijke diversiteit die ook nog benadrukt wordt met all-girl en all-male korpsen.

Meerdere bands voegen voortschrijdend marsparade elementen toe aan hun marsoptreden. Dit lijkt wel het KNMO Mars Concours 2.0 in de praktijk. En lieve hemel, ik kan jou vertellen dat het een echt feest is! Shoppende mensen, toevallige passanten (voorbijgangers) nemen actief deel aan het gebeuren. Supporters laten van zich horen en stuwen hun band hogerop.

Heel mooi om zien is ook het feit dat de korpsleden die reeds opgetreden hebben, de andere korpsen fel aanmoedigen. Wat een collegialiteit, mooi om zien!

Iedereen kan er bij, de performers presteren vlak voor je voeten, er is een hechte samenhorigheid tussen de deelnemers en het publiek.

Mars concours in open lucht zeg je?
– Nou ik ben het helemaal met je eens.
– Ik ben mee.
– Ik doe mee!

En als het even kan, geef mij maar een gemiddelde stad met een leuk winkelcentrum en een verrassend publiek!

Dankjewel Landsgardeforeningen (LGF) voor de uitnodiging om dit mooi gebeuren te kunnen waarnemen als jurylid.

tekst en foto: Geert Vanmaeckelbrghe

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / vrijwilliger stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid marching - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging".