Een spannend kampioenschap, dat was het zeker. Maar voor het tweede jaar op rij mag Showkorps WIK zich ‘VLAMO Kampioen Show’ noemen. Met het kleinste verschil, 0.10 punten, ging Showkorps WIK de collega’s van Drumspirit voorbij na een fel bevochten duel. De vereniging draagt de zege op aan oud-muzikant en actief retro-lid Willy Arents die daags ervoor werd begraven met een muzikale hulde door de vereniging.

Op het kampioenschap kwamen zeven showkorpsen in actie, waarvan drie in competitie. In de hoogste categorie stonden Drumspirit, nationaal bekend na hun ‘golden buzzer’ in “Belgium’s Got Talent”, en Showkorps WIK uit Oostende tegenover elkaar.

WIK ging aan de slag met de opmerking van de jury vorig jaar en bracht een gepolijste versie van zijn productie “Déjà Vu”. Met een volledig vernieuwde opener: op de tonen van rockband Muse kwamen ze  opgemarcheerd in een strak geregisseerde choreografie die meteen overvloeide in het vervolg van de showproductie waarin de muziek van de Franse componist Camille Saint-Saëns centraal staat.

Tijdens de eerste twee delen volgden herkenbare melodieën in een cascade elkaar op. Het derde deel, ‘Danse Macabre’, zette het technisch vernuft op vlak van muzikaliteit en choreografie in de verf. Op geen enkel moment valt het stil en voortdurend is er iets te zien op het veld. Met de ballad ‘Sound of Silence’ kondigde zich het einde van de show aan. Aanvankelijk beheerst en harmonieus, daarna krachtig en op het einde naadloos overgaand in het werk ‘Danse Bacchanale’, die de hele show met een flitsend einde afsluit.

Hoewel heel wat muziekgroepen hun arrangementen uitbesteden of aankopen heeft Showkorps WIK de productie volledig ‘in house’ geschreven! Twee eigen muzikanten; Maarten Decruynaere en Brecht Lingier, bijgestaan door het staff team bestaande uit dirigent Kurt Craeye, assistenten Heidi Declercq en Johan Delacauw en show coördinator Wim Vanmaeckelberghe, tekenden zowel muziek als choreografie uit.

Foto’s: Steve Desnerck