In het weekend van 8, 9 en 10 november is St. Sebastianus naar London afgereisd. De vendeliers, het schuttersgilde en de show & marchingband hebben de Londenaren getrakteerd op spectaculaire optredens. Er werd opgetreden op kenmerkende locaties zoals the tower bridge en King’s Cross station. Het hoogtepunt was de Lord Mayor’s Show parade dwars door het centrum van de stad die live werd uitgezonden op BBC.

Voorbereiding
In de weken voorafgaand aan het optreden hebben de verschillende onderdelen van St. Sebastianus zowel apart als gezamenlijk extra gerepeteerd. Bij de muziek, exercitie en presentatie werden de puntjes op de i gezet.

De Reis
Vrijdagochtend 8 november was het al vroeg dag voor de leden van St. Sebastianus. Om 4:00 uur ’s ochtends vertrok de bus vanuit Gendt. De koffers, uniformen, vaandels, kruisbogen, en instrumenten waren de voorgaande avond al in de bus geladen om vlot te kunnen vertrekken. Het tekort aan bagageruimte werd opgevangen door een skibox en achterin de bus.

De weg naar Londen ging via Calais, waar de bus op een trein werd gereden om onder het kanaal door te rijden en in Engeland uit te komen. Er was gerekend op een strenge controle aan de grens, maar omdat de brexit was uitgesteld viel dit mee. Mede hierdoor kwam St. Sebastianus ongeveer twee uur eerder aan in Londen dan verwacht.

King’s Cross Station
Op vrijdag vond gelijk het eerste optreden plaats. De leden van St. Sebastianus reisden af naar drukke King’s cross metrostation in het centrum van London. Tijdens het opstellen en inspelen was er al veel aandacht van voorbijgangers. Er werden vele foto’s en filmpjes gemaakt en het publiek was enthousiast. Vervolgens vertrokken de muzikanten in kleine groepjes de stationshal in. Het gilde bleef buiten en liep buitenom naar de andere kant van het station. Nog voor zij daar aankwamen begon vanuit het niets een flashmob. In groepjes kwamen muzikanten de show & marchingband vanuit de stationshal naar het stationsplein om samen muziek te maken. Langzaam werd het welbekende nummer ‘Let it Go’ letterlijk opgebouwd.

Vervolgens werd het concert voortgezet met een afwisseling van pop en marsmuziek. Het publiek werd geamuseerd door een totaalplaatje van de vereniging; muziek van de show & marchingband, de presentatie en het aanzien van het gilde en een overweldigende show van de vendeliers. In Engeland was men nog niet bekend met vendelen, maar daar heeft St. Sebastianus verandering in gebracht. Op de klanken van Billy Joel werden de Britten getrakteerd op een spectaculaire vendelshow. Het publiek van laaiend enthousiast en de kreet: ‘We love you!’ vloog tijdens de avond om ieders oren.

Lord Mayor’s Show

Zaterdagochtend vertrok St. Sebastianus alweer vroeg om zich te melden voor de Lord Mayor’s show. Deze jaarlijkse traditie vond dit jaar voor de 804e keer plaats en was dé reden waarom St. Sebastianus naar Londen was afgereisd. Er wordt gevierd dat de nieuwe burgermeester (Lord Mayor) wordt geïnstalleerd. Tegenwoordig gaat het hierbij niet meer om de echte burgermeester maar om een ceremoniële Lord Mayor. Hij wordt gepresenteerd aan het volk door middel van een parade met versierde wagens, militaire korpsen, verklede groepen en muziek korpsen.

Dit jaar was St. Sebastianus als enige buitenlandse vereniging onderdeel van de parade. Als combinatie van een show & marchingband en een traditioneel militair gilde pasten zij perfect in het programma. Langs de kant stonden het publiek rijen dik toe te kijken. Zij waren verrast door het originele en veelzijdige optreden. Van voor tot achter was een veel te horen en zien: strakke marsen, herkenbare popmuziek, een eigen koningspaar, correct bestuur, traditionele schutters en een spetterende vendelshow.

De parade was opgesplitst in twee delen die samen bijna 5 kilometer lang waren. Op meerdere plaatsen langs de route waren grote tribunes geplaatst voor het publiek. Bij de St. Pauls Cathedral vond het defilé plaats waarbij de Lord Mayor gegroet werd door iedereen in de parade. Dit was tevens de plaats waar de uitzending van de BBC werd opgenomen. In totaal wist St. Sebastianus een publiek van ruim twee miljoen mensen te bereiken in de stad en via de live televisie.