Dinsdag 26 juni is bekend geworden dat “Phila Slag & Vlag” officieel zal toetreden tot de Advendo Korpsen Sneek. “Slag & Vlag”, zoals de groep werd omgedoopt, zijn twee groepen bestaande uit 35 enthousiaste mensen met een (verstandelijke) beperking. Deze 17 slagwerkers en 18 colorguards vormen samen “Slag & Vlag”! 

Met het eerste optreden van “Phila Slag & Vlag” afgelopen maart tijdens de competitie van Color Guard Nederland (CGN), betraden voor het eerst mensen met een verstandelijke beperking de wedstrijdvloer. Advendo Sneek is hierna benaderd of de mogelijkheden bekeken konden worden om dit als onderdeel op te nemen binnen Advendo. Volledig passend binnen de missie en visie van Advendo werd er zeer enthousiast op gereageerd en zijn er diverse haalbaarheidsonderzoeken geweest. Deze zijn positief zijn uitgevallen, waardoor dit besluit genomen kon worden om het als onderdeel van Advendo een vervolg te geven.

Iedereen laten meedoen
Samen met Philadelphia Zorg startte CGN begin dit jaar de colorguard- en slagwerkgroep. CGN wil hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het doel van de overkoepelende organisatie is dat op termijn muziek- en colorguard-verenigingen het heel gewoon vinden om binnen hun verenigingen mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te geven met dezelfde liefde en passie de hobby uit te voeren zoals ieder ander.

Volop enthousiasme en passie
Jelle Roeper, ambassadeur van CGN en mede-initiator van “Phila Slag & Vlag”, begeleidde zelf de slagwerkgroep: “De effecten van muziek en de passie van de deelnemers zijn indrukwekkend, een plezier om aan mee te werken. CGN wil de maatschappelijke horizon verbreden. Zo kwamen we al snel tot dit fantastische idee. Zonder het enthousiasme en de hulp van de lokale zorgverleners van Philadelphia, Talant, JP van den Bent en vrijwilligers was het niet geworden wat het nu is.”

Effecten van muziek en optreden
Esther Primowees, directeur Expertise en Onderzoek bij Philadelphia, is vanaf het begin groot voorvechter van “Slag & Vlag”. Zij legt uit wat muziek betekent voor mensen met een verstandelijke beperking: “Muziek heeft een gunstige uitwerking op zowel het lichaam als het brein. Muziek kan helpen om emoties te uiten, op te wekken of te versterken. Dat geldt voor iedereen maar voor mensen met een verstandelijke beperking is dat nog belangrijker. En als je samen muziek maakt, kom je makkelijk met elkaar in contact. Zo kan muziek verbinden en sociale interactie stimuleren. Bovendien leidt samen oefenen en toewerken naar een optreden vaak tot zelfwaardering en waardering van anderen. Daarvan groei je als mens en ga je steviger in je schoenen staan. Het enorme applaus zullen de deelnemers van “Slag & Vlag” niet snel vergeten.”

Advendo Sneek werkt hierin samen met Philadelphia in de vorm van instructie, locaties de nodige hulp te bieden voor deze enthousiaste groep.

Wij zijn blij en trots dat we deze groep mensen kunnen en mogen toevoegen aan onze mooie vereniging, die hierdoor weer een beetje mooier wordt! Dit alles ook in de hoop dat vele verenigingen ons zullen volgen in de toekomst.

Wilt u meer weten over “Slag en Vlag”? Kijk dan op https://philala.nl/phila-slag-vlag-on-tour/