Tijdens de wervelende openingsshow van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade op 8 juli maken onder andere showband Advendo uit Sneek, Jong Jubal, de National Band of New Zealand en de Kerkraadse zanger Jack Vinders hun opwachting. De opening van deze 18e editie van WMC is een muzikale dwarsdoorsnede van het festival en moet de toon zetten voor de komende WMC-maand. De rode draad van de avond in het Parkstad Limburg Stadion is een compositie van componist en dirigent Guido Dieteren.

Muzikanten van Kerkraadse bodem delen tijdens deze spectaculaire manifestatie het podium met internationaal talent. De mannenkoren CMK 1912, Lambertus, St. David, het Rumpens mannenkoor en het Sabic Koor maken, evenals jeugdkoor CantaYoung en de Koninklijke Harmonie Sint Philomena Chevremont, onderdeel uit van de show. De piepjonge violist Enzo Kok, trompettist Romano Diederen en zangeres Wendy Kokkelkoren leveren eveneens hun bijdragen aan deze zinderende startmanifestatie van de 18e editie van WMC. De internationale bijdragen komen van de National Band of New Zealand, de Aotearoa Maori Group, het Noorse Strømsgodset Musikkorps en Fanfarenzug Dresden uit Duitsland.

De opening belicht de verschillende facetten van WMC. De nationale en internationale acts nemen de bezoeker mee op een indrukwekkende muzikale wereldreis. Een reis met authentieke blaasmuziek, mars- en showbands, solisten uit de regio, theater en veel visueel spektakel. De show symboliseert de rol van blaasmuziek als verbinder van mensen en van culturen.

‘Het publiek wordt overdonderd,’ zegt WMC-voorzitter Max Kousen. ‘We hebben er deze keer voor gekozen om tijdens onze opening alle kanten van WMC te laten zien: de kwalitatief zeer hoogwaardige koren en orkesten in Kerkrade, maar zeker ook het mars- en showspektakel van een band als Advendo. We laten tevens zien welke rol muziek volgens ons moet vervullen. Muziek moet verbinden en overstijgt landsgrenzen en culturele verschillen.’

Kaarten zijn vanaf 10 euro verkrijgbaar via wmc.nl/tickets