Op dinsdagavond 4 februari 2020 zijn muzikanten van heinde en ver van harte welkom op de Open Repetitie van de Marchingband van DVS in het clubgebouw aan de Nieuwe Duinweg in Katwijk. Altijd al bij DVS willen spelen? Willen weten hoe het voelt tussen het machtige orkest? Meld je dan snel aan via info@dvskatwijk.nl! Bestuurslid Marchingband Johan van Iterson geeft aan wat je kunt verwachten en een aantal DVS-leden van buiten Katwijk vertellen je alvast waarom zij kozen voor DVS.

In het fraaie clubgebouw van DVS spreken we met bestuurslid Johan van Iterson en met DVS leden Gerard Verweij (Zeist), Richard van Winden (Delft), Ricardo Coral (Den Haag) en Ramon Zwinkels (Naaldwijk). Zij zijn slechts een aantal van de leden die wekelijks naar Katwijk komen of kwamen.

Johan van Iterson legt uit waarom de Open Repetitie wordt georganiseerd: “De Marchingband bestaat tegenwoordig voor 80% uit oud-Juniorleden van DVS. Dit zijn jongens die al begonnen bij DVS toen ze een jaar of 8/9 waren. Hebben al jaren les van professionele docenten en bouwen veel ervaring op tijdens seniorentaptoes, Nederlands Kampioenschappen en zelfs het WMC. Als ze 16 jaar worden gaan ze een jaar in de brugklas en repeteren ze bij de Marchingband. Na dat jaar stromen ze in op een hoog niveau. Een ideale instroom. De overige 20% van de Marchingband heeft hun opleiding elders gevolgd, meestal buiten Katwijk. Deze muzikanten werden lid van DVS omdat ze graag op een hoger niveau wilden spelen of dat ze helemaal gek zijn van onze club en onze muziek. Speciaal voor deze muzikanten organiseren we de Open Repetitie om ze een mogelijkheid te bieden op een speelse manier te proeven van de Marchingband van DVS en misschien wel om lid te worden van de vereniging”.

Heel herkenbaar voor Gerard, Richard, Ricardo en Ramon. Gerard en Richard zijn in het afgelopen jaar gestopt als spelend lid na een lange carrière. Gerard (trompet) heeft maar liefst 11 jaar lang gereisd tussen Zeist en Katwijk. “Ik speelde bij Jonathan in Zeist maar wilde graag hogerop, dan kom je automatisch in de Bollenstreek terecht. Vanwege de prachtige sound koos ik voor DVS. Natuurlijk kostte me dat veel reistijd. Maar als ik dichterbij woonde had ik die tijd toch wel na afloop in het clubgebouw gebleven.” Richard (sous) komt uit Delft en kon bij de Drumguards niet hogerop in niveau. “Voor mij was het makkelijk omdat er veel Delftenaren lid waren van DVS. Drie kwartier reistijd, maar dat was het dubbel en dwars waard. Ook ik heb 11 jaar lang met plezier heen en weer gereisd.”

Ricardo (sous) woont in Den Haag en gaat zijn vijfde jaar in als DVS-er. “De marchingbands waar ik lid van ben geweest bestaan helaas niet meer. Ik vond DVS altijd al een fantastisch korps, zowel live als op de social media. De stijl, uitstraling en het repertoire. Ik kende al wat DVS-leden en hun verhalen waren prachtig. Ik ben achteraf zo blij, dat ik de stap genomen heb! Voor Ramon (trompet) is het nog spannend. Dit najaar begon hij bij DVS nadat hij zijn opleiding heeft gehad bij Victory in Den Haag. “Al een hele tijd wilde ik hogerop. Ik zag DVS vaak bij het WMC en had me altijd voorgenomen om als ik zou verkassen het naar DVS zou zijn.”

Veel mensen denken dat het moeilijk is om als niet-Katwijker te aarden bij DVS. Ricardo is het daar niet mee eens. “Ik werd heel hartelijk ontvangen, mocht meedraaien met de sous-sectie en leerde snel de jongens kennen. DVS is een heel warme en open vereniging, behalve als blijkt dat je de kantjes er vanaf loopt, dan krijg je het heel moeilijk, hard maar eerlijk”. Gerard en Richard zijn het daar als oudgedienden mee eens. “Er kwamen jongens die naast hun schoenen gingen lopen, de glory-hunters, die gingen hard onderuit. Maar er zijn er nog veel meer die wel de Vriendschap hebben ervaren uit de naam van onze club.” Ook Ramon herkent de hartelijke ontvangst. “Zeker, maar tijdens de repetities word je op fouten aangesproken. Het mooie is dat na de repetitie alles gelijk uit de lucht is en er flink wordt gelachen! Het is ook lekker dat ik iedere maandag extra les krijg en ook voor de repetitie op dinsdag wordt bijgespijkerd om alle nummers er foutloos in te krijgen. Echt top!”

Gerard vindt het belangrijk voor nieuwe leden om te weten dat je er echt helemaal voor moet gaan. “DVS doe je er niet even bij, je moet thuis oefenen, zeker als je in het begin wilt aanhaken bij het niveau, maar als je dat doet en jezelf open stelt heb je bij DVS een prachtige hobby”. Ricardo beaamt dit. “Er is een grote diversiteit aan persoonlijkheden en leeftijden. Het maakt niet uit wie je bent, maar wat je doet. Als je bewust voor DVS kiest is de band een warm bad en ga je de leukste tijd ooit beleven.” Richard moet er om lachen: “en dan kom je zelfs als je bent gestopt nog steeds terug in het mooie Katwijk met het allermooiste clubhuis van Nederland!”.

Johan van Iterson geeft tenslotte nog aan dat hij vaak vragen krijgt van muzikanten die bang zijn dat zij het niveau net niet aankunnen en daarom zich niet durven aan te melden. Speciaal voor deze muzikanten zijn er speciale bijspijkertrainingen die worden gegeven door de docenten van DVS. In korte tijd is het dan mogelijk om het laatste zetje te krijgen waardoor je in het orkest kunt meedraaien. “Wees daarom niet bang om je aan te melden voor de Open Repetitie. Op zijn minst heb je een hele leuke avond in een prachtig gebouw van een beregezellige club. Aanmelden kan via info@dvskatwijk.nl!”