Home LIVE ODSC 2014 (verslag)

ODSC 2014 (verslag)

330
0

Op 14 juni zijn in Assen de 16e Open Dutch Show Championships gehouden. Op het terrein van Achilles-1894 kwamen dit jaar 10 korpsen/corps tegen elkaar uit. Het “Na-WMC jaar effect” door bv. doorstroming jeugd, hadden zo zijn effect op het aantal deelnemers. Vorig jaar kwamen er twee maal zoveel verenigingen naar Assen maar helaas was dat dit jaar niet het geval. De wedstrijden begonnen daardoor ook om 13.00 uur, wat langer slapen kon een beetje voor die mensen die misschien na de 1-5 overwinning toch een feestje hebben gevierd in de clubgebouwen. De wedstrijden begonnen met twee korpsen in de jeugdklasse waarover hieronder een “live” verslag te lezen valt.

SWJK Marum/Opende 18 muzikanten en 8 guard.

Dit jeugdkorps is een samenwerkingsverband tussen Wielrijderskorps Cresendo Opende en Showband Marum. In hun spiksplinternieuwe uniform staan zij klaar om hun show te presenteren: Nederlandse Muziekproducties. Een show met grootse Nederlandse muziek en elementen van beide moederkorpsen.

Als eerste horen wij ‘Op Fietse’ wat met een groot applaus door het publiek wordt ontvangen. Het volgende nummer ‘smoorverliefd op jou’ van Doe maar wordt mooi omlijst door een trein van colourguard. We zien een mooie show ontvouwen van dit gretige jeugdkorps. ‘Laat me’ van Ramses shaffy volgt, hierbij stapt een saxofoon op de fiets en rijdt over het veld rond, jammer dat dit niet bij de opening was want de titel van het nummer vraagt eigenlijk wel om. De blazers lijken af en toe wat ontstemt maar dat mag de pret niet drukken. Wat ook opvalt zijn verschillende stokvoeringen van de snares, hier is hun moederkorps in te onderscheiden?. Een van de snares neemt in het volgende nummer een gesloten cymbal op zich en geeft een strak tempo aan. Een mooie choreografie bij dit nummer welke strak wordt uitgevoerd. ‘This is what is feels like’ volgt en het publiek klapt mee tijdens dit nummer en dat mag een pakkende closer genoemd worden.

Op de klanken van Yankee Doodle lopen zij het veld af. Een puike show van de SWJK Marum/Opende

Jong DAP Apeldoorn 20 muzikanten

Dit is het jeugdkorps van DAP Apeldoorn en zij brengen ons vandaag hun show: ‘This is us’. Ze staan onder leiding van Renate Buitenhuis. ‘Ho hey’ van The Lumineers is de opener van deze show en wordt vol overtuiging gespeeld. Deze opener brengt een rustige choreografie met zich mee. ‘Viva la vida’ van Coldplay is het tweede nummer wat ten gehore gebracht wordt. De blazers zijn niet al te sterk in dit nummer, de drumline des te meer. De openingstune, gespeeld door de bells is strak en zuiver. ‘Can i have this dance’ is de ballad van deze show en wordt geopend door het slagwerk en de twee mellophones met de kleinste trompetspeler. Dit stuk wordt even later ook weer geleid door een tweetal trompetters welke soleren. Een cadence volgt welke er strak is en het publiek wordt uitgenodigd om me te klappen, de blazers voeren een sterkte show op met dansbewegingen en dansjes en zelfs de drummajor doet mee. Plots klinkt een steeldrum er doorheen. ‘You give love a bad name’ van Bon Jovi is de closer. En nu klinkt de muziek een stuk harder en met meer overtuiging. Een tof einde voor een goede show van Jong DAP, maar is het genoeg om de titel te winnen?

Door naar de volgende klasse en dat is de Basisklasse met dit jaar 1 deelnemer. Af te vragen valt of deze klasse wel nodig is.. maar dat klinkt misschien wat te kort door de bocht …

Showband Hollandia Bolsward 18 muzikanten en 4 colourguard

Het is een hele tijd geleden dat deze showband heeft meegedaan aan het ODSC. Zij brengen hun show ‘Top of POP!’ DM is Annie van Eggelens Hofstra. Deze groep heeft de bezetting van een malletband, de opening is wat vreemd voor ons want het lijkt op een marsparade. Maar al gauw lijkt het al meer op een show. ‘Jump’ klinkt als tweede nummer van deze show en deze gaat snel over in het volgende nummer, muzikaal is de show best sterk te noemen maar het marcheerwerk blijft soms wat achter in de lijnen en dergelijke. ‘Let me entertain you’ van Robby Williams is het volgende nummer. Welke eindigt in een gesloten lippenfiguur. Dan klinkt ‘Poker Face’ van Lady Gaga. De choreografie op dit nummer lijk weer meer richting een marsparade te gaan. Een candence van de drumline is next en de guard en een aantal muzikanten voeren een dansje op. Met het volgende nummer ‘Without you’ verschijnt er weer een echt showfiguur. Het einde van een lang aandoende show. Niet de sterkste te noemen maar wel degelijk. Wanneer dit jaar de show afgemaakt en afgewerkt wordt is Hollandia zeker goed voor de middenklasse.

En met die middenklasse gaan we nu verder. Er zijn 5 deelnemers en deze klasse ziet er op papier als spannendste klasse uit wat een jaarlijkse traditie begint te worden. Op voorhand vroegen we ons vorig jaar af of NFPC niet beter af zou zijn in de top klasse. Op die uitspraak was toen nogal wat kritiek, laten we kijken wat het vandaag gaat worden.

NFPC Dokkum 14 muzikanten 7 colourguard

Dit korps brengt hun show ‘A world of games’. Het korps staat onder leiding van Klaas Cuperus. De opener van deze show is ‘Tetris’ met een solo van de toetsenist en een strak begin van de show met een wervelende choreografie welke hoekig is en past bij de muziek van de show, af en toe is het muzikaal net niet helemaal onder elkaar. ‘Eye of the Tiger’ is het volgende nummer waarbij we grote figuren zien met het hele korps. ‘Olympic Fanfare’ klinkt als opvolger en we zien het korps werkelijk over het veld vliegen, schitterend. We horen nu een ‘Carneval de Paris’ met versterkte accordeon, gewaagd en geslaagd. Bij dit nummer straalt het plezier van de muzikanten af maar de mallets raken soms wat ondergesneeuwd door de pit en de drumline. Wel vet dit stukje! De Ballad van deze show is aan de beurt en we zien grote ronde figuren verschijnen, erg netjes gedaan en een mooie climax volgt waarna het mooi terug gaat naar stilte. ‘Pokerface’ klinkt nu met een mooi forte en naar eigenzinnig arrangement geschreven. We gaan weer terug naar ‘Tetris’ lijkt het maar dan klinkt alweer een ander nummer. Erg strak ook dit weer en dan klinkt ‘O Fortuna’, een muzikaal technisch hoogstandje met de nodige bewegingen ook nog, mooi !. We gaan naar de closer toe. Dit was een supertoffe show. Zeker een “meer dan” kanshebber te noemen voor een goede klassering!

DAP Apeldoorn 23 muzikanten en 2 in de ‘Rockband’.

Met ‘Can’t help Falling in love with you’ betreden zij het veld.’ I love Rock and Roll’ heet de show. DM is Daisy Schipper. Ingetogen is het begin en al snel horen we ‘Jailhouse Rock’ met aardig wat power. ‘Love me truly’ volgt direct daarop weer ‘Jailhouse Rock’. Het ziet er strak uit en klink ook flink over de velden, de drumline is het op een moment net even niet maar trekt al gauw bij. ‘Umbrella’ van de Baseballs is de solo is niet helemaal zuiver en klinkt gehaast, abrupt komt er een einde aan dit nummer. ‘I love Rock ’n Roll’ wordt nu gespeeld en we zien uitdaging van de Drumline en een mooie bassolo van de basgitarist, nog steeds klinkt het gehaast. Hier worden wel veel voetfouten gemaakt, lopen op rechts en links zien we, en te vroeg of te laat in- uitstappen. Het stond muzikaal niet helemaal onder elkaar tijdens dit nummer. We zijn bij de ballad aangekomen, ‘All i have to do’. We horen een solo van twee trompetspelers. Tijdens het forte zien we veel bodywork en het wordt beloond met een mooi applaus. We gaan nu weer verder met een sneller nummer en we gaan dansen met de blazers en drumline. ‘Midnight express’ is het nummer wat we horen. Misschien is het een goede tip om de mensen op het podium achter de band meer te betrekken bij de show, ze staan nu voornamelijk ‘alleen’. ‘Can’t help falling in love’ is weer terug en de closer van deze show welke afgesloten wordt met een mooi forte powernote. Deze show was wel vermakelijk maar zal (volgens ons) waarschijnlijk niet mee gaan doen om de prijzen.

 

Jong Advendo Sneek 50 muzikanten 18 guard

Met groot geweld betreedt dit korps het veld, altijd weer een verrassing wat dit grote jeugdkorps op het veld gaat zetten en dan in zeer positieve zin! Een Jeugdkorps inderdaad maar deze jeugd is de Jeugd- en de Basisklasse inmiddels ontgroeid. Een geduchte tegenstander nu in de middenklasse en wordt uiteraard daar ook op beoordeeld. De show omarmt het thema “LIEFDE!”. Tambourmaitre is Kay Hamersma.

De opener is ‘Easy Lover’ van Phil Collins en het staat als een huis. Met grote formaties en een mooie solo van de trombones. “LOVE” staat aan het einde van dit nummer op het veld geschreven in formatie, mooi !. Een slagwerkcadence volgt en dan is het ‘This love van Maroon 5’ wat klinkt. Muzikaal is dit heel sterk met mooie bewegingen van alle muzikanten. De allerjongsten maken soms een foutje maar ook dit stuk heeft een hele goede uitstraling en krijgt het publiek aan het klappen. De groep heeft dit jaar meer dan 20 instromers van onderuit en ze doen het prima. Weer is het de beurt aan het slagwerk met een typisch Advendo sound en daarna gaan we verder met ‘Show me Heaven’ de balad van deze show met een eenzame euphonium die een solo speelt en is loepzuiver. Een sterk kort forte volgt en we krijgen wee een grote boogformatie met hele mooie ondersteuning van de guard en de gehele band loopt uit in een hart met vleugels. Wederom een slagwerkstuk waarbij spanning opgebouwd wordt en een ingewikkeld figuur te zien is. ‘Love is All’ is alweer de closer van deze show welke vol overtuiging over het veld schalt. Het publiek ontploft na de laatste noot en het is te zien en horen dat de fans van Jong Advendo in grote getale mee zijn gekomen naar Assen. Een heel vette show van Jong Advendo!

Juliana Amersfoort , 49 muzikanten

De show van Juliana Amersfoort heet ‘A new World’ , de maitre is Jeroen van der Geer. De show begint mooi zachtjes en gaat snel over in een forte waarbij de tambourmaitre naar voren loop en zijn positie op de bok inneemt. A snel klinkt ook het stuk ‘A new World Symphony’. Allemaal strak onder elkaar. Een rustige choreografie bij de eerste stukken van deze show waarin wij ‘A New world symphony’ regelmatig horen terugkomen. Dan zijn we in de VS van de Roaring 20’s met ‘Oh When the saints’. Bij dit stuk zien we grote figuren waarin het korps als één en twee blokken marcheert. Deze eindigt in één lijn met een band van ‘Emmobius’. We gaan verder met de duistere klanken van ‘The Godfather’ op een solo van een van de trompettisten. Daarna het thema opnieuw met een overtuigend forte met een blokfiguur en knieën hoog. Alles klinkt goed en loopt wel strak op the’ Age of Aquarius’, muzikaal staat het zeker goed maar het spettert niet in de choreografie, nu horen we ook ‘Stars en Stripes Forever’ met ‘A new World Symphony’. ‘Let the sun shine’ en ‘the National Anthem’ maakt het mooi af. De tambourmaitre groet maar even lijkt het nog door te gaan, de jury lijkt ook het eind niet te vatten en komen er toch nog wat formaties. Gelijk Is het toch voorbij want de maitre pakt zijn mace en gaat ervoor staan. Een ietwat vreemd einde doet ons aan. Juliana Amersfoort, muzikaal een sterke show met een degelijke choreografie. Wij verwachten geen titelkandidaat maar gaat zeker voor een goede dag klassering. Op voorhand is al aangegeven dat ze door een ander optreden niet deel kunnen nemen aan het avond programma.

Showband DOS Ulrum (24 muzikanten)

DOS brengt hun nieuwe show War & Peace. Tambourmaitre van DOS is Gertjan Bruins, maar niet volgens de speaker. De opener van deze show is een combinatie van het ‘Wilhelmus’ en ‘Soldaat van van Oranje’. Erg mooi en goed gevonden. Strak marcheerwerk met goede muziek. Kort even horen we de ‘Overture 1812’ en al snel ‘William Tell’. Super strakke effecten en figuren die exact optijd staan, BAM!. Als volgende horen we weer ‘Overture 1812’ waarbij de choreografie wederom helemaal bij de muziek past maar niet helemaal zuiver is. De trompetten leggen hun shako’s neer in een kruis en we horen de ‘Dodenmars’ van Chopin. Mooi ingetogen klink daarna de Last Post. Weer erg mooi en goed uitgevoerd. Even zijn we in Herdenking van de gevallenen in de strijd met ‘Ter Herdenking’ en dat wordt loepzuiver gebracht. Puik werk op het veld! ‘Think’ van Aretha Franklin volgt en het moge duidelijk zijn het feest van de bevrijding is aangekomen. Mooie effecten ook weer in dit stukje muziek ook in de choreografie. ‘Ode an die Freude’ klinkt lekker jazzy en gaat over in zijn klassieke vorm en gaat dan weer over in een walsje, en weer terug naar klassiek. De draaiorgel is aangekomen zoals een van de saxofoons aan het draaien is. Divers deze show! ‘Vrij zijn’ van Marco Borsato is het nummer wat we erna horen. Met brede figuren en rechte lijnen, we gaan richting het einde met een screamer op het eind. “War & Piece”, zeker een waardige opvolger van de Sportshow van DOS. DOS gaat ook vandaag vast weer hoog scoren!

De middenklasse is zwaar bevochten vandaag de jury krijgt het niet makkelijk!

Dan de Topklasse, met twee deelnemers. Durven we het nu al aan om te zeggen dat Jong Holland en NFPC beter hadden kunnen wisselen qua inschrijving…. We houden ons hierover stil op twitter en we gaan het eerst maar eens zien, en horen …

Jong Holland Zwijndrecht 28 muzikanten 9 guard

Jong Holland brengt de show Intermezzo bestaand uit diverse klassieke stukken. De show begint met een solo van de vibrafoon en ‘stokkige’ bewegingen van korpsleden. Dan klinkt het uurwerk en gaat het echt beginnen. ‘Fur Elise’ is het begin wat twijfelachtig gebracht wordt maar even later wel goed staat. Een intermezzo van de vibrafoon weer en we gaan weer verder met ‘Fur Elise’. Grote bewegingen op het veld met wel wat effect. De guard pakt hoedjes erbij en gaat dansen als het korps met een jazzy stukje komt. Een slagwerkbreak volgt waarbij de blazers en guard veel bodymovement maken om de drumline heen. Dit stuk eindigt abrupt en ‘Fur Elise’ klink weer over het veld. De houdingen zijn niet allemaal gelijk maar even later wordt dit vaak wel weer rechtgetrokken. Nu zien we mooie ronde figuren met veel souplesse. Dan komen we bij de closer aan en eindigt deze show met veel geweld op een krachtige manier en laten de leden zich als marionetten hangen. Jong Holland Zwijndrecht hoorde wat ons betreft niet in de topklasse. We horen het van de jury bij de uitslagen straks.

Rijnmondband Schiedam 38 muzikanten

Wij horen en zien vandaag de show ‘Break Out’ van de Rijnmondband uit Schiedam. Dit is het derde seizoen met deze show. Vorig weekend behaalde dit korps een megascore bij de showwedstrijden in het Belgische Hamont. We gaan zien en horen of dat vandaag ook weer lukt. De show brengt een verhaal van een strijd tegen strikt regime en het terug krijgen van vrijheid. Tambourmaitre van RMB is Damian Kweker. Een klinkend begin van slagwerk wat overgaat in ‘O Fortuna’ met bakken (goed) geluid! De choreografie pas perfect bij dit geweldig stuk muziek. We gaan verder met een swing en een zoekende trompetist die de weg kwijt is en de ‘Imperial March’ klinkt ineens, onheil hangt in de lucht. Dit is een retestrakke show, zowel muzikaal als in figuratie sluit het naadloos op elkaar aan. De hekken op het veld worden in een nieuwe positie gezet en we zien een aantal leden in “slomo” bewegen terwijl BREAK OUT geschreeuwd wordt. Wederom zeg ik “wat een krachtige show is dit”.

We vieren feest met een dixieland bandje en we horen diverse stukken die al eerder gespeeld zijn voorbij komen. Een slagwerk break volgt hierop en is ook wederom strak. Hierbij hoort een gevecht op het veld tussen het regime en de vrijheidsstrijders waarbij vrijheid zegeviert! Plots verschijnt een zwart doek op het veld en is de muziek ingetogen en brengt veel teneur met zich mee, er is een dode gevallen tijdens de uitbraak. We gaan richting het einde met een medley van ‘Rythm, Blues en Funk’, ‘In the stone’ van EWF en ‘Think’. Het wordt weer een feestje op het veld en eindigt ingetogen, er volgt nog een laatste reprise van ‘Think’ met alle overtuiging een luide schreeuw van FREEDOM!!!

Hier staat volgens ons de Winnaar van de Topklasse, en gelijk ook maar de winnaar van het ODSC 2014, zonder twijfel. Klaar om af te marcheren op de klanken van THINK! Wat een show, MEGAVET!! Een theater stuk op een grasveld, schitterend.

Dit was het einde van de dagwedstrijden, nu is het tijd dat de jury in beraad gaat en we zullen zo meteen horen hoe elk korps gescoord heeft en wie de winnaars zijn in hun eigen klasse. Wij denken de winnaars van de jeudklasse en topklasse wel te weten, de basisklasse spreekt voor zich, maar het is echt heel spannend in die middenklasse.

De uitslagen op een rij:

Jeugdklasse
1e 83.04 pnt SWJK Marum/Opende
2e 81.23 pnt Jong DAP Apeldoorn

Basisklasse
1e 80.04 Showband Hollandia Bolsward

Middenklasse
1e 85.81 pnt NFPC Dokkum
2e 85.05 pnt Showband DOS Ulrum
3e 84.29 pnt Juliana Amersfoort
4e 82.48 pnt Jong Advendo Sneek
5e 81.29 pnt DAP Apeldoorn

Topklasse
1e 89.10 pnt Rijnmondband Schiedam
2e 78.48 pnt Jong Holland senioren Zwijndrecht

Na de uitslagenronde was het pauze, om 19.00 uur starten de finals.

De Finals
Normaal worden de finals gehouden in het centrum van Assen maar door een samenloop van omstandigheden kon dat dit jaar niet. De finals werden op dezelfde locatie gehouden als de dagwedstrijden. Er kwamen zes deelnemers opnieuw tegen elkaar uit, nu allemaal in één klasse. Technisch gezien kan het dus een deelnemer uit de middenklasse zijn die kampioen wordt. Vorig jaar wist het Kamper Trompetterkorps (2e overdag) te winnen van Jubal Dordrecht (1e overdag). Voor vandaag verwachten wij eerlijk gezegd geen zinderende finale. Wel bleef het spannend of de middenklasse deelnemers konden klimmen in ranking.

Uitslagen Finals ODSC 2014
1e 1012 pnt Rijnmondband Schiedam **Open Dutch Champion 2014**
2e 902 pnt NFPC Dokkum
3e 823 pnt Showband DOS Ulrum
4e 791 pnt Jong Advendo Sneek
5e 709 pnt DAP Apeldoorn
6e 700 pnt Jong Holland Senioren

De uitslagen werden rond 21.00 uur bekend gemaakt, zonder verassingen. Nou ja, zonder.. de Rijnmondband wist de 1000 puntengrens te doorbreken, waarvan acte met buiging. Opvallend is wel dat Jong Holland zich niet wist te handhaven in de top en bleek weldegelijk thuis te horen in de middenklasse. Ook voor NFPC is het misschien nu wel tijd om de stap te maken naar de topklasse. Of je daarvoor een bepaald aantal punten nodig hebt moeten we even navragen. Misschien geeft 900 punten recht op die topklasse, dan zouden ze precies genoeg hebben. We gaan het vast volgend jaar zien. Tot slot werd aan de Rijnmondband door Stichting Taptoe Groningen de “WildCard” toegekend. Die kunnen we dus toevoegen aan het programma op 8 november in de Martini Plaza Groningen.

We willen iedereen feliciteren met de behaalde punten en de Rijnmondband met hun prestatie. De ODSC organisatie, in het bijzonder Sjaak Goedvolk, bedankt voor de gastvrijheid. We hopen dat het ODSC volgend jaar beter bezet zal zijn door de verenigingen. Dat maakt het allemaal nog veel leuker, drukker en spannender.