De snaredrum spelende muzikanten van Showband Noordenveld, het marcherende korps van muziekvereniging Noordenveld, hebben op Koningsdag een statig instrument in gebruik mogen nemen. Een nieuwe marine trom van de prestigieuze fabrikant Majestic Holland.

Dat Showband Noordenveld met marine trommen voorop loopt en speelt is niet nieuw. Toch zijn de nieuwe trommen aanzienlijk anders. De voormalige marine trommen hebben een houten ketel maar zijn ook iets platter. Hierdoor krijg je een scherp maar ook een mat geluid wat goed past bij dwarsfluiten, piccolo en melodisch slagwerk.

Sinds 2011 speelt Showband Noordenveld in een ander bezetting. De melodiegroep is aangevuld met koperblazers en saxofoons. ‘De Noordenveld sound’ is hierdoor enorm gerevolutioneerd. Het slagwerk dat voorheen een ander rol en sound creëerde moest dus ook opnieuw ontwikkeld worden.

Vorig jaar begon het nieuw samengestelde artistieke team, met het definiëren van klank, kleur en beleving. Een geheel ander benadering dan voorheen. Hier kwam uit dat het slagwerk een voller geluid moet krijgen om de melodie beter te kunnen dragen. De eerste stap werd gezet door nieuwe prophonic bassdrums van Majestic Holland aan te schaffen. Deze hadden direct impact op het geheel waardoor één bassdrum al voldoet aan het gewenste resultaat. Alhoewel de band dit seizoen met acht leden gegroeid is, is een tweede bassdrum haast een must geworden.

In opvolging daarvan is de samenwerking met Majestic Holland verdiept wat resulteerde in een nieuwe marine trom, speciaal op maat zijn aangepast voor Showband Noordenveld. De marine trommen hebben niet langer houten ketels maar zijn nu van aluminium gemaakt. Tevens zijn ze in diepte vergroot. Door deze twee kleine aanpassingen is de klank enorm veranderd. Een onderdeel dat hier eveneens aan bijdraagt is de soort snaren die eronder zitten. Dunnere metalen met kunststof beklede kabels en een verbeterde schakelmechaniek zorgt eveneens voor betere klank en speelplezier.

Showband Noordenveld wil Majestic Holland graag bedanken voor het leveren van een ‘state of the art’ marine trom. Speciale dank gaat naar Peter Vulperhorst, directeur van Majestic Holland, voor zijn advies, nauwe betrokkenheid en enthousiasme. Gepland staat dat in het WMC jaar 2017, het gehele slagwerk is voorzien van nieuwe en passende instrumentarium. Ook hier zal de samenwerking met Majestic Holland zeker weer voor opgezocht worden.