De Nationale Taptoe is het stadium van een reeks losse optredens ontgroeid. Musici, artiesten en andere performers werken samen in multidisciplinaire optredens waarmee de voorstelling aan diepgang wint. Deze samenwerking maakt de Nederlandse Taptoe uniek. Tijdens de finale keert de taptoe terug naar haar kernwaarden met Bruckners Locus Iste. Te zien in Rotterdam Ahoy van 30 september tot en met 2 oktober.

Het dansprogramma Messenger van Gymnastics Club Piruett uit Estland gaat in Ahoy in première waarbij Nederlandse musici van de Marinierskapel de muziek verzorgen. Het sprookjesachtige Nordisk Natt (Noorse Nacht) van Sigmund Groven wordt musici van diverse Noorse orkesten, dans van Club Piruett met als solist de Nederlandse Hermine Deurloo op (jazz)mondharmonica.

Afwisseling
De grotere optredens worden afgewisseld met entr’acts van de Wëreldbänd. Deze vijf performers, in de stijl van Mini en Maxi, zullen op muzikale wijze commentaar geven op de taptoe. Met hun geniale gekte en grote grapdichtheid zijn het entertainers van wereldformaat.

De internationale samenwerking van de Landmacht wordt mooi uitgebeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ met Europese klassiekers terwijl de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht het luchtmacht-thema Space aangrijpt voor een dansbaar programma. Regionaal is er aandacht voor de volkscultuur uit de havenbuurten: De Vlaardingse Muiters zingen zeemansliederen met Het Nederlands Politie Orkest.

Kernwaarden
Wordt er dan geen marsmuziek meer gespeeld. Jazeker. Het Franse Musique de l’infanterie uit Lille geeft aandacht aan de Franse militaire muziek. Ook de Marinierskapel met Tamboers en Pijpers en de KMKJWF en de Flora Band hebben marsen opgenomen in hun programma. De traditionele Ode aan Veteranen krijgt dit jaar een Schots tintje. Militaire blazers zorgen met de Dutch Military Pipes and Drums en de Drums and Pipes Politie Maastricht voor een indrukwekkende pauzefinale onder aanvoering van veteraan/zanger Dennis Kroon.

Tijdens de finale keert de Taptoe terug naar haar kernwaarden met het Wilhelmus en Signaal Taptoe. Als koraal wordt Bruckners Locus Iste gespeeld door 500 musici. Het hele programma is te vinden op www.nationaletaptoe.nl/programma.
Line up:

De Marinierskapel van de Koninklijke Marine, Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers, De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, Nederlands Politie Orkest, Het Noors Marine Orkest, Elite Team Gymnastics Club Piruette uit Estland, La Musique de l’infanterie uit Lille, De Wëreldbänd, Flora Band Rijnsburg, Dutch Military Pipes and Drums i.s.m. Drums and Pipes Politie Maastricht, Demonstratieteam Hondengeleiders Koninklijke Luchtmacht, Hermine Deurloo, Klarinetkwartet Koninklijke Luchtmacht, Natasja den Toom, De Vlaardingse Muiters.