HOEK VAN HOLLAND – Een goed gevulde zaal, enthousiaste muzikanten en een gevarieerd programma  waren de ingrediënten die zorgden afgelopen zaterdag voor een geslaagd najaarsconcert waarover nog enthousiast werd nagepraat.

Thema was ‘de elementen’; aarde, lucht, water en vuur werden vertolkt in verschillende muziekstukken. 


Muziekvereniging Rotterdam aan Zee bestaat uit verschillende orkesten, die tijdens het concert allemaal ‘acte de présence’ gaven. Het jeugdorkest startte de avond met het stuk ‘Firework’. In het stuk ‘Distant Thunder of the Sacred Forest’ was er een uitdaging voor de slagwerkers, die allerlei complexe ritmes moesten spelen. In het stuk ‘Colors of the Wind’, uit de film Pocahontas, kwam het thema van de avond ook goed aan bod. De ‘Dance Mix’ van Earth, Wind & Fire was een swingend besluit van de deze groep, onder leiding van Martin Aalbregt.

Hierna was het de beurt aan de Show & Marching Band. Omdat het podium hiervoor wel wat aanpassing vroeg was er een intermezzo; 3 slagwerkers gingen aan de slag met een loopingstation. Hun act werd enthousiast ontvangen. Nadat een aantal koperblazers zich bij hen voegden klonken de swingende klanken van ‘Mambo nr. 5’.

Hierna was het tijd voor de opkomst van de Show & Marching Band. Zij openden hun optreden met ‘In the Stone’, het openingsnummer van hun taptoeshow Centennium, direct gevolgd door ‘Smoke on the Water’, bekend van Deep Purple.
Ook bij hen kwamen alle elementen aan bod met ‘Adventures on Earth’ uit de film E.T. en ‘Light my Fire’ van The Doors. Een bijzonder moment was er toen de band het nummer ‘You Raise Me Up’ speelde als eerbetoon aan Joop de Ruiter; oud-instructeur en inspirator, die eind juli plotseling overleed. Het optreden werd afgesloten met een spetterende uitvoering van ‘Fireball’, waarbij het publiek, opgezweept door Chantal en Aniek, samen met de muzikanten van de Show & Marching Band op het nummer meedansten.

Na een gezellig pauze, waarin de traditionele tombola kon rekenen op veel belangstelling, werd begonnen in een vrijwel donkere zaal. Een groep van trombones, trompetten en een tuba speelde een deel van een bijzondere symfonie, nr. 8 van Anton Bruckner, wat klonk als een klok.

In de daarop volgende aankondiging van de Concert Band, tijdens het stuk ‘Avatar, the Last Airbender’ klonken de elementen; ‘aarde, lucht, water en vuur’ opnieuw. In het stuk ‘The SS Berlin Disaster’, een compositie van dirigent Peter Habraken, werden de gebeurtenissen rond de scheepsramp van dit schip, zo’n 110 jaar geleden voor de Hoekse kust, in muziek vertaald. Vooraf werd het verhaal van de ramp verteld wat maakte dat met de muziek het verhaal werd aangevuld. Dit bijzondere stuk werd enthousiast ontvangen door het publiek. 

Met het daarop volgende nummer; ‘Mother Earth’ van Within Temptation liet de Concert Band zich weer van een hele ander muzikale kant horen. Hierna volgde een prachtige uitvoering van ‘Walking in the Air’ uit The Snowman, met mooie trompet- en bugelsolo’s. Net zoals het Jeugdorkest en de Show & Marching Band speelde ook de Concert Band muziek van Earth, Wind & Fire en zorgde zo voor een swingende afsluiting. De echte finale was een uitvoering van ‘Sky on Fire’ door alle muzikanten van de avond, jong en oud. Het podium was flink gevuld en het decor met prachtige belichting maakte het plaatje compleet. Een staande ovatie was de beloning voor een periode van repeteren en voorbereiding door de muziekvereniging.

Deze avond gemist? Op zaterdag 6 april 2019 een nieuwe kans. Voorzitter Martin Aalbregt lichtte alvast een tipje van de sluier op door het thema te noemen: ‘Let’s Dance!’.
Tekst:  Jolanda Schaap
Foto’s: https://flic.kr/s/aHsmnDcTH7