Op zaterdag 28 en zondag 29 september is Delfzijl voor de 9e keer het podium voor het grootste openlucht festival voor blaas- en slagwerkmuziek in Noord-Nederland: het Muziekfestival Delfzijl. Dit jaar zullen ruim 850 blaas- en slagwerkmuzikanten in meer dan 30 verschillende orkesten/fanfares/showkorpsen/bands etc. uit heel Nederland in drie gratis toegankelijke programma-onderdelen optredens verzorgen. Met concerten, shows en dweiloptredens komt de grote variatie van blaas- en slagwerkmuziek aan bod.
Zaterdagmiddag 28 september – concerten en streetbands
Het Muziekfestival Delfzijl begint op zaterdag 28 september om 13:00u met optredens van orkesten/fanfares/slagwerkensembles en streetbands uit voornamelijk de provincie Groningen op vele verschillende locaties in het centrum van Delfzijl. Naast de muziekverenigingen uit de gemeente Delfzijl (CBS, DHO, In Corpore, Koningin Wilhelmina en Prins Bernhard) nemen deel Crescendo uit Stadskanaal, Harmonie uit Leek, St. Gerlachus uit Oirsbeek, Tida Kira uit Munnekezijl en het saxofoonensemble Arancione uit Grootegast. Naast veel muziek is er ook een gezellige braderie/vrijmarkt in de winkelstraten.
Ode aan het Grunnens Laid
Het programma op de zaterdagmiddag heeft dit jaar een extra Gronings tintje door medewerking van de Groningstalige zanger Erwin de Vries met een repertoire van eigen werken en werken van Ede Staal. Daarnaast zal om 17:00u op het Molenbergplein ode worden gegegeven aan het Grunnens Laid. Het Gronings Volkslied bestaat dit jaar 100 jaar. Alle bezoekers worden gevraagd om 17:00u op het Molenbergplein te zijn om samen met de honderden muzikanten het Grunnens Laid te zingen. Het Muziekfestival Delfzijl organiseert dit in samenwerking met de Tocht om de Noord.
 
Zaterdagavond 28 september – grote muziekshow
Op zaterdagavond vindt op het Molenbergplein de grote muziekshow plaats. Het voorprogramma begint om 19:15u met dweilorkest de Drumgabbers uit Delft. Om 20:00u begint de muziekshow met optredens van zes showkorpsen. Dit zijn Adest Musica uit Sassenheim, Amantius uit ‘s-Hertogenbosch, Apollo uit Goor, Junioren van DVS uit Katwijk, Laurentius uit Voorschoten en Showband Urk. De muziekshow wordt afgesloten met een grote finale. Na afloop is in Grand Café het Lokaal aan het Molenbergplein de afterparty.
 
Zondag 29 september – Delfzielster Dweildag
Op zondagmiddag 29 september vindt vanaf 13:00u de Delfzielster Dweildag plaats. Vijftien dweilorkesten gaan Delfzijl muzikaal op de kop zetten en gaan strijden om prachtige prijzen. De optredens vinden plaats in het centrum van Delfzijl en, dit jaar voor het eerst, ook op de Havenboulevard waar ook de jurering van de dweilorkesten plaatsvindt. De Delfzielster Dweildag wordt een bonte middag muziek met een grote braderie/vrijmarkt en koopzondag. De Delfzielster Dweildag eindigt met de finale en prijsuitreiking bij het Lokaal op het Molenbergplein vanaf 17:30u. 
 
Start voorverkoop tribunekaarten
Alle onderdelen van het Muziekfestival Delfzijl zijn gratis toegankelijk, ook de grote muziekshow op de zaterdagavond. Bij deze muziekshow is een tribune beschikbaar op een deel van het Molenbergplein. Voor een zitplaats op de tribune wordt een vergoeding gevraagd. Tribunekaarten kosten EUR 12,50 per stuk (in de voorverkoop t/m 22 september EUR 10,- per stuk). Kaarten voor de tribune zijn vanaf heden verkrijgbaar via de website en in Delfzijl bij Cigo Delfzijl (Schoolstraat 6) en Bloemenhuis Akkerman (Landstraat 21). Op zaterdag 28 september zijn tribunekaarten ook ‘s middags in het centrum van Delfzijl verkrijgbaar bij het verkoop- en informatiepunt op het kruispunt Poststraat/Landstraat (zolang de voorraad strekt).  
 
Alle informatie over het Muziekfestival Delfzijl 2019 is te vinden op www.muziekfestivaldelfzijl.nl