De Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn was afgelopen zaterdag de locatie waar het examen werd georganiseerd van de landelijke Tamboer-maître Opleiding van de Muziekbond Gelderland Flevoland. Van de twaalf kandidaten die aan de opleiding begonnen hebben er uiteindelijk negen de opleiding succesvol afgerond. Deelname aan het examen was niet verplicht. Eén kandidaat ontving een certificaat van deelname.

Voor dit examen was het fanfareorkest van Muziekvereniging Juliana uit Uddel bereid gevonden om als proeforkest alle kandidaten muzikaal te begeleiden. Het orkest bleek zeer flexibel en relaxed. Het orkest liep negen keer (!) een parcours met bochten, counterbewegingen, pas markeren, halthouden, linksom maken én het spelen van het Wilhelmus. De opleiding, de langstlopende kaderopleiding van Nederland, wordt op dit moment gegeven door een viertal militaire tamboer-maîtres:

Roland Grootenboer van de Koninklijk Militaire Kapel “Johan Willem Friso” verzorgde de module “Exercitie”. De kandidaten leerden niet alleen zelf alle voorkomende exercitiebewegingen correct uit te voeren, maar werden ook klaargestoomd om de exercitie-instructie voor hun eigen muziekvereniging te verzorgen. Marc Gouswaart van het Orkest Koninklijke Marechaussee verzorgde de module “stoktekens en loophoudingen” met de tamboer-maître stok. Maarten Pijnenborg van het Orkest Koninklijke Luchtmacht nam de module “Takteren & Dirigeren” voor zijn rekening. De kandidaten werden voorbereid op het zelfstandig kunnen leiden van het orkest bij serenades, herdenkingen en taptoes waarbij uiteraard het Wilhelmus (tijdens het examen met een live orkest) moest worden uitgevoerd. Martijn Vogelaar van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Marinierskapel der Koninklijke Marine nam de kandidaten mee in de wereld van de militaire muziek, de tradities, het protocol en ceremonieel en bracht duidelijk over het (in)correcte gebruik van de Last Post, het signaal Taptoe Infanterie en het muzikaal eerbewijs voor Vips. Kortom de module: “Protocol”.

Na een gedegen voorbereiding mochten de kandidaten in een eigen handboek samenstellen en de exercitie en stoktekens die zij bij de eigen vereniging gebruiken vastleggen. De foto’s voor dit handboek werden verzorgd door Harma Huiting. De kandidaten beschikken daarmee over een naslagwerk dat ze binnen de vereniging kunnen gebruiken en daarmee onduidelijkheden kunnen wegnemen.

De opleiding werd gegeven in Dorpscentrum De Brink in Loenen met de fantastische gastheren Gerrit en Henk. Het examen, op het buitenterrein van de Koning Willem III Kazerne -de perfecte locatie om over de “weg” te kunnen marcheren en kruispunten, verkeersdrempels, obstakels en zelfs bruggen te kunnen oefenen- was de afsluiting van een enerverende opleiding. Het eindresultaat met negen geslaagden waarvan twee met lof (90 punten of meer) was overigens uniek, met dank aan de examinator Jan Embregts (oud-tamboer-maître van de Fanfare Korps Nationale Reserve).

De geslaagden:
Beata Steentjes-Michalovska (Muziekvereniging Amicitia Delden)
Carla Wilmink (Muziekvereniging Amicitia Delden)
Edinio Inees (Eendracht Winterswijk)
Kim Peppelman (De Eendracht, Schuttersgilde St. Antoniusparochie Ulft)
Lisa Peters (Harmonie St. Cecilia Doornenburg)
Lorenzo Hagenstein (Jong Rijnmondband Schiedam)
Marcel Doorn (Muziekvereniging Concordia Driel)
Rik Bronkhorst (Muziekvereniging Juliana Uddel)
Rutger Harbers (Muziekvereniging Euphonia Eibergen)

Inschrijven voor de volgende opleiding is weer geopend! De volgende opleiding start normaal gesproken in december 2022, maar zodra 12 kandidaten zich hebben aangemeld wordt de opleiding naar voren gehaald en start dan zo snel mogelijk. Inschrijven en informatie via www.mbgf.nl

Foto’s van het evenement zijn te vinden op de facebookpagina van HaFo – Harma Fotografie