Op zaterdag 13 januari organiseerde de Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk haar eerste masterclasses en play-in onder leiding van de top-musici Rob Balfoort, Frank van der Poel en Robert van den Bosch. Zij inspireerden met hun kennis en ervaring op geheel eigen wijze de bijna 100 deelnemers van binnen en buiten de vereniging.

“We kunnen terugzien op een mooie en leerzame dag. De opkomst was groot en we kregen na afloop veel enthousiaste en positieve reacties”, aldus Johan van Iterson namens de werkgroep Marchingband. “De deelnemers vonden het een topdag en een te gekke ervaring. Niet alleen waren muzikanten uit het hele land naar Katwijk gekomen om te leren en een keer mee te spelen met de Marchingband, maar ook oud-leden, leden van Big Band Plus en de ‘oudere’ jeugdleden waren aanwezig bij de masterclasses/play-in. Het was een groot succes en we gaan zeker nadenken over een vervolg.”

Masterclasses
De masterclass koperinstrumenten werd gegeven door Frank van der Poel, een trompettist met een indrukwekkende CV. In de twee uur durende masterclass vertelde Frank op pakkende wijze over toonvorming en ademhalingstechnieken en hoe deze toe te passen bij de dagelijkse studies en optredens met als doel het bespelen van je instrument te vergemakkelijken. De deelnemers deden ook actief mee met korte oefeningen.

Robert van den Bosch, slagwerker in hart en nieren en actief op vele fronten, gaf ‘s morgens de masterclass snare drum. In theorie en praktijk gingen de deelnemers aan de slag met stijl- en slagtechnieken en kwamen de overeenkomsten en verschillen tussen Swiss- en American rudimental drumming aan de orde.

Play-in
Na een overheerlijke lunch vond in de middag de play-in plaats onder enthousiaste leiding van Rob Balfoort. Rob is al meer dan 30 jaar de algeheel muzikaal leider van DVS en hij componeert en arrangeert het grootste deel van de muziek voor de Marchingband. Besproken werden onder andere techniek, balans, dynamiek, het in het juiste karakter spelen van de verschillende stukken en was er aandacht voor de typerende DVS-sound. Voor het instuderen van de slagwerkpartijen werd Rob bijgestaan door Robert van den Bosch.

Tijdens de Play-in werden in slechts drie uur tijd zes stukken uit het repertoire van de laatste tien jaar van de Marchingband ingestudeerd. “De gekozen stukken waren zeer divers en varieerden van showmuziek tot concertmuziek en van ballad tot mars/polka. Bijzonder detail was dat enkele stukken voor veel van de huidige Marchingbandleden ook nieuw waren.” Aan het einde van de middag werden alle ingestudeerde stukken voor publiek gespeeld. Johan: “De dag is mede geslaagd dankzij de enorme inzet van vele mensen voor en achter de schermen van DVS. Daarbij is opnieuw gebleken wat een uitgelezen locatie het clubgebouw is voor het realiseren van zulke projecten. De faciliteiten bieden ongekende mogelijkheden, wat door de bezoekers op deze dag vaak werd beaamd.”