Er zijn soms Maîtres die vallen in een speciale categorie. Zeg maar de ‘buitencategorie’. Sommigen hebben het zelfs over één van ‘the big five’. Leo de Vreede, Maitre van de Marchingband van DVS Katwijk maakte in 2018 bekend dat hij na zestien jaar zou gaan stoppen. Leo was het gezicht van de vereniging sinds het jaar 2002 en genoot een groot respect van leden, fans en de collega-orkesten. 

Hoe- waar en wanneer ben je in contact gekomen met Show- & Marching bands
Al vanaf jongs af aan ben ik helemaal weg geweest van marsmuziek, drumfanfares, etc. Achter op de fiets bij mijn vader of moeder en vervolgens achter de muziek aan, ik vond het allemaal prachtig en kon er geen genoeg van krijgen. Zo kwam het dat ik op 7 jarige leeftijd als tamboer ben begonnen bij het juniorenorkest van Drumfanfare Drumguards uit Delft. Ik heb hier vele leuke en mooie jaren meegemaakt en ook fijne vriendschappen aan overgehouden.

Op 17 jarige leeftijd begon het bij mij als tamboer toch te kriebelen, ik wilde meer. Eind 1995 ben ik eens gaan kijken en luisteren naar een repetitie van DVS, dit naar aanleiding van een bezoek aan de Uni van Capelle waar ik DVS voor het eerst had zien optreden. De ontvangst was zeer hartelijk en ik voelde me gelijk thuis, conclusie: ik was gelijk verkocht en een week later ben ik lid geworden als tamboer. Van 1995 t/m 2001 ben ik tamboer geweest bij DVS. Destijds stond het slagwerk van DVS onder leiding van Xander van der Ploeg, deze begon op hetzelfde moment bij DVS als instructeur. Ik heb in deze jaren veel van hem mogen leren op slagwerk gebied, zelfs nog een uitstapje gemaakt naar het Basler trommelen. Totdat ik eind 2001 de kans kreeg om tambour-maître te worden bij DVS. Mijn voorganger Arie van Duijn besloot dat het na bijna 20 jaar welletjes was geweest en benaderde mij of ik er iets in zag om hem op te volgen. Ik ben er toen vol voor gegaan en heb er nooit geen seconde spijt van gehad, het is/was voor mij het allermooiste wat me ooit is overkomen.

Wat waren voor jou de spannendste momenten ?
De spannendste momenten waren voor mij toch wel de diverse WMC-deelnames. De vele maanden voorbereiding en hard werken komen op die ene dag tot uiting. Als tambour-maître heb je dan de taak en verantwoordelijkheid om alles tot een goed einde te brengen. Tijdens het mars parcours moet alles perfect en kun je, je geen fout(je) veroorloven, tijdens de show is er geen ruimte voor missers tijdens het dirigeren, etc.

De leden en de vele supporters vertrouwen er op dat moment op dat jij dat in goede banen leid. Alles moet op dat ene moment perfect zijn en dat is best wel een flinke verantwoordelijkheid, het ligt in die paar minuten namelijk grotendeels wel in jouw handen. Dit bracht natuurlijk wel een flinke dosis gezonde spanning met zich mee en daar heb ik nog weleens een slapeloze nacht van gehad. Ik moet er wel bij zeggen dat deze spanning direct verdween op het moment dat de mars of de show begon, dan voelde het altijd zeer vertrouwd.

Waar heb je je mooiste herinneringen aan ?
Dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt en ben dankzij de muziek op zoveel mooie plekken geweest. De vele mooie taptoes in ons eigen land, de concoursen en natuurlijk de buitenlandse trips. Niet te vergeten het spelen van de volksliederen tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal. Het geeft toch wel een kick wanneer je daar met het orkest aan het musiceren bent en 55.000 toeschouwers zingen dan uit volle borst het Wilhelmus mee.

Naast alle mooie optredens waren er ook verdrietige en trieste momenten die in hun soort toch ook een mooie en dierbare herinnering zullen blijven. Binnen onze vereniging hebben we een aantal keer een overlijden meegemaakt. Op zo’n moment, wanneer je daar als vereniging een laatste muzikale groet aan iemand brengt, dat blijft je echt wel bij en dat heeft bij mij ook een speciaal plekje.

Daarnaast zal ik altijd een goede herinnering bewaren aan het feit dat ik dankzij de muziek en mijn functie als tambour-maître in staat was om heel veel mensen te ontmoeten en te spreken. In veel gevallen zijn hier ook goede vriendschappen uit ontstaan en dat is toch wel iets om te koesteren.

Wat zou je huidige en toekomstige maîtres willen meegeven ?
Wat voor mijzelf altijd een belangrijk punt was, was de voorbereiding. Zorg dat je als tambour-maître een draaiboek voor een taptoe ook daadwerkelijk hebt doorgenomen zodat je eventueel voor een organisatie een toegevoegde waarde kunt zijn.

Daarnaast, blijf lekker jezelf en doe het op je eigen manier. Ikzelf had de lastige taak om Arie van Duijn op te volgen, deze man was als tambour-maître echt een begrip in de muziekwereld en dat waren dus zeer grote schoenen om op te vullen. Ik heb dat altijd op mijn eigen manier gedaan, dat voelde voor mij goed. Natuurlijk was dat nog weleens lastig op sommige momenten maar ik ben altijd dicht bij mezelf gebleven en door de jaren heen heeft dat zich uitbetaald. Als het dan eens tegen zit, bedenk dan: Alle begin is moeilijk.

Daarnaast als tambour-maître sta je vóór het orkest, ook sta je op sommige momenten bóven het orkest maar het belangrijkste is denk ik wel, je staat er ook tússen. Weet wat er in het orkest leeft, wat er gaande is. Voor de rest gewoon lekker met beide benen op de grond blijven staan en genieten, je hebt immers 1 van de mooiste plekjes.

Blijf je betrokken bij DVS of een andere vereniging ?
Ik blijf zeer zeker betrokken bij DVS, momenteel maak ik onderdeel uit van het instructie team en help ik bij het instuderen van de nieuwe show. Daarnaast zal ik de komende tijd ook nog diverse optredens meegaan om mijn opvolger te begeleiden/coachen daar waar nodig. Op deze manier zorgen we ervoor dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Wil je verder zelf nog iets kwijt ?
Ik zou graag iedereen willen bedanken die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan de fantastische jaren die ik als tambour-maître heb mee mogen maken. En tegen alle muzikanten in het land zou ik graag zeggen: Blijf vooral genieten van deze mooie hobby, je krijgt er zoveel voor terug. Tot ziens en het ga jullie goed.

Leo de Vreede

Tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2019 werd Leo de Vreede geïnstalleerd als Lid van Verdienste bij de Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk te Katwijk. In het clubgebouw werd de bijbehorende oorkonde uitgereikt door voorzitter, een tevens voorganger, Arie van Duijn.

Via deze weg willen wij Leo bedanken voor dit- en eerdere interviews. Heel veel succes in je nieuwe rol bij DVS Katwijk.

Redactie Korpsmuziek.nl