Het Kidskorps van Showband Urk is zaterdag j.l. kampioen geworden in de kidsklasse op het Jeugdfestival te Stiens. Tevens behaalden de kids het hoogste aantal punten van alle deelnemers waardoor zij de wisselbokaal mee naar Urk mochten nemen.

Voor de zevende maal organiseerde Muziekvereniging Takostu uit Stiens in samenwerking met de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân het Jeugdfestival speciaal voor juniorenkorpsen en kidskorpsen in Nederland. Alle succesvolle muziekkorpsen in de drum- en showwereld zijn in de loop der jaren begonnen met een jeugdopleiding voor kinderen vanaf ca 8 jaar om de toekomst van hun seniorenkorps veilig te stellen. Doordat het muziekonderwijs vrijwel niet meer gesubsidieerd wordt in Nederland zijn de korpsen voor aanwas van nieuwe leden genoodzaakt een eigen muziekopleiding te starten. Om de kinderen die net begonnen zijn met hun opleiding, routine en ervaring bij te brengen worden van de prille muzikantjes zelfstandige kidskorpsen samengesteld, ook wel musickids of superkids genoemd.

Zo heeft Showband Urk een eigen Kidskorps, naast het Jeugdkorps, het Jachthoornkorps en vanwege het 35 jarig jubileum tijdelijk het Veteranenkorps. Het Instructieteam van het Kidskorps van Showband Urk, dat bestaat uit leden en oudleden van het Jachthoornkorps, had de kinderen grondig voorbereid op de wedstrijd van afgelopen zaterdag. De kids draaiden hun attractieve veldshow alsof ze al jaren ervaring hadden. De basisexercitie en de correcte uitvoering van de show maakten op het publiek en de jury grote indruk. Met maar liefst 84,25 punten werden ze eerste in de kidsklasse en behaalden ze het hoogst aantal punten van alle deelnemers, dus ook van de korpsen in de jeugdklasse. Klaas Pieter Romkes, het kleine broertje van de tamboer-maître Coraline Romkes, moest er aan te pas komen om de bekers te dragen. Een beker voor het kampioenschap in de kidsklasse én de wisselbokaal van het overall festival, welke het komende jaar te bewonderen is in de prijzenkast van het Showbandhouse op Urk. Toen de kids, moe maar voldaan arriveerden op Urk stond daar bij het Showbandhouse het Jachthoornkorps klaar om ze een muzikale ode te brengen voor deze bijzondere prestatie. Een deel van de kids zal deze winter doorstromen naar het Jeugdkorps en de rest zal volgend jaar met de nieuwe aanwas van kids uit de startersgroepen de kampioenstitel moeten verdedigen op het achtste Jeugdfestival Stiens 2019.

Showband Urk viert dit jaar het 35 jarig jubileum op zaterdag 22 september voor de bevolking van Urk met een straatparade door het oude dorp en een Havenshow op de Urker haven en op 13 oktober voor de donateurs met een Jubileum-Toeteraved in Sporthal De Schelp. Daaraan doen het Kidskorps, het Jeugdkorps, het Jachthoornkorps en het Veteranenkorps mee. Met elkaar zo’n 130 muzikanten die allemaal de naam Showband Urk dragen. 

Beleef het Jeugdfestival met de Kids:

Showband Urk
Showband Urk is een actieve vereniging met een Jachthoornkorps, Jeugdkorps en Kidskorps. Het Jachthoornkorps van Showband Urk is al jaren een enthousiaste ambassadeur van de jachthoornmuziek in Nederland. Een muzieksoort die langzamerhand steeds zeldzamer wordt. Zo spelen in Noord-Nederland nog slechts twee korpsen met een jachthoornbezetting in Es/des, waaronder ons korps. Showband Urk houdt de jachthoornmuziek echter springlevend! De warme en volle klanken van de jachthoorns leveren een bijzondere sound op, een sound die door het publiek erg gewaardeerd wordt.