Waar de meeste Jubal brass en color guard leden momenteel hun focus hebben op Indoor Winds en Winterguard, staat een aantal slagwerkers deze dagen maar liefst 11 avonden lang in de schijnwerpers op het podium van “de grootste kroeg van Nederland” in de openingsact van De Vrienden van Amstel Live!

Samen met Chef’Special en DI-RECT schitteren acht snarespelers in de meer dan spectaculaire opening van deze 21e editie van VVAL. “Dit zijn de absolute krenten in de pap voor onze club om onderdeel te mogen zijn van een dergelijk grote productie waar in feite alleen plek is voor louter professionele muzikanten, bands en artiesten”, aldus Jubal-voorzitter Hans Kloppert.

Podiumervaring met popbands is niet nieuw voor Jubal. De afgelopen twee jaar werd al door een aantal Jubal drummers in de show van Chef’Special opgetreden in het Amsterdamse Ziggodome en AFAS. Die samenwerking met de band van lead-zanger Joshua Nolet heeft geleid tot de uitnodiging voor VVAL, mede door inspanning van Peter Vulperhorst (The Percussion Factory), die Jubal ook eerder met Chef’Special in contact bracht.

Alle shows zijn al heel lang uitverkocht. Over 11 concerten verdeeld zien zo’n 145.000 man publiek de verrichtingen van de Dordtse drummers. En dan wordt het concert op 2 februari ook nog eens op TV uitgezonden! (20:00 uur – SBS6)

Het Jubal uniform heeft een kleine aanpassing ondergaan om het perfect af te laten stemmen op de kleuren van het Amstel logo. De gekleurde strepen op de uniformjasjes werden allen vervangen door rode stroken satijnband en ook het ondershirt heeft tijdelijk een knalrode mouw.

Vorige week woensdag en donderdag waren de generale repetities voor de shows in Ahoy en werd gezamenlijk met de bands de openingsact gefinetuned. In totaal bestaat de poel drummers uit 14 man. Niet iedereen kan alle shows mee spelen.

Het is een spectaculaire opening geworden, die subtiel begint voor een immens rood doek dat over de gehele lengte van de zaal is gespannen. Als het doek valt barst het grote spektakel los en is het podium van links naar rechts bezet, terwijl rode confetti vanuit alle hoeken van de arena op het publiek neerdwarrelt.

Jubal deelt in Ahoy het podium met maar liefst 22 Nederlandse artiesten, waaronder niemand minder dan Anouk, Nick & Simon, Miss Montreal, Jeroen van Koningsbrugge, Maan, De Dijk, Lil Kleine, André, Marco Borsato, Guus Meeuwis, Glennis Grace, Thomas Acda en Lee Towers.

Jubal percussion captionhead Menno van der Geest, die zelf ook enkele shows mee speelt vertelde met een smile van oor tot oor tegen de lokale pers: ,,We zijn ineens het artiestenleven ingeduwd. Het is echt onwerkelijk dat we daar mogen staan, bizar gewoon. Met zo’n zee van mensen voor je die allemaal zin hebben om een avondje te feesten. De eerste keer dat ik er stond, toen ik even om me heen keek en al die confetti en lichten zag, had ik echt zoiets van: wow, dit gebeurt allemaal écht. Dat geeft echt een euforisch gevoel.’’

Jubal-voorzitter Hans Kloppert ziet de bijdrage die zijn club mag leveren aan de concertreeks van De Vrienden van Amstel LIVE als een ‘grote waardering voor wat we op slagwerkgebied betekenen in Nederland en Europa’.

Misschien is dit wel de opmaat naar meer, hoopt Van der Geest. ,,Hopelijk komen er nog meer van dit soort kansen, want dit is heel andere koek dan wat we normaal gesproken doen. Maar dat zou ik niet willen missen. Het heeft allebei wat. Het lopen van zo’n show zoals wij dat altijd doen geeft echt wel een kick. Dat is óók onwijs gaaf, al had ik de Vrienden van Amstel niet willen missen.’’

Het corps zelf is reeds gestart met de muziek voor de show van 2019, die binnenkort wereldkundig gemaakt zal worden. Jubal’s winterguard beleefde vorig weekend in Drachten het debuut van haar show “Why so Curious?” en bezette een respectabele vierde plek in Class A. Jubal Winds is nog volop in training voor de eerste CGN contest. Die zal op 23 februari in Almere zijn. Op 17 februari houdt Jubal Winds een try-out in het Palet in Dordrecht van haar programma “Aviator – Legends of the Sky”.