Home Evenementen Jeugdfestival Jeugd Festival Stiens 2014

Jeugd Festival Stiens 2014

155
0

Op 21 juni stond het Friese Stiens bol van de Drum- Show & Marsmuziek. In de avond de jaarlijkse Taptoe en overdag werd voor de derde maal het JeugdFestival Stiens georganiseerd door muziekvereniging Takostu. Al vroeg in de ochtend waren de vrijwilligers van de vereniging druk in de weer om het festival terrein in te richten op- en rond het kunstgrasveld voor het verenigingsgebouw. Rond 10.00 uur druppelen de deelnemende verenigingen binnen, ook de jury, de speaker en de pers werden door de organisatie ontvangen in het clubgebouw. De organisatie heeft dit jaar een ‘Kids klasse’ geïntroduceerd, speciaal om de jongste jeugd een uitdaging, stimulans en leermoment te geven.

Om 11.00 uur wordt gestart met de eerste en gelijk één van de jongste deelnemers; De Kids van Showband Urk. Uit Urk waren een groot aantal supporters meegekomen en die lieten dat horen ook. Onder luide aanmoedigingen liet het Kidskorps een leuke show zien en horen. Hierna volgde Jong Hosanna uit Harlingen. Met mallets, percussie en guards gaven ze een leuke show weg, ook Hosanna had publiek meegenomen uit Harlingen. Dan is er voor het eerst een Drumcorps in Stiens te gast. De volgende deelnemer komt uit Joure en kenners weten dat daar Con Spirito gehuisvest is. De jeugd van Con Spirito liet van zich horen en gaf een prima visitekaartje af. Het programma gaat hierna verder met het tweede Kidskorps, de Kids van de Sternse Slotlanders uit Franeker. Ze doen mee aan de marswedstrijd. Door een aantal figuren leek dit toch op een marsparade maar dat mag zeker voor de kids (en het publiek) de pret niet drukken. Dat zijn de leuke dingen aan een festival.

In de pauze was het tijd voor versnaperingen en door de organisatie werd elke jeugdband voorzien van chips en drinken. Ook de jury kreeg even de tijd om op te laden. Al lijkt dit overbodig maar de professionele jury gaat ook bij deze optredens vol inzet en overtuiging te werk. Elke band krijgt aan het eind van de dag een CD met daarop de ingesproken commentaren over wat ze hebben gezien en gehoord.

De Jeugdband van Takostu was na de pauze aan de beurt om voor het thuis publiek te laten zien waarvoor getraind was dit jaar. Veel nieuwe leden voor deze jeugdband waarvan de gemiddelde leeftijd dan ook nog erg laag is. Toch lieten ze zich van een heel goede kant zien en het thuis publiek mag trots zijn op hun jeugdband. De vereniging ontving eerder dit jaar de ‘Masterprijs’ van de gemeente voor oa de laagdrempelige manier waarop veel vaak nog jonge kinderen door Takostu in aanraking worden gebracht met muziek. En laat dát nu ook net de insteek zijn van dit evenement.

Verder met het programma, SWJK Marum / Opende is de volgende deelnemer. Vorig weekend wonnen ze in Assen het NK Show in de Jeugdklasse en met hun nieuwe uniformen en de gebruikte materialen is duidelijk de samenwerking tussen Showband Marum en Bicycleband Opende te zien. In deze show zijn fietsen verwerkt en hebben ook de guards een grote rol, een leuke frisse combinatie die de jeugdband veel mogelijkheden geeft en ook benut. Als één na laatste is hetJeugdkorps Showband Urk die het veld op komt. Ze hebben veel supporters meegenomen en dus worden ze luid aangemoedigd. Ook de eigen Kids groep laat langs de kant van zich horen. Instrumentaal is dit weer heel anders dan de andere deelnemers. Een leuke frisse groep laat zich horen op natuurtonen. Traditioneel in bezetting, show en muzikale uitvoering waar ook een party tint aan gegeven is. Showband Urk is een bloeiende vereniging die het goed in Stiens kan vinden, leuk! Tot slot is er één deelnemer in de basis klasse, Jong Pasveer Leeuwarden. Dat ze die klasse zouden winnen stond al vast, nu ging het om de ‘overall’ wisselbeker die ze de twee voorgaande edities ook wisten te winnen. Duidelijk te zien dat Jong Pasveer een stuk ‘volwassener’ is en de jeugdklasse ontgroeid is. Twee weken geleden werden ze nipt tweede tijdens het Nationaal Jeugdfestival in Vlissingen, met geduchte tegenstanders. Nu in Stiens lieten ze zich ook van een zeer goede kant zien. Zou die wisselbeker opnieuw de Leeuwarder prijzenkast ingaan?.

Hiermee was er een einde gekomen aan de wedstrijden en ging de jury in beraad, althans, zo lijkt het voor de buitenwereld. Niets is minder waar kunnen we vertellen. Alles is op dat moment al bekend, behalve de ranking. De punten worden direct na een optreden op papier gezet en worden aan het eind door de organisatie opgeteld en in volgorde gezet. Er worden CD’s gebrand met de ingesproken commentaren die de instructie van de deelnemers mee naar huis krijgen.

De korpsen maken zich klaar voor de prijsuitreiking en stellen naast elkaar op. De jury is terug op het veld en ook de organisatie met de bekers en de uitslagen.

Kidsklasse

Kids Sternse Slotlanders 82.33 pnt (mars)

Kids Showband Urk 82.11 pnt (show)

Jeugdklasse (allen show)

  1. 84.94 pnt SWJK Marum / Opende
  2. 82.94 pnt Jeugdkorps Showband Urk
  3. 82.84 pnt Jeugdband Takostu Stiens
  4. 81.78 pnt Jong Con Spirito Joure
  5. 80.06 pnt Jong Hosanna Harlingen

Basisklasse

Jong Pasveer 86.34 pnt

Hiermee was het bekend, voor de derde maal mocht inderdaad Jong Pasveer de wisselbeker meenemen naar Leeuwarden om opnieuw een jaar in de prijzenkast te pronken. SWJK wist ook in Stiens eerste te worden in de jeugdklasse. Ook alle andere deelnemers verdienen complimenten, het publiek waardeerde dat dan ook met een lang en groot applaus.

De organisatie kan terug kijken op een geslaagd evenement.