Vrijdag 5 oktober 2018, woonden we de Internationale Taptoe België (ITB) bij te Oostende. De eerste van een reeks van 5 shows die worden uitgevoerd in het weekend van 5-6 oktober (Versluys Dôme Oostende) en 13 en 14 oktober (Evenementenhal De Soeverein Lommel). Oostende sinds de jaren zestig een bakermat voor show & taptoe en dat is vandaag de dag niet anders. ITB weet nu al voor de zevende keer een verscheiden publiek aan te trekken en dat alleen is een prachtige verdienste!

Het Fanfare Korps Nationale Reserve uit Nederland bracht (onder leiding van Kapitein Alfred Willering) samen met het 194 Pontoon Bridge Regiment uit Oekraïne een schitterende intrada. Meteen was de toon gezet, dit wordt een muzikaal festijn, een avondje uit vol show en variatie. Een grote en kleurrijke massed band (samengesteld uit Vlaamse pipe bands) nam beslag van het taptoe terrein. Het publiek reageert meteen, wanneer de opmarspoort open gaat en de wiegende kilts opmarcheren op de typische tonen van de doedelzak. De volledige taptoe ruimte wordt ingenomen met een doordachte formatie. Pipers van the Red Hackle pipe band, the Ypres Surrey pipes and drums uit Ieper, West Coast pipe band uit Gistel, de For Freedom pipe band uit Knokke en the Blended Tartan pipers uit Olen, brachten onder meer het welbekende Highland Cathedral.

Showkorps WIK Oostende nam in een mum van tijd de vloer in beslag. Een uitgebreid front percussion ensemble wordt vooraan opgesteld en het veld in gereedheid gebracht. Knap werk, het continue taptoe programma wordt niet vertraagd. We zien de première van de full show “Déja Vu”. Een nieuw concept dat dit jaar gemaakt werd door nieuwe createurs. Goede vondsten in het showdesign, waarbij gewerkt wordt met variatie in diverse secties (zwaar en licht koper) die elk een andere drill uitvoeren. Er wordt geshowd op zeer goed niveau, meerdere sets volgen elkaar in snel tempo op. Dat vraagt heel wat energie van de uitvoerders en het is de kunst en de uitdaging om hierbij de kwaliteit van de muziek hoog te houden. Met “Sound of Silence” (een ballad van de rockband Disturbed) krijgen we een rustpunt in de show. Mooi arrangement, goed uitgevoerd met impact als gevolg. De rillingen lopen bij herhaling over mijn rug. Met een zeer mooie en vlekkeloze overgang gaan we naar het slot. Opzwepende percussie en leuke pasjes bij de brass, dit moet de voorbode zijn van een spetterende apotheose.

De Politiekapel uit Antwerpen weet het publiek niet echt te boeien. De figuratie is voorspelbaar en de bassdrum overheersend. Maar wat Oekraïne serveert is top entertainment die niemand onberoerd laat. Het 194 Pontoon Bridge Regiment brengt een show in drie delen. Bij de start krijgen wij typische muziek en cultuur uit Oekraïne, gevolgd door James Bond medley met op het einde de soundtrack uit de film Rocky. De muzikanten zijn goed getraind en zeer gedisciplineerd. Met een heuse brass battle krijgen ze de volledige zaal op hu hand. Creatieve vondsten (inclusief haasje over springen) verrassen het aanwezige publiek. Dit is heerlijk en leuk bovendien. Vooraleer we het goed en wel beseffen staan we midden in de boxring tijdens een grappige boksmatch.

Met K&G (Kunst en Genoegen) uit Leiden (NL) krijgen we wereldklasse te zien. Another Night in the Opera is de titel van hun WMC show en daarvan getuige zijn is een waarachtige belevenis. Zeer hoge moeilijkheidsgraad in zowel de marching & maneuvering als de muzikale uitvoering. Heb ik al gezegd dat de arrangementen van onder meer Leckie en Kleine Schaars verbluffend, verrassend, fantastisch en veelzijdig zijn? Deze show laat niemand onberoerd en meerdere emoties (slavenkoor) passeren de revue! Het weze duidelijk: een bezoek aan ITB Taptoe, is waar voor je geld!

Zoals de traditie het wil wordt de avond beëindigd met samenspel door alle korpsen. ITB laat met “Music was my first Love” en “Les Lacs du Connemara” het publiek huiswaarts keren met een goed gevoel en daar is niets mis mee. Als afsluiter genieten we nog van “Amazing Grace” ingezet door pipe major Maarten Herbots. Liefhebbers kunnen de 2018 editie nog steeds bijwonen. Op 13 oktober (20:00) en 14 oktober (14:00) strijkt het spektakel neer in Evenementenhal “De Soeverein” te Lommel / tickets en info: https://www.i-t-b.be/tickets/

tekst & foto’s: Geert Vanmaeckelberghe

nuttige linken: