Op 15, 16 en 17 september 2017, zette Poperinge haar grootste troeven in de kijker: bier & hoppe! Op zaterdag 16 september organiseerde men er de Hoppetaptoe met drie deelnemende muziekkorpsen.

De Paardenmarkt was omgebouwd tot een stemmig taptoe terrein, afgeboord met staan- en zitplaatsen en een kleine tribune die vreemd genoeg, niet in het midden werd neergepoot. De weergoden waren het evenement gunstig gezind.

FLANDERS MEMORIAL PIPE BAND

the Flanders Memorial pipe band is een plaatselijke pipe band die samenwerkt met the Passchendaele 1917 pipes and drums. Zij beten de spits af. Tijdens de concertopstelling werden volgende tunes gespeeld: Highland Cathedral, the Battle of Waterloo en Pikemansmarch. De basis is aanwezig, men kan nog winst maken op vlak van marching & discipline.

KH DE VOLKSVREUGD PROVEN

Tijd voor de opmars van de KH De Volksvreugd uit het naburige Proven. Netjes geüniformeerd betreden een zestigtal muzikanten het terrein. Aangevoerd door de tamboer-majoor en met het trommelkorps op kop wordt marsmuziek gespeeld. Het is prachtig om zien hoe dit harmonieorkest, dit keurig en gedisciplineerd afwerkt. Er wordt een concertopstelling gemaakt. “Pacific” soundtrack van de bekende serie is beklijvend. Het publiek luistert aandachtig en geniet.

SHOWKORPS WIK OOSTENDE

Showkorps WIK Oostende zet de versnelling een tandje hoger en serveert haar show concept “Into Space, a musical Journey”. Het betreden van het taptoe terrein gaat vlotjes en dat is een goede zaak. Inclusief opbrengen van het front percussion ensemble én het uitzetten van de bordjes met de yardlijen.

De start van de show is frappant en doet wat het moet doen: de aandacht van het publiek vastnemen en niet meer loslaten! De drill is flitsend en een groot terrein wordt benut. Van bij het begin ben ik aangenaam verrast van de klankzuiverheid bij de brass. De field percussion bespeelt nieuwe Majestic instrumenten, prachtig. Nooit overstemd het slagwerk het geheel en alles wordt netjes en clean gespeeld. “Dart Vader” (Star Wars) kan mij niet echt bekoren. (Ik heb de indruk de pit (concertpercussie vooraan) nu meer en beter uitkomt dan vroeger). Bravo, prachtprestatie, jammer dat jullie er deze zomer op het WMC niet bij waren.

APOTHEOSE

Een finale met meerdere gezamenlijke werken, sloot deze mooie taptoe af. Misschien is het een beter idee om de individuele showoptredens te starten met het harmonieorkest om daarna af te wisselen met de pipe band? In elk geval alle lof voor de organisatie met dit mooie initiatief dat een zeer goede publiekelijke belangstelling kende!

Geef ons nu maar een lekker Poperings streekbiertje:)

tekst Geert Vanmaeckelberghe

 

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.