Het 18e WMC is geopend!

637
0

Zaterdagavond iets voor tienen is het WMC geopend in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Met het heisen van de vlaggen en het zingen van zowel het Nederlandse als Limburgse volkslied werd de aftrap gegeven van een muzikale wereldreis met als thema Breathing the World. Korpsmuziek.nl was erbij een maakte een kort verslag. We waren getuige van een prachtige show!

(VOOR EEN INTEGRAAL VERSLAG VAN DE OPENING: KLIK HIER VOOR ONZE LIVEBLOG!)

De opening begon echter al rond half negen met een voorprogramma. Jong Jubal mocht daarin het spits  afbijten. Een fantastische eer natuurlijk voor deze jonge drumcorpstopper. Een mooie groep komt het veld op gerend! Hun beginopstelling is mooi! Jong Jubal maakt slim gebruik van samples: een heerlijk Japans sfeertje! En dat dankzij de elektronische xylofoons, die als het ware werken als een een soort samplers. Tof is ook de drumsolo op grote witte drums, die overgaat in een grote battle!

Daarna schotelt het WMC ons in het voorprogramma een flink aantal korte optredens voor van vooral jonge musici en amateurkunstenaars. Deze optredens worden afgewisseld met korte praatjes, de conga- en trompetcam (gebaseerd op de Amerikaanse kisscam) en historische filmpjes van het WMC.

Het moge duidelijk zijn: er loopt in Nederland toch wel echt een bak talent rond! Hoogtepunten zijn Enzo Kok (wat kan hij spelen, deze kleine held) op z’n viool en een bugelist met z’n vertolking van Kytemans Sorry. En we hadden natuurlijk ook al Jong Jubal gezien! Het voorprogramma wordt afgesloten met een optreden van Advendo (rondje stadion) en een groot mannenkoor met Conquest of Paradise.

Na de plichtplegingen, waaronder het hijsen van de vlaggen en toespraken van WMC-voorzitter Max Kousen en burgemeester Jos Som, komen enorme verlichte poppen het stadion binnengereden. Dat is dan ook het formele begin van het openingsspektakel.

En dan is het alweer tijd voor het eerste optreden. Meteen krijgen Advendo op de vloer, die een deel van hun show laat zien en horen. Keurig uitgevoerd en het publiek weet het ook te waarderen. Advendo beelde ‘Noord-Amerika’! Via een typisch Aziatisch instrument, de waaier, gaan we door naar het volgende werelddeel. Knap hoe een enthousiasteling het hele stadion meekrijgt met klappers. Zelfs een wave komt er heel aardig uit. Muzikaal volkje, die Limburgers.

Het is ook een ideale manier om de pit van Jong Jubal op te kunnen bouwen en een harmonie het veld op te krijgen. De show steekt toch goed in elkaar en het publiek verveelt zich geen enkel moment!

Nu dan weer een mooie Chinese sfeer, prachtige gele en rode lichten, verlichte draken en folkloristische dans. En door naar Jong Jubal! Mooi dat ook zij hier nog een stuk van hun show kunnen en mogen laten zien, voorzien van de mooie lichteffecten. Wat zal dat een kick zijn. Het past prachtig in de show en de jonge leden deden het ook gewoon heel erg goed!

Oke: leuk intermezzo met twee springende kangaroos! Door naar een haka! K&G? Nee hoor! Een maori staat op de middenstip en vanuit verschillende kanten rennen een paar krijgers de het veld op. Schreeuwend en zwaaiend met hun stokken! Zonder versterking! De haka zelf is overigens vrij vrolijk! Wellicht ook omdat er een aantal vrouwen bij komen te staan! We vermoeden dat daarna de National Band of New Zealand het stokje overneemt van de maori. Mooi gespeeld intermezzo in hun brassbandbezetting.

En we gaan na een vette lasershow door naar Fanfarenzug Dresden die een mooi voorproefje van hun mars laat zien. Belooft wat voor de eerste wedstrijddag! De show dendert echter in sneltreinvaart door. Van dikke beats, laserstralen en het Noorse Stromgodset (kwalitatief iets minder) door naar Zuid-Amerika! Een mooie intieme tango op de middenstip, prima intermezzo en rustpunt voordat we doorgaan naar een sambaband! Met knappe vrouwen, een brassband, veel temperament, lawaai, enthousiasme en mooie verentooien!

En we werken daarna toe naar het slot van deze opening. En dat wordt een spectaculaire act! Daar zijn de verlichte poppen weer! We werken toe naar het einde van de strak geregisseerde opening!

Een enorme jurk onder een witte koepel komt van boven uit naar beneden, terwijl de poppen rustig op bombastische muziek naar binnen rollen. Met alle deelnemers aan de opening daar achteraan. Indrukwekkend! Het blijkt de opbouw van een spectaculair slot waarin een aantal van die poppen de lucht in worden getild. Fietsend in de lucht!

Met daaronder de woorden van voorzitter Max Kousen: “Dames en heren, heeft u genoten?” Hij wilde niet zelf het WMC openen met zijn verklaring. Nee, het publiek wordt gevraagd om met hem mee te doen. Het WMC wordt door het hele publiek geopend. “Wij verklaren het WMC 2017 voor geopend!”

Alle artiesten en het hele publiek worden uitgezwaaid door Jacques Vinders met het Kerkraads Volkslied! Het publiek zingt ’em uit volle borst mee! Het WMC is geopend met een zeer mooie show: strak geregisseerd, met veel variatie, talent en kwaliteit. Dat belooft nog wat voor de komende weken.

Ze zeggen wel eens dat dit de Olympische Spelen voor de blaasmuziek zijn. Nou dit was een opening van Olympische allure. Complimenten!

Korpsmuziek is er in het stadion in ieder geval bij. Volg onze liveblogs en mis niets. Helemaal niets!