Op de eerste donderdag van september vindt traditiegetrouw de jaarlijkse Allegorische Optocht plaats. Op 7 september 2017 zal het evenement alweer voor de 67ste keer van start gaan in het centrum van Sint Nicolaasga. St. Nyk, zoals het dorp in de volksmond wordt genoemd, zal dan veranderen in een bruisende, kleurrijke wereld, waarin alle fantasie en creativiteit van de bewoners tot leven komt. Dit zal worden begeleid door de klanken van muziekkorpsen en showbands.

De rijdende pronkstukken zijn door de verschillende buurten en scholen zelf gebouwd. Door het grote enthousiasme van de deelnemers is deze Allegorische Optocht uitgegroeid tot het grootste praalwagenevenement van Noord Nederland. Alle wagens worden officieel door een jury beoordeeld op onder andere vormgeving, kleurgebruik en verlichting, maar
ook de figuratie wordt meegerekend. Het publiek stemt op de mooiste grote en kleine wagen om de publieksprijs te bepalen. Dit jaar zullen er 11 grote wagens en 6 kleine wagens meedingen om de prijzen. De kleine wagens worden door de jeugd zelf gebouwd.

De Optocht zal tweemaal verreden worden, langs een afgesloten circuit. De eerste keer zal ’s morgens plaatsvinden en start om 10:00 uur. De tweede keer zal de Optocht ’s avonds om 20:30 uur worden verreden, waardoor ook de verlichting een belangrijke rol gaat spelen bij de praalwagens.

Elk jaar probeert de organisatie van dit evenement de entreeprijzen voor iedereen toegankelijk te houden. ’s Ochtends kost een kaartje € 4,00 en ’s avonds € 6,00. Kinderen tot en met 15 jaar mogen gratis meegenieten van dit spektakel.

Vorig jaar werd de publieksprijs voor de kleine wagens uitgereikt aan de “Sprookjesboom”, die met hun gedetailleerde creatie de harten van het publiek wist te winnen. De jury verkoos “Kuifje naar de maan” als winnaar. Bij de grote praalwagens ging De Gaastweg er met de eerste (jury)prijs vandoor, met hun praalwagen “Van harte beterschap”. De publieksprijs ging naar Op en om ‘e Rylst met hun verbeelding van “Plastic fantastic”.

De Optocht zal worden begeleid door een aantal muziekkorpsen. ’s Morgens zullen de Euphonia uit Wommels en Malletband Oranje uit Bolsward de Optocht van een muzikaal intermezzo voorzien.’s Avonds zal Malletband Oranje opnieuw zijn klanken laten horen, aangevuld met korpsen jong Advendo uit Sneek, Pasveer uit Leeuwarden en Van Limburg Stirum uit Wezep.

Na de Optocht vindt er een grote Taptoe plaats in de Doniahal. Dit zal beginnen rond 22:00 uur met in het voorprogramma de Wettertoer kapel. De toegang is gratis!