OOSTERBEEK – De Airborne Taptoe Oosterbeek zal in 2020 niet plaatsvinden. Hoewel alle evenementen maar tot 1 september zijn verboden, is de organisatie van mening dat op 19 september nog geen taptoe kan plaatsvinden. ‘’Een 1,5 meter samenleving zal de publieksevenementen uit de herdenkingsperiode in de welbekende vorm niet mogelijk maken’’, meent Pascal Melse, voorzitter van de taptoe. ‘’We hebben met diverse partijen overleg gepleegd. De huidige omstandigheden en de nog vele onzekerheden hebben het onvermijdelijk gemaakt dit besluit te nemen’’.

De Airborne Herdenkingen trekken jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland. ‘’Hoe anders was dit vorig jaar toen uitvoerig werd herdacht dat 75 jaar geleden de operatie Market Garden plaatsvond in deze regio. De viering van de bevrijding had dit jaar ook een extra dimensie moeten geven aan de aanstaande herdenkingsperiode, zo ook met onze taptoe. Het is van het ene naar het andere uiterste’’, vertelt Melse. Gezien de maatregelen in Nederland, maar ook daarbuiten, lijkt het niet realistisch dat de septembermaand plaatsvindt zoals tot op heden gebruikelijk was.

‘’De huidige maatregelen en het mogelijk nieuwe normaal maakt alle facetten van ons evenement onmogelijk’’, aldus de taptoevoorzitter. ‘’Een taptoeshow zoals op het Raadhuisplein wordt gebracht vergt voorbereiding en training. Momenteel wordt er niet gerepeteerd door de muziekkorpsen in Nederland en er is nog geen zicht op wanneer dat weer op een goede manier hervat kan worden. Als daarvan al sprake mag zijn, bemoeilijkt de 1,5 meter samenleving de daadwerkelijke uitvoering van ons taptoeprogramma’’, verklaart Melse. Los van het programma, dient de organisatie natuurlijk ook rekening te houden met het publiek. ‘’Die 1,5 meter voor zit- en staanplaatsen op het Raadhuisplein is niet haalbaar en dus niet reëel.’’

Voor 2021 hoopt de organisatie op betere omstandigheden en dan alsnog de 46e editie te houden. De korpsen die voor deze editie stonden geprogrammeerd, zullen voor 2021 opnieuw worden uitgenodigd. ‘’Op dit moment gaan wij ervan uit op zaterdag 18 september 2021 weer een Airborne Taptoe te houden op het Raadhuisplein te Oosterbeek’’, besluit Melse. De ontwikkelingen zijn te volgen via de website www.airbornetaptoe.nl en op de social-media kanalen van het evenement.

Pascal Melse
Voorzitter Airborne Taptoe Oosterbeek | March & Showband Rheden | Allround musicus (blaas- en slagwerk) | tambour-maître/instructie | Breed muzikaal verleden | Organisator (evenementen/projecten) | Bestuurder (vereniging/stichting) Korpsmuziek.nl: (live)-verslaggeving tijdens KNMO Concoursen en sinds 2009 in WMC-team Korpsmuziek.nl