Ongekend, ongelofelijk, prachtig en waanzinnig mooi. Een greep uit de reacties van de mannen van de Flora Band, toen ze hoorden dat ze de titel in de wacht hebben gesleept. Met 95,25 punten zijn zij kampioen op het Wereld Muziek Concours, onderdeel Mars in de World Division. En dat is een prestatie van wereldformaat.

Op zaterdag 29 juli reisden de muzikanten in alle vroegte af naar het Parkstad Limburg Stadion voor hun deelname aan het Wereld Muziek Concours. Dit evenement wordt elke vier jaar gehouden en is voor een muziekkorps dé plek om je te meten met de concurrenten. De plaats om gezien te worden voor impresario’s en om de naam hoog te houden. Na eindeloos repeteren, trainen en vele uren op het veld was het zover. De Flora Band stond ingeschreven voor het onderdeel Mars en Show, beiden in de hoogste divisie. Vooral op het onderdeel Mars hoopte de Flora Band op mooie punten, zeker omdat ze tijdens de laatste editie tweede werd op dit onderdeel.

Grote concurrenten in dit geheel zijn al jaren korpsen als DVS Katwijk, K&G Leiden en Adest Musica Sassenheim. Elke editie weer ontlopen ze elkaar op tienden punten in de top 5 van de mars. De competitiedrang werkte voor de Flora Band als extra stimulans en zorgde er onder andere voor dat de muzikanten ’s ochtends tijdens de mars op de top van hun kunnen presteerden. Met de marsen ‘Thundercloud’ en ‘Valdres March’   manoeuvreerde tambour-maître Chris van Deventer de mannen nagenoeg foutloos door het parcours heen. Muzikaal gezien was het optreden ijzersterk, waarvoor alle eer aan dirigent Gerben Kralt en slagwerkinstructeur Robert van den Bosch. Ook visueel gezien klopte het plaatje dankzij instructeur Stephen van den Bosch en werd het publiek met een slowpass en later een ‘Noorse pas’ bijzonder verwend.

De positieve energie wisten de mannen van de Flora Band door te trekken naar de middag. Hoewel de pijlen gericht waren op de mars, was er keihard gewerkt aan show ‘Britain’s Best’, een product waarmee de mannen hun Engelse roots opzoeken. De show past bij de Flora Band en dat was te zien en te horen. Muzikaal gezien een fantastische uitvoering en ook in de choreografie een sterk staaltje techniek wat een staande ovatie van het publiek opleverde, die ook zeker was bedoeld voor showinstructeur René Ranzijn.

Met een goed gevoel konden de mannen opmarcheren voor de prijsuitreiking. De petten vlogen door de lucht toen de score van 95,25 punten voor de mars bekend werd gemaakt, een ongekend hoge score. Deze score bleek na de laatste wedstrijddag, op zondag 30 juli, meer dan genoeg te zijn voor de eerste plaats! Het vaandel werd opgehaald door tambour-maître Chris van Deventer. Dit betekent dat de Flora Band zich de komende vier jaar WMC-kampioen op de mars mag noemen, een titel die de heren met trots zullen dragen!