Op vrijdagavond 12 april was de theaterzaal van ‘De Muze’ in Noordwijk uitverkocht. Het eerste teken van succes van een nieuw project van de Flora Band orkesten. Na de jarenlange traditie van het voorjaarsconcert in de kerk in Rijnsburg was het tijd voor een nieuwe traditie voor de muzikanten. ‘Flora Band – On Stage’ werd de nieuwe naam van dit geslaagde project.

De uitverkochte zaal werd donker toen om 20.00 uur drie slagwerkers van de Flora Band door het gesloten theaterdoek heen tevoorschijn kwamen. Voor deze dichte gordijnen openden de drie mannen op djembe’s uit Senegal de avond. Een spectaculair begin want zonder verdere aankondiging ging het doek open en viel de Flora Brass, onder leiding van Joop van Dijk, de slagwerkers bij met de ‘African Symphony’. Het derde orkest van de Flora Band orkesten vulden samen met de slagwerkers van de Flora Band het programma voor de pauze. Zo hadden de slagwerkers een eigen stuk, ‘Dialog’, dat onder leiding van instructeur Robert van den Bosch zeer strak ten gehore werd gebracht. Hierna werd het muzikale gedeelte kort onderbroken voor de presentatie van het nieuwe uniform van de Flora Brass. In het kostuum dat zij hebben laten maken, kunnen de muzikanten op een moderne wijze bij allerlei optredens representatief voor de dag komen. Hoogtepunt van het programma van Flora Brass was het stuk ‘Morricone’s Melody’, waar solist Peter Ravensbergen de melodie speelde op euphonium.

In de pauze was het het vierde orkest van de Flora Band orkesten, Just4Fun, die het publiek vermaakte. Zij speelden ook al voor het binnenkomend publiek in de foyer. Just4Fun bestaat inmiddels twee jaar en aan de bezetting te zien, gaat het met dit gelegenheidsorkest heel goed. Diverse oud-leden zijn terug gekeerd om bij Just4Fun een leuk stukje muziek te maken op een vrijblijvende manier, wat hen overigens bijzonder goed af gaat.

Na de pauze waren het Jong Flora Band en Flora Band die elkaar, onder leiding van dirigent Gerben Kralt, staande op het podium afwisselden. De opening was na de pauze opnieuw spectaculair met de intrada van de Flora Band ‘Ein Feste Burg’. Overal in de zaal stonden de cornettisten van de Flora Band verspreid, om zo van alle kanten de signalen van dit prachtige stuk te spelen. Als vanzelf voegden de rest van de muzikanten zich bij de cornettisten en zo eindigde dit stuk met de volledige Flora Band op het podium.

De Jong Flora Band liet het muzikale talent onder andere blijken met het stuk ‘Classics for Kids’. Diverse bekende klassieke nummers kwamen in dit leuke, tweedelige stuk voorbij. Diverse jeugdige muzikanten speelden een klein stukje solo in dit werk, dat werd beloond met groot applaus van het publiek. Tussen deze twee delen door kon het publiek genieten van de slagwerkgroep van de Jong Flora Band, met het stuk ‘Stick Jokes’. Het stuk was echter zeker geen grap, maar de stokken waren duidelijk hoorbaar. Tussen het trommelen door sloegen de slagwerkers tegen elkaars stokken aan, wat dit stuk niet alleen leuk om naar te luisteren maakte, maar ook zeker een lust voor het oog was. Na het afmarcheren van de jeugdige muzikanten stond de Flora Band alweer op het podium om de avond swingend af te sluiten met hun ‘Bon Jovi Medley’, dat ook staande ten gehore werd gebracht.

Nadat voorzitter Rémon Post de betrokkenen bedankt had, traden alle orkesten nog gezamenlijk op. Onder leiding van Joop van Dijk werd de ‘Celebration March’ gespeeld, een bijzonder moeilijke mars met veel techniek. Het was een mooi gezicht om meer dan honderd muzikanten te zien en horen spelen. Het was een prachtig concert dat zeker voor herhaling vatbaar is; zet dus donderdag 26 maart 2020 in de agenda voor de tweede editie van Flora Band orkesten – On Stage.