First check: Fanfarenzug Dresden

555
0

Fanfarenzug Dresden is een van de Duitse typische fanfarenzugen die meedoet aan de showwedstrijden van het WMC. In de rangorde staan ze vooralsnog achter Potsdam en Strausberg, maar toch doen ze mee in de World Division. Ze bijten komende zondag in die divisie zelfs het spits af.

We hebben hun show tijdens de Fanfaronade op 17 juni bekeken. Fanfarenzug Dresden behaalde daar een derde plaats met 83,67 punten, achter Potsdam (86,5) en Strausberg (84,5).

En we zeggen het ook nog maar een keer: natuurlijk baseren we onze mening op een filmpje en is dat niet altijd een goede weergave van de uiteindelijke prestatie.

Wat opvalt is dat Dresden wat kleiner is dan Potsdam en Strausberg. Het ontbeert ze daardoor in de opening een beetje aan power. Ondanks dat ze natuurlijk spelen op trompetten zonder ventiel, en dit technisch ook moeilijk is, klinkt het in het begin wel vrij onzuiver. Wel zit er een heel erg gewaagd snel stuk choreografie in het openingsnummer, dat al vrij goed wordt uitgevoerd.

Dresden voerde hun programma tijdens de Fanfaronade al behoorlijk strak uit. Ze hebben het dan ook slim geschreven op de yardlijnen. Ze nemen op sommige momenten behoorlijke risico’s met voor Duitse begrippen snelle transities en tempowisselingen in het voetenwerk.

De muzikale variatie laat wat te wensen over. Visueel is het programma meer afwisselend. Ook speelt het slagwerk niet een heel voorname rol in het geheel, zo lijkt het. Dresden overtuigt vooral op de fortissimo en tutti gedeeltes in het muzikale boek, maar het klinkt zo op dit filmpje wel iets te vaak iets te vals.

De drumbreak is een leuke toevoeging. Het slot (By the Rivers of Babylon) hadden ze wat meer kunnen uitmelken, vind ik. Het zingen is leuk, maar daar had nog wel een vlammend slot achteraan gemogen.

Natuurlijk is het lastig om een muzikaal gevarieerd programma te brengen als je bereik niet groot is als beperking van het instrumentarium. Toch had Dresden hun show wel iets meer aantrekkelijk kunnen maken. Het vervalt nu wel erg vaak in dezelfde stijl van muziek. Terwijl we toch steeds vaker Fanfarenzugen zien die wel een zeer eigentijds programma brengen. Hou bijvoorbeeld Strausberg in de gaten.

Het wordt interessant om te zien in hoeverre Dresden hun show nog gaat doorontwikkelen en wat de jury hier mee gaat doen. Ze trappen toch de Showwedstrijden in de World Division af en zetten de eerste standaard. Hun show is de afsluiter van de eerste wedstrijddag, iets na drie uur in de middag.