Ieder jaar (sinds 1520) wordt in Basel het enige protestante carnaval in de wereld gehouden. Zoals de naam van dit feest, Fasnacht, al doet vermoeden, heeft dit ook, net als de andere carnavals in de wereld, met de vastentijd te maken.

De Basler Fasnacht vindt altijd plaats een week na de andere carnavals. Drie dagen lang vinden er activiteiten plaats, de ene nog kleurrijker en uitbundiger dan de ander, muzikaal ondersteund door duizenden trommels, piccolo’s en Guggebands (vergelijkbaar met dweilorkesten).

Een opmerkelijk basaal verschil met de carnavals in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, is het feit dat er een duidelijke scheidslijn is tussen de deelnemers en het publiek. De deelnemers zijn verkleed in uitbundige kostuums met maskers, dit is een vereiste. Het publiek staat aan de kant van de straten om de optochten te bekijken en het vele snoep, fruit en andere zaken te vangen die vanaf de wagens in de optocht wordt gegooid.

TWN
Tot de 60’er jaren van de vorige eeuw was de Fasnacht vooral een feest voor de inwoners van Basel en omgeving. Maar de globalisering, o.a. door vliegtuigen en later door internet, zorgde ervoor dat er steeds meer mensen uit andere landen (met name Nederland en de VS) de Basler Fasnacht regelmatig bezoeken en zelfs actief deelnemen.

Zo ook de leden van Trommelgroep West-Nederland. Sinds 1992, enkele jaren vóór de oprichting van TWN, reizen leden af naar het trommel-Mekka Basel om te doen wat zij het het liefste doen én waar ze goed in zijn: trommelen. Dit jaar heeft de groep voor het eerst in haar nieuwe overwegend oranje outfit gelopen, en dat zorgde voor veel fotomomenten door het publiek. De foto’s laten zien hoe dit eruit ziet, en dat dit carnaval behoorlijk afwijkt van alle anderen.

TELEBASEL
De Fasnacht wordt ieder jaar live uitgezonden door de Zwitserse TV en Telebasel, de locale zender. Telebasel maakte dit jaar ook een compilatie van allerlei hoogtepunten waarin een duidelijk een beeld wordt geschetst van de, volgens de Bazelaren, “drie mooiste dagen van het jaar”.

Een bevriende groep van TWN, Chriesibueb, één van de beste trommelgroepen in de Fasnacht, werd gevraagd om voor deze opnames een andere groep uit te nodigen, waaruit blijkt hoe eenvoudig en leuk het is om samen te trommelen tijdens de Fasnacht. Om dit ook een internationaal tintje te geven werd TWN hiervoor gevraagd.

EEN MUST VOOR TROMMELAARS, FLUITISTEN EN CARNAVALSLIEFHEBBERS
Basel is niet ver weg…. ca. 7 uur met de auto vanuit de Randstad en het vliegtuig doet er minder dan één uur over. Dus als je tamboer, slagwerker, fluitist, piccoloist bent, óf je bent liefhebber van carnaval in het algemeen, dan moet je de Fasnacht een keer van dichtbij hebben meegemaakt.

Fasnacht 2020: 2 t/m 4 maart