Uit de handen van de kersverse burgemeester Jack Mikkers is Drumfanfare Exempel uit Empel onderscheiden met de cultuurpenning van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Op zaterdag 25 november vierde de vereniging haar 50-jarig bestaan.

Met muziek door het dorp
In de vroege middag begon een massed band van de marchingband inclusief jeugd met een rondgang door het dorp. Voorzitter Ton Geerts vertelt: “Zo’n speciale leeftijd mag niet ongehoord voorbijgaan. Dat willen we graag delen met iedereen en de beste manier om daarmee te beginnen is met muziek door de straten van Empel”.

Een speciaal voetstuk voor ereleden
De nog jonge geschiedenis van de band kent een aantal grondleggers en ereleden die door de jaren een grote bijdrage hebben geleverd aan de groei van de vereniging. Tijdens een speciale lunch voor alle 10 ereleden aangeboden door leden en bestuur werden zij bedankt voor hun inzet.

Ook maakte voorzitter Joop van den Meulenbroek van de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen (BBM) van de gelegenheid gebruik om tijdens receptie oprichter Jo Geerts en leden van het eerste uur Peter van der Dussen en Wim Kollenburg te huldigen.

Lex Award voor Bossche buren
Voor de tweede keer was er ook ruimte voor de Lex Award. Deze prijs is in het leven geroepen door Exempel om de beste organisaties van taptoes en andere optredens te belonen voor hun evenement.

Deze keer ging de award, refererend naar club mascotte Lex de leeuw, naar Taptoe ’s-Hertogenbosch. Ontvangend voorzitter van Stichting Taptoe ’s-Hertogenbosch Leon La Haije nam hem met trots in ontvangst. “Het is een eer om deze prijs te mogen ontvangen in het jaar waar ook wij met onze taptoe een jubileumeditie hadden.” Leon benadrukte ook de vriendschapsband tussen de twee verenigingen: “Het is geweldig om twee mooie drumfanfares in de regio te hebben en we zien Exempel graag terug op een toekomstige editie van onze taptoe”.

Beloning voor culturele bijdrage
Geheel onverwacht werd de Cultuur Penning van de stad door Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente ’s-Hertogenbosch uitgereikt aan de Empelse vereniging. De onderscheiding is bedoeld voor individuen en verenigingen die het culturele klimaat van de stad bevorderen. Tijdens zijn toespraak zei de Burgemeester vol trots: “Ik ben hier pas een aantal weken in dit ambt. Maar zag al snel via de sociale media dat er een prachtig orkest in mijn nieuwe gemeente was. Het doet mij dan ook goed dat ik deze erkenning toe te kennen aan deze vereniging.”.

Met deze dag sloot de vereniging haar jubileum af en gaan met haar 100 leden en een even grote vrijwilligersbasis de komende decennia gemotiveerd door voor haar eeuwfeest. Een toekomst vol muziek!