Sinds 1954 wordt in Nederland jaarlijks de Nationale Taptoe georganiseerd. Het meerdaagse evenement werd jarenlang in Delft georganiseerd, daarna in Breda en sinds 2006 in Ahoy Rotterdam. De Nationale Taptoe had aanvankelijk een zuiver militair karakter. Het doel was om jaarlijks alle muziekkorpsen van alle krijgsmachtonderdelen van de Nederlandse Defensie aan het publiek te presenteren. Gaandeweg werden ook buitenlandse militaire korpsen gecontracteerd en ook worden af en toe burgerkorpsen uitgenodigd. Voorde Nationale Taptoe 2019 liet de organisatie haar oog vallen op Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss uit Heerlen. Dat is uiteraard geen toevalstreffer. Edelweiss musiceert al jaren op hoog niveau tijdens diverse evenementen en weet ook steeds prima te scoren op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Bovendien is de jachthoorn, die in veel muziekwerken van Edelweiss centraal staat, van origine een militair signaalinstrument waarop vroeger het taptoesignaal werd geblazen. De Nationale Taptoe staat dit jaar in het teken van 200 jaar militaire muziek en wordt voor de 65e keer georganiseerd. Daarbij wordt ook de Slag om Arnhem, 75 jaar geleden, tijdens dit evenement herdacht.

In het voorjaar van 2018 bracht een delegatie van de Nationale Taptoe een werkbezoek aan een van de repetities van Edelweiss en men was meteen onder de indruk. Daar werd de basis gelegd voor de deelname aan dit muziekfestijn dat vele toeschouwers uit binnen- en buitenland trekt. Edelweiss zal van 26 tot en met 29 september 2019 in Rotterdam vertoeven. De donderdag staat geheel in het teken van repetities en vrijdag tot en met zondag wordt maarliefst vijf keer opgetreden waarbij Edelweiss in haar show o.a. het gevoelvolle muziekwerk “Bolero Militaire” ten gehore zal brengen. Samen met diverse Nederlandse militaire korpsen, het trompetterkorps van de Marechaussee, het Nationale Politieorkest, de Koninklijke muziekkapel van de Belgische Luchtmacht én de Republic of Korea Traditional Army Band uit Zuid Korea maakt Edelweiss haar opwachting tijdens dit wervelende evenement. Daarnaast geven doedelzakken altijd een speciale sfeer aan een taptoe en zal een Massed Pipes en Drums niet in het programma ontbreken, zo laat de organisatie weten. Deze taptoe behoort samen met de Schotse Royal Edinburgh Military Tattoo en de Canadese Royal Nova Scotia International Tattoo tot de top van de wereld. Daarmee wordt nog eens onderschreven hoe uniek het is om voor de Nationale Taptoe te worden uitgenodigd. De muzikanten kijken begrijpelijkerwijs nu al uit naar september! Op www.nationaletaptoe.nl is alle informatie te vinden over het evenement en de kaartverkoop.

Voor Edelweiss belooft het een uniek jaar te worden met dit evenement in het vooruitzicht. Daarnaast neemt Edelweiss dit jaar ook deel aan twee meerdaagse evenementen waaronder het “Deutsche Musikfest” dat in Osnabrück georganiseerd wordt. Een evenement dat zijn gelijke niet kent. 300 verenigingen met in totaal zo’n 15.000 muzikanten maken hun opwachting tijdens diverse wedstrijdonderdelen verspreid over diverse lokaties in de stad. Edelweiss is door de organisatie speciaal uitgenodigd als enige buitenlandse deelnemer. Het muziekfeest wordt afgesloten met een grote streetparade waar enkele tien duizenden

toeschouwers langs de route zullen staan. Een mooie opstap naar het jaar 2020 waarin Edelweiss haar 60 jarig jubileum zal vieren met o.a. een taptoe.