Op donderdagavond 12 april zat de Immanuelkerk in Rijnsburg goed vol tijdens het Voorjaarsconcert van de Flora Band orkesten. Tijdens dit concert presenteren de Flora Band orkesten traditiegetrouw de nieuwe werken die dit jaar in het repertoire worden opgenomen.

De opening was dit jaar aan de Show-, Marching- en Concertband Flora Band. De muzikanten hadden, ter ere van hun 50-jarig bestaan dit jaar, een prachtig koraal cadeau gekregen van oud dirigent Maarten Verhoef. Dit speelden zij staande ter opening van het concert.

De Jong Flora Band opende daarna hun gedeelte van het concert met de mars ‘Lithium’, geschreven door Dennis Hazenoot. De jongens en meiden stonden deze avond ook onder leiding van Dennis Hazenoot, die zijn eigen werk dus mocht dirigeren. Het programma van de Jong Flora Band was indrukwekkend, met onder andere het slagwerkstuk ‘U&U’, waar duidelijk naar voren kwam hoe goed de jonge tamboers worden opgeleid. Ook met de driedelige suite ‘Adventure Games’, waarin de muziek ons van mars tot swing leidde, liet de Jong Flora Band dat ze muzikaal gezien een sterke groep muzikanten.

Na de jonge muzikanten was het tijd voor de Flora Brass, die stevig openden met het stuk ‘North en South’. Een kort maar mooi werk, dat origineel de opening was van de gelijknamige serie. De Flora Brass openden hun deel van het concert met dit stuk. Dit onder leiding van dirigent Joop van Dijk. Direct na de opening werd zangeres Lisa van Arend naar voren geroepen. Deze zangeres heeft al eerder tijdens het Valentijnsconcert met Flora Brass samen gewerkt en deed dit nu opnieuw met de nummers ‘Down by the Salley Gardens’ en ‘It’s a Man’. Twee heel verschillende stukken, de een oude volkssong en de andere een jazznummer, waarmee zowel Lisa als de Flora Brass hun veelzijdigheid lieten zien.

Als laatste was het de beurt aan de mannen van de Flora Band. Zij openden met het werk ‘When Thunder Calls’, origineel geschreven voor de beroemde brassband ‘Black Dyke Band’. Met nog een halfleeg podium begon tot verbazing van het publiek de slagwerkgroep met dit stuk. Samen met de hoorns en het groot kopen kwam dirigent Gerben Kralt op van achter uit de zaal, waarna zij de eerste tonen van dit werk inzetten. Hierna volgden trombones en cornetten, tot het hele orkesten compleet was. Een indrukwekkende en technisch zeer mooi opening!
Ook indrukwekkend was het stuk ‘My love is like a red, red rose’, een van origine Schots volksliedje. Solist Dennis Roijers zette hier, onder begeleiding van zijn medemuzikanten een prachtige solo neer, die beloond werd met groot applaus en gejoel uit de zaal.

Inmiddels is het traditie geworden dat de Flora Band orkesten het Voorjaarsconcert afsluiten met een gezamenlijk nummer, dit jaar de mars ‘March of the Cadets’. Alle drie de orkesten stonden, onder leiding van dirigent Joop van Dijk’, op het podium om deze mars te spelen. Zeker voor de jeugdleden moet dit een bijzondere ervaring zijn, om met meer dan 100 muzikanten samen te spelen!

Hebt u het Voorjaarsconcert gemist? Ter ere van het jubileum van de Flora Band wordt er op 23 juni een taptoe georganiseerd op sportpark Middelmors in Rijnsburg waar alle toporkesten als DVS Katwijk, K&G Leiden en Adest Musica Sassenheim zullen optreden. Kaarten zijn te koop via de website www.floraband.nl.