Delft? Breda? ’s-Hertogenbosch? Nee, de Nationale Taptoe wordt al sinds 2006 gehouden in ROTTERDAM AHOY. Dit jaar is het de 65e editie. Van vrijdag 27 t/ zondag 29 September. Ook nu belooft het weer een hele bijzondere en aangrijpende show te worden. Voor jong en oud, maar zeker ook voor de ruim 3000 veteranen, oorlogs- en dienstslachtoffers die naar AHOY zullen komen.

De thema’s zijn dit jaar “200 jaar militaire muziek in het Koninkrijk” en “herdenking van Operatie Market Garden” (de Slag om Arnhem, 75 jaar geleden; het begin van de Bevrijding).

Vernieuwd met behoud van traditie
De Nationale Taptoe is al lang niet meer een opeenvolging van heen en weer marcherende militaire orkesten en tamboerkorpsen in de open lucht tegen de achtergrond van een kerk of kasteel. Het is inmiddels een zeer gevarieerde kleurrijke theatershow geworden rond de militaire muziek met internationale deelname en vele artiesten en bijzondere dans- en folkloristische groepen. Met wisselende muziekstijlen, van klassiek tot modern, van mars tot rock. Maar wel met behoud van de traditie en de boodschap van de Taptoe: het uiten van erkenning en waardering jegens allen die zich in de uitoefening van een publieke taak inzetten of hebben ingezet voor bevordering van vrede, veiligheid en handhaving van openbare orde (Defensie, Politie, Douane, Brandweer, Ambulance, Beveiliging). Aandacht voor historische feiten van nationale betekenis en een moment van bezinning voor gevallenen en dienstslachtoffers is daarbij een vast onderdeel. Juist dát in combinatie met de muziek van militaire orkesten maakt de Nationale Taptoe zo’n unieke belevenis!

Modernste technieken
Sinds vorig jaar is die beleving voor het publiek nóg intenser geworden. Er is geen kasteel-achtig statisch decor meer. De technische productie (belichting, geluid, decor, projectie) is geheel gemoderniseerd. Met gebruikmaking van een grote LED-wall (40 x 15 mtr) als decor en met de modernste technieken (waaronder 3D-animaties) krijgt elk optreden een geheel eigen achtergrond en sfeer.

Oren en ogen tekort
Ruim 600 deelnemers nemen u van de eerste tot de laatste seconde mee in een wervelende zeer gevarieerde show, waarbij u oren en ogen tekort komt! Alle Nederlandse militaire orkesten zijn present, aangevuld met de Steelband van het Nederlands Politieorkest, the Korean Ministry of National Defense Military Band (met 20 dansers), de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, Massed Pipes & Drums met 24 Schotse dansers en een solo-piper, een Schotse rock-band, Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss uit Heerlen en, heel bijzonder, the United States Air Force Honor Guard Drillteam. Verder wordt onder meer medewerking verleend door drummer Cesar Zuiderwijk met de Drumdemons; Kim Kiona en Crystel Benton, zang, Jörgen van Rijen, trombonist van het Concertgebouworkest, Ronald Snijders, fluitist, Marius Gosschalk, acteur en Saluutbatterij Amsterdam. Uiteraard worden de thema’s van dit jaar omlijst met historische muzikanten uit verschillende periodes, met paarden, diverse voertuigen en figuranten en een gewapende erewacht. Ook de overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk komen aan de orde met Surinaamse, Antilliaanse en Javaanse folkloregroepen. Dat alles met indrukwekkende historische en actuele beelden op de achtergrond. En met een massale gezamenlijke finale.

Veel te beleven in AHOY
De deuren van AHOY gaan twee uur voor aanvang van de Taptoe open. Ruim gelegenheid dus om nog iets te nuttigen, maar vooral ook om de vele marktkramen van orkesten en diverse organisaties te bezoeken. Vanaf een uur voor aanvang is er een voorprogramma waarin diverse jeugdorkesten hun show presenteren in het kader van de Nationale Taptoe Jeugd Manifestatie.

Voorstellingen en kaartverkoop
De voorstellingen zijn op vrijdagavond 27/9 (20:00 uur), zaterdagmiddag en –avond 28/9 (14:00 en 20:00 uur) en zondagmiddag 29/9 (14:00 uur). De Taptoe duurt 2 uur en 45 min, inclusief een pauze. Zie voor toegangsprijzen en verdere informatie: www.nationaletaptoe.nl Pas op! Bestel uw kaarten uitsluitend via onze website of via de Nationale Theaterkassa: www.ntk.nl (tel: 0900-9203). Andere aanbieders zijn geen officiële verkoopkanalen van de Nationale Taptoe; u betaalt daar een hogere prijs per kaart.

The United States Air Force Honor Guard Drill Team performs the walkthrough during The Royal Edinburgh Military Tattoo on the Esplanade of the Edinburgh Castle in Edinburgh, Scotland Aug. 6, 2015. This is the 66th production of the tattoo and it welcomes more than 220,000 spectators from around the world for more than 3 weeks. (U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Nichelle Anderson/Released)