Zaterdag 24 februari 2018, was ik te gast op de CGN Contest te Almere (NL). Ik was getuige van de wedstrijden voor winterguards, percussion ensembles en indoor winds. Een veelzijdig en meer dan dagvullend programma. Hier wordt hard getimmerd aan de weg, zoveel is duidelijk!

De wedstrijden voor guard laten ons mooie mensen zien die het showen voor een volle tribune niet schuwen. Ook de jongens die toch goed vertegenwoordigd zijn, doen het met verve. Mooi is dat. Bij de Regional A Class was Anima uit Italië een opvallend goed presterende unit. Passie RA had dan weer een show die goed in elkaar zit en waar je vrolijk van wordt. Sensation gaat de strijd aan met de favoriet the Pride en dat zorgt voor behoorlijk wat competitie. In deze klasse is de inzet groot en is er sprake van een gezonde portie fanatieke spirit.

Ik ben benieuwd hoe de Indoor Percussion Ensembles verder evolueren. Als blaaswerker was het voor mij uitkijken naar de creaties van de Winds Ensembles. Met Jong VLS zagen wij een zeer waardige deelnemer. Deze jongens en meisjes serveren muziek die aardig klinkt en bovendien slagen zij er in om op goed niveau te marcheren. Alles ziet er netjes uit, een mooie combinatie.

Showband ’75 uit het Leidschedam is een kleine unit. Op het veld werken 12 blazers zich uit de naad. Het korps serveert een gevarieerd muziekboek dat gekend in de oren klinkt. “Birdland”, “One Hand, one Heart” en “Remembrance” passeren de revue. Er is ruimte voor solistisch werk en het geheel klinkt steeds muzikaal. Maar er is nog winst te halen op vlak van marching. Deze band bewijst dat je ook met een kleine bezetting show kunt lopen én het publiek kan vermaken. Bravo!

Warme koperklanken werden door Con Spirito uit Joure afgewisseld met opeenvolgende sets. “Vendetta” is het programma waarmee Jubal Winds ons meevoert naar de interne strijd tussen de Italiaanse maffiosi. Een strijd die eindigt in pistoolvuur.

Tijdens de namiddag werden er door het juryteam clinics gegeven aan de muziek ensembles. De jury gaat hierbij in gesprek met zowel de staff als de individuele leden. Dit lijkt mij bijzonder waardevol. De inbreng die CGN hiermee bijdraagt aan de amateur guard & muziekbeoefening mag niet onderschat worden. Educatie, onderricht en de meting tijdens de uitvoering kunnen niet anders dan resulteren in kwaliteitsverbetering. Respect!

tekst en foto’s Geert Vanmaeckelberghe