Een concert maken met liedjes, gebaseerd op verhalen van veteranen, bleek een schot in de roos. Dat is wat Renee van Bavel met de Fanfare ‘Bereden Wapens’ deed. Een concert, niet alleen voor veteranen maar ook voor buurtgenoten, plaatsgenoten en familie. Zodat ook zij hun verhalen horen. Op 28 mei komt de CD Saluut! Een groet aan de Veteranen uit. Zo worden hun verhalen ook buiten de concertzaal gehoord.

Het eerste exemplaar wordt op zaterdag 28 mei uitgereikt aan luitenant-generaal Bart Hoitink, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Hij is tevens Inspecteur der Veteranen. De uitreiking is om 14:45 uur, tijdens het gelijknamige concert. Locatie: ZiNiN-Theater te Nijverdal.

Respect en bewondering
De titel Saluut! Een groet aan de Veteranen, is een teken van respect en bewondering voor de mannen en vrouwen die daar hebben gestaan, die met moed en angst in hun hart zijn doorgegaan. Aan hen, waardoor wij in vrede hier staan: De Veteraan. Het concert is tot stand gekomen met ondersteuning van Stichting Nationale Veteranendag.

De cd is vanaf 28 mei verkrijgbaar: bij de concerten,
de webshop van www.nationaletaptoe.nl, i-tunes, spotify.

 

Saluut! Een groet aan de veteranen. from Dutch Military Music on Vimeo.

In 2014 werd Renee van Bavel gevraagd om bij de Herdenking van Nationaal Monument Kamp Vught samen met Fanfare ‘Bereden Wapens’ (FBW) het lied “Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat?” te spelen. Naar aanleiding van deze fijne samenwerking werd Renee benaderd om samen met hen een avondvullend concert voor de veteranen te schrijven.
“Ik zei ja en ben op onderzoek gegaan. Want wat gaat er om in het hoofd en het hart van een veteraan? Hoe is dat? Hoe voelt dat? Om op missie te gaan? Om te vertrekken naar een onbekend land? En om daarna terug te komen en weer in de rij in de supermarkt te staan..? Op Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek mocht ik een “Blauwe Hap” eten met een WO 2-, een Nederlands Indië- en een Nieuw Guinea veteraan. Met veteranen die o.a. in Bosnië, Srebrenica en Libanon dienden, dronk ik koffie en met een net van zijn missie teruggekeerde Afghanistan veteraan een biertje. Op deze CD hoort u mijn weergave van dat wat ik hoorde en tussen de regels door zag in de eerlijke, open en mooie gesprekken. De nieuwsgierigheid naar het avontuur, de indrukken daar in een ver ander land, het contact met het thuisfront, kameraadschap, het terug komen en zoeken naar je draai in Nederland en dat wat altijd bijblijft. De dappere verhalen maar ook de kwetsbaarheid.”

Deze CD draagt de titel Saluut! En is een groet aan de veteraan, als een teken van respect en bewondering voor de mannen en vrouwen die daar hebben gestaan, die met moed en angst in hun hart zijn doorgegaan. Aan hen, waardoor wij in vrede leven: De Veteraan.