Home Orkesten Breda eert John Philip Sousa en brengt 150 sousafonisten bij elkaar

Breda eert John Philip Sousa en brengt 150 sousafonisten bij elkaar

458
0

Vandaag eerden in Breda zo’n 150 sousafonisten Marsenkoning en naamgever John Philip Sousa (1854-1932). Na een sousafonenduet van stadsbeiaardier Paul Maassen in de toren van de Grote Kerk paradeerden de muzikanten van het zware koper door de historische binnenstad van Breda. Daar lieten ze gezamenlijk twee van de beroemdste marsen van JP Sousa horen: The Liberty Bell en The Stars and Stripes Forever.

Het optreden stond in het teken van de historische band van Breda met John Philip Sousa. Tijdens de vorige eeuwwisseling was deze Amerikaan die meer dan 150 marsen op zijn naam heeft staan, de populairste muzikant ter wereld. Twee maanden lang stond zijn orkest op de World Expo van Parijs. De Europese tournee die daarop volgde, bracht op 20 augustus 1900 de Sousa Band naar Breda. Het optreden in de toenmalige garnizoensstad betekende een enorme impuls voor de muziekbeleving dat uiteindelijk leidde tot Breda Jazz, het oudste jazzfestival van Nederland. Nog steeds mag je Breda met recht een sousafonistenstad noemen.

Het eerbetoon is geïnitieerd door Harmonie Concordia uit Breda, Ginneken. Die speelde vanwege haar 140-jarig bestaan een Sousa concert. Omdat John Philip ook de uitvinder is van de sousafoon wilde de harmonie het voorprogramma laten verzorgen door “wat” sousafonisten. Een oproep daartoe toonde de kracht van sociale media en leidde tot een voorprogramma van maximaal 150 sousafonisten! Ze kwamen uit alle hoeken van het land: Leeuwarden, Warmond, Maastricht, Almere, Oss, Schiedam, Veghel, Amsterdam. De organisatie had zelfs een aanmeldingstop ingelast.

De dag was een groot succes. Vele foto’s en films kwamen voorbij op social media.

Bron: http://bredaeertsousafoon.nl
Foto’s: Hans de Vree

Repeteren

Optocht