Op 19 februari a.s. vindt er in Eemnes een dag vol workshops plaats. Eén van de clinics:  De logica van Drill door Ron Hardin

Choreografie voor show- en marchingbands heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling gemaakt. Zeker in de USA en Azie hebben ze enorme stappen genomen en dat is niet gek want de competitie is daar sterk. Vooral wat opvalt is de slimheid en logica die deze choreografen laten zien in hun ontwerpen. Daardoor worden de programma’s visueel vaak erg effectief maar ook veel beter leesbaar door logische looppaden. Daar willen we natuurlijk meer van weten dus daarom deze sessie.

Wat is logica en intentie binnen visual design/choreografie? Ron heeft vele programma’s gezien in de hele wereld en ook bij CGN en het laatstgehouden WMC. Daarnaast schrijft hij zelf ook tientallen programma’s per jaar voor vele bands in de USA en daarbuiten. Hij zal deze indrukken en ervaring gebruiken om actuele onderwerpen binnen visual design/Choreografie ontwerp te bespreken.

Tevens zal hij delen van Pyware software gebruiken om te laten zien hoe je bepaalde zaken visueel kunt verbeteren in je programma, maar ook hoe je een repetitie beter kunt opbouwen.

Hoe vaak krijg je als Nederlandse of Europese choreograaf de kans om met een ervaren en succesvolle professional in gesprek te gaan. Ook voor mensen die interesse hebben wat het schrijven van een choreografie inhoudt zoals showinstructeurs, sectieleiders en commissieleden is deze workshop enorm interessant.

In deze sessie kan ieder stafflid zijn praktische vragen stellen over de uitdagingen in zijn of haar programma. Ron behandelt ze graag.Voor deze workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar omdat we het interactief willen houden. Het gaat om de diepgang van het gesprek, van elkaar leren en doorpraten over dit vakgebied.

De sessie is gericht op staff/designers van show- en marchingbands, drum corps, indoor percussion en indoor winds.

Heb je vragen? mail dan naar [email protected]
****************************************

Een hele dag top-clinics voor alle Performing Arts

Topdocenten Show, Brass, Percussie, Visual, Dans/Movement en Colorguard komen naar Nederland!

Bundeling van krachten van CGN en SMP mogelijk door externe subsidie

Maar liefst acht topdocenten, waaronder zes (voormalige) WMC juryleden uit de Verenigde Staten, zullen in februari 2023 in Nederland masterclasses en clinics verzorgen. Doelgroepvoorzitters Paul Doop(CGN) en Jaap van Waveren(SMP): “ Het is jaren geleden dat zo’n team van dit kaliber Nederland bezoekt. Het is echt uniek dat we al deze mensen naar Nederland kunnen krijgen want hun agenda’s zitten al jaren van tevoren vol met werk maar doordat we een sterk netwerk hebben en zij een goede relatie met CGN en SMP hebben, hebben ze voor ons in hun agenda ruimte gemaakt.

In het weekend van 18 en 19 februari 2023 zullen de topdocenten in Nederland zijn om daar samen met Europese topdocenten Rob Balfoort en Sylvia Vos een aantal geweldige clinics en masterclasses te verzorgen. Er zullen clinics voor leden worden georganiseerd en masterclasses voor instructeurs/kader. Deze zullen allemaal plaatsvinden op zondag 19 februari in het Huis van Eemnes te Eemnes. De clinics richten zich op de gebieden Choreografie, Dans/Movement, Programmering, Visual, Muziek, Brass, Percussie en Color Guard.

Iedere vereniging die wil leren zou deze datum in zijn agenda moeten schrijven en in grote getale naar Eemnes moeten komen. Voor het kader zijn er hele interessante masterclasses en voor leden hebben we uitdagende clinics waarbij ze samen met kader en leden van andere verenigingen gaan leren en kennis delen onder leiding van de topdocenten.

Voor welk soort verenigingen is deze dag een must?

 • Show- en Marchingbands
 • Concertslagwerkensembles
 • Percussiegroepen
 • Twirlgroepen (Dance/Movement en choreografie/visual design)
 • Color Guardgroepen/Winter Guard
 • Indoor Percussion en Indoor Winds

Voor het kader zullen er masterclasses worden georganiseerd, die zich richten op:

 • Choreografen
 • Showinstructeurs
 • Programmasamenstellers
 • Blaasinstructeurs
 • Slagwerkinstructeurs
 • Movement en Dansdocenten

Voor de leden komen er clinics op het gebied van:

 • Movement en Dans
 • Equipment (Vlag/Rifle)
 • Slagwerk
 • Brass (Koper en hout)
 • Marching & Movement

Wie komen er?

Foto’s bovenste rij van links naar rechts

Michael Gaines (VS)

Michael wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Hij is bekend geworden als de choreograaf van The Cavaliers drum & bugle corps die met zijn choreografieën maar liefst ZEVEN wereldkampioentitels wonnen in de periode 1998-2011. Op het gebied van Winter Guard heeft Michael vele wereldtitels gewonnen met o.a. The Pride of Cincinnati waar vanaf 1997 designer is. Hij is choreograaf van veelvoudig wereldkampioen Marching Band Carmel High Schoolband en van vele andere marching bands die ieder jaar in de top 12 eindigen in de USA. Ook binnen de twirlwereld heeft hij zijn sporen verdiend met o.a. veelvooudig wereldkampioen Aimachi uit Japan. Ook voor hun marching band heeft Michael de shows geschreven waarmee ze veelvoudig Japans kampioen zijn geworden maar ook internationaal vele kampioenstitels hebben behaald. Michael was jurylid Overall Effect tijdens het WMC 2022.

Hij zal clinics verzorgen op het gebied van Programma en Choreografie voor Showbands, Winter Guard, Indoor Percussion, Indoor Winds en Twirl.

Ron Hardin (VS)

Ron is choreograaf, instructeur, dirigent en jurylid. Hij schrijft voor vele Marchingbands waaronder een aantal top 12 winnaars en hij heeft diverse wereldtitels op zijn naam staan met Indoor Percussion Ensembles. Hij heeft de meeste waardering verdiend als visueel eindverantwoordelijke bij een aantal Top Drum Corps zoals The Blue Devils, The Santa Clara Vanguard en als laatste bij Carolina Crown waarmee hij diverse wereldtitels binnenhaalde. Hij was een van de brass spelers van Blast die vele optredens over de hele wereld verzorgden waaronder ook in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft het jurymanual Visual geschreven voor WGI voor Percussion en Indoor Winds. Ron is een veelgevraagd jurylid en clinician in de USA, Azie en Europa. Ron was jurylid Visual Ensemble op het WMC 2022 voor de showwedstrijden

Ron zal clinics geven op het gebied van Visual en Choreografie voor Showbands, Indoor Percussion en Indoor Winds.

Hieu Nguyen (VS)

Hieu is begonnen als saxofoonspeler in de lokale marching band maar is daarna overgestapt op color guard. Hij heeft bij vele units gelopen waaronder de color guard van The Cadets. Hij heeft zijn dansopleiding gevolgd aan de Boston University en is getraind in ballet, moderne dan en hip hop. Hij schrijft voor diverse winter guards en color guards waaronder groepen in de hoogste regionen van de wereldranglijst. Hieu is een veelgevraagd jurylid en is daarnaast jurist.

Hieu zal clinics geven voor Color Guard en Dans/Movement.

Rob Balfoort (NL)

Rob Balfoort is in Nederland natuurlijk geen onbekende. Met humor en een gepaste directheid is hij in staat instructeurs te stimuleren anders naar hun rol te kijken. Tijdens zijn workshops met leden merk je al binnen 30 minuten een verbetering. Rob zal specifiek zich gaan richten op programmering voor kleinere blaasensembles of blaasensembles met incomplete bezettingen. Daarnaast onderwerpen als hoe je van een programma dat je binnen uitvoert in een paar minuten, dit kan ombouwen naar een showprogramma dat je buiten kunt uitvoeren tijdens een taptoe. Tevens zal hij ook een clinic voor blazers geven waarbij er gezamenlijk gemusiceerd zal worden.

Foto’s onderste rij van links naar rechts

Sylvia Vos (NL)

Sylvia is jurylid bij CGN. Hiervoor is ze staflid en designer geweest bij The Pride of the Netherlands en heeft ze gewerkt als consultant bij diverse winter guards en drum & bugle corps in Nederland. Ze heeft gelopen bij meervoudig wereldkampioen winter guard The Pride of Cincinatti uit de USA.
Haar specialisatie is equipment.

Dr. Gifford Howarth (VS)

Giff Howarth is geen onbekende meer in Nederland. Naast dat hij meerdere keren op het WMC heeft gejureerd zowel in de Showwedstrijden heeft hij ook bij de laatste editie wederom voor de concertslagwerkensembles als jurylid opgetreden. Giff reist de hele wereld over als artiest en docent op het gebied van slagwerk. Als gastdocent heeft hij op conservatoria wereldwijd masterclasses gegeven en heeft hij optredens verzorgd. Hij is Associate Professor aan de Bloomburg University in Pennsylvania USA waar hij verantwoordelijk is onder andere de University Marching Band en de slagwerkensembles. Giff is vast jurylid voor WGI, Bands of America, DCI en CGN.

Giff zal clinics verzorgen over slagwerk voor de sector Concertslagwerkensembles en Indoor Percussion.

Dr. Nola Jones (VS)

Nola is een veelgevraagd dirigente en clinician op het gebied van muziek en show. Zij is verantwoordelijk geweest voor alle muziekprogramma’s in de stad Nashville en gaf daarmee indirect leiding aan 400 muziekdocenten. Nola jureert voor WGI, Bands of America en DCI en heeft in vele technische commissies gezeten van deze organisaties. Als clinician werkt ze met vele marching bands op het gebied van muziek ensemble op het veld en heeft ze vele clinics gegeven op de prestigieuze Midwest Band and Orchestra Clinic. Zij is bestuurslid geweest van vele symfonieorkesten. Nola was jurylid Music Ensemble op het WMC 2022 voor de Showwedstrijden.

Nola zal clinics/masterclasses verzorgen op het gebied van muziek en effect voor Showband, Marchingband, Indoor Percussion en Indoor Winds.

George Oliviero (VS)

George is een van de grondleggers van het Visual vakgebied in de Verenigde Staten van Amerika voor zowel drumcorps als color guard. Hij heeft vele programma’s geschreven en gecoordineerd . Daarnaast heeft hij expert en jurylid meegeschreven aan de jurysystemen en is ook verantwoordelijk geweest voor juryteams bij WGI, Bands of America en DCI. George heeft malen gejureerd op het WMC.

George zal clinics verzorgen voor het onderdeel Color Guard.

Door de subsidie kunnen we de prijzen van iedere clinic laag houden en zullen we ook passpartouts aanbieden. De prijzen voor leden zullen liggen op € 15,00 per clinic en voor kader zullen die liggen op € 17,50. Je kunt je registreren en je ticket kopen door de volgende drie stappen te volgen:

 1. Lees dit artikel voor alle details en de agenda: Inschrijving voor Top Clinics gestart!
 2. Vul dit formulier in om je voor de clinics te registreren en te bepalen welk ticket je nodig hebt: CGN KNMO-SMP Clinic Day Registration
 3. Koop je ticket in de CGN Ticketshop, selecteer het volgende evenement: Clinician’s day 2023

CGN en SMP hebben hun krachten gebundeld voor deze geweldige dag. Financieel wordt dit mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Cultuurparticipatie en het VSB Fonds waarvoor we hen ontzettend dankbaar zijn.