BADABOEM, theatervoorstelling zet drumband en fanfare op het voorplan!

Nic Balthazar (televisiemaker en regisseur) liet zich door de wereld van drumbands, fanfares en harmonieën inspireren en schreef deze voorstelling. Op 9 mei 2023 bezochten wij samen met 400 schoolkinderen de laatste uitvoering van het seizoen. Terwijl wij de zaal in CC Den Blank te Overijse betreden worden er oude filmpjes afgespeeld van fanfares, trommelkorpsen en harmonieën die door de straten trekken. Het zijn nooit eerder vertoonde beelden uit de jaren vijftig – zeventig, die beschikbaar werden gesteld door Het Huis van Alijn maar ook schatten uit het filmarchief van de VRT! Hier staat iets te gebeuren, zoveel is zeker.

IK WIL DRUMMEN

Het verhaal gaat over een jongen die verliefd is en dat tot over zijn oren. Op straat ziet hij de fanfare marcheren met de drumband op kop. Maar één slagwerker in het bijzonder trekt zijn aandacht. Het is Cecilia en zij bespeelt de trommel op meesterlijke wijze. Maar ze ziet hem tot zijn grote spijt niet staan. Hij volgt haar doen en laten, weet alles van haar. Zij is nooit uit zijn gedachten, nooit uit zijn hart dat nu harde beats slaat.

Thuis wil hij trommelen en slaat hij tot grote ergernis van zijn moeder op alles wat vast staat of los zit. Neen zijn moeder wil het niet begrijpen, wie wil nu in hemelsnaam trommelen? Dat is toch geen instrument? Leer piano, leer gitaar, de tuba of de klarinet! De moed zakt hem in de schoenen maar zijn droom die blijft kloppen.

Hij trekt zijn stoute schoenen aan en wil lid worden van de drumband van de Fanfare Willen Is kunnen uit Wipperzeele. Ome Willem die er de grote trom bespeelt gelooft niet in zijn kunnen. En de tamboer-majoor (vader van de mooie Cecilia) is zo nodig nog veel strenger.

Willen is Kunnen uit Wipperzele heeft grootse plannen en gaat deelnemen aan het nationale concours. Musiceren in Ereafdeling is het doel, maar de tamboer-majoor ziet het nog grootser en gaat voor Superieure! Onze jonge trommelaar mag niet mee doen, dat risico kunnen ze niet lopen.

Jaren later is de jongen een jongeman en reist hij naar alle landen en continenten. Overal hoort hij de beats van de muziek. Van de djembes in Afrika, de salsa ritmes in Brazilië tot de doffe hartslag van het Toiko drummen in Japan. Overal denkt hij aan Cecilia, hij kan haar maar niet vergeten.

VERHAAL MET EEN BOODSCHAP

Deze voorstelling heeft een duidelijke boodschap. Het leren bespelen van een instrument gaat nooit zomaar, daar moet je karakter voor hebben. Neem nou voetbal, je schopt en daar gaat de bal, er is onmiddellijk enig resultaat. Kinderen kunnen een instrument eigen maken maar de steun van de ouders is ontzettend belangrijk bij het welslagen van dit proces. En moeten wij als ouder bepalen welk instrument dochter- of zoonlief kiest?

Dit scenario van Nic Balthazar en de prachtige uitvoering van acteurs Bert Huysentruyt (onder meer te zien in de film the Broken Circle Braekdown) en Annebelle Dewitte, brengen trommelkorps en hafabra, muziek en dans dicht tot bij onze jeugd. Zowel de beide acteurs als toneelmeester Ruben Olownia zijn professioneel slagwerkers met roots in de hafabra wereld en dat maakt deze theatervoorstelling zo bijzonder. Samen bereiken zij meer dan 1.000 congressen, 10.000 pamfletten en honderden speeches.

Acteur Bert Huysentruyt betrekt zijn jonge publiek, begeestert en inspireert hen en maakt van hen allemaal enthousiaste slagwerkers. De hele voorstelling zit ook technisch vernuftig in elkaar met een spetterend klank- en lichtspel en interactieve grootbeeld projectie waarbij ook Showband Explosion uit Zele zijn medewerking verleent. De hele regie wordt naadloos gevolgd, effecten volgen elkaar op en nooit gaat de voorstelling (nog de boodschap) verloren. Ik kan je nog vertellen dat de liefde van de jongeman voor het meisje en het slagwerk goed komt, eind goed al goed.

PARTICIPEREN OP DE BÛHNE

Toen ik dacht dat de voorstellig afgelopen was, het finale applaus uiteindelijk toch uitstierf … werden de luide beats van de tune “BADABOEM” vol doorheen de boxen de zaal ingestuurd. Het zeer jonge volkje reageerde zonder de minste twijfel en verliet de cultuurtempel dansend en zonder gene richting uitgang. De juffen zagen dat het goed was en konden niets anders dan heupwiegend mee doen.

“BADABOEM” is beslist een aanrader en komt na de zomer opnieuw in de zalen.

Opgelet, je kan ook met je trommelkorps deelnemen op de bühne en mee doen in de voorstelling onder de noemer “BDB XL” (!)  Vooraf ontvang je dan de partituren, en praktijkfilmpjes. Jullie trommelkorps zit dan viermaal geïntegreerd in de theatervoorstelling en je kan ook op het einde van de voorstelling iets brengen (vrij podium). Ben je geïnteresseerd, neem dan voor 30  september 2023 contact op met Annebelle Dewitte via info@roadmusic.be

Bijkomende Informatie kan je vinden op volgende website:  https://www.huubcolla.be/product/badaboem/

Tekst: Geert Vanmaeckelberghe
Foto: ©Bert Huysentruyt

Geert Vanmaeckelberghe
Actief lid bij Showkorps WIK Oostende (van 1974 tem 2011) als muzikant, choreograaf, tamboer-majoor, bestuurslid / voorzitter stuurgroep drupershopi (drumbands, percussie ensembles, showkorpsen en pipe bands) VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) , redactielid KLANKBORD magazine / docent en jurylid exercitie - tamboer-majoor / choreograaf / auteur handleiding "Klank, Kleur én Beweging" / Lid van de WMC adviesraad voor percussie - mars & showwedstrijden.