Het is donderdagavond elf uur als ik ’s avonds het Advendogebouw binnen stap, een gezellige drukte van seniorenleden, bestuursleden en instructieleden van zowel Jong Advendo als van Advendo. Dit weekend staat namelijk de Musikparade op de planning, die wij beginnen met een lange busreis richting Cottbus, dichtbij de Poolse grens, met een nieuwe groep enthousiaste leden, onze oude show van vorig jaar én een nieuw gezicht vóór het orkest. Vanaf dit seizoen mag ik, Erik-Jan Brummel, het gezicht zijn voor  de senioren van Advendo Sneek. 

Even kort voorstellen? Erik-Jan Brummel, wonend in Apeldoorn, jonge & enthousiaste
ondernemer, 29 jaar jong en rijd jaarlijks zo’n 20.000 km voor deze fantastische vereniging. Brand er nog geen lichtje? U weet wel, die jongeman die vorig jaar tijdens de show/concertavond op z’n knieën ging om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Mocht het nog niet gelukt zijn, ik ben iedere woensdag- en vrijdagavond in het gebouw te vinden en de komende jaren de Tambour-Maître van Advendo.

Na een goede en veilige reis kwamen we vrijdagochtend geheel volgens planning aan in Cottbus, alwaar het legendarische materiaalteam ons stond op te wachten. Na ons gemeld te hebben bij de organisatie en een korte rondleiding van Pier te hebben gehad mochten ook de leden hun plekje zoeken in de Arena. Na een korte repetitie, waarin we konden wennen aan de zaal en de akoestiek, en een finale repetitie, was het tijd om ook voor de inwendige mens te zorgen. In Duitsland zijn een aantal zaken altijd goed geregeld: de planning, het eten en de slaapaccomodaties. Er was genoeg te eten en de leden genoten ook buiten van het heerlijke zonnetje, dat hard zijn best deed.

De eerste show verliep super; de leden liepen fanatiek en muzikaal hun show, wat werd beloond door een overweldigend applaus waar geen einde aan leek te komen. De finale volgde zeer kort daarop, wat ons allemaal leek te verrassen. Met wat kunst & vliegwerk werd de band snel geformeerd en liepen we, alsof er niets aan de hand was, het veld op. Een, voor Duitsland, korte finale met een hoog klapgehalte werd ook goed ontvangen en na de afmars hadden we ruim de tijd aan ons zelf. Een grote groep van de leden besloot de stad te verkennen en in de omliggende restaurants een klein liflafje te nuttigen, alvorens we ons opmaakten voor de tweede voorstelling van die dag. Ook het avondpubliek genoot zichtbaar van onze inspanningen en na een geslaagde show en finale mochten we ons opmaken voor de doorreis naar Berlijn.

Na een goede nachtrust in het hotel en een korte trip naar de Maxwell-Arena te Berlijn, konden we inspelen om met elkaar weer te juiste focus te pakken. Tijdens onze doorloop van de show genoten ook onze collega muzikanten zichtbaar van onze inspanningen wat ze ook lieten blijken aan verschillende leden. Vooral onze (vrouwelijke) Advendo trompettisten gooiden hoge ogen bij de collega’s uit Oekraïne. In Berlijn was slechts één voorstelling, maar wel met een aantal bekenden in de zaal, sommigen die ons achterna waren gereisd en sommigen om nog wat leden na te brengen. Aan het einde van de taptoe in Berlijn besloten we de stoute schoenen aan te trekken en trakteerden wij het publiek voor de Arena op enkele nummers.

Onze laatste bestemming in Duitsland was Dresden, een schitterende stad met een prachtige ijshockey-hal… Alleen wij zaten in de oude sporthal met beperkte ruimte omdat het hockeyseizoen nog in volle gang was. Natuurlijk mocht dit de pret niet drukken en in twee keer een uitverkocht huis liepen wij voor de allerlaatste keer onze show van 2018. Twee maal een overweldigend applaus was onze beloning en moe maar voldaan keerden wij terug richting Sneek. Net over de grens werd de inwendige mens niet vergeten en genoten wij van een klein liflafje bij de grote gele M.

Erik-Jan Brummel