Op zaterdag 22 juni was er de tweede editie van het Jeugd Festival in Stiens. Tijdens dit festival kunnen jeugdkorpsen zich met elkaar meten in de jeugdklasse of in de basisklasse. Dit jaar waren er 9 aanmeldingen, van wie er een aantal vorig jaar ook al mee hadden gedaan. Zo was titelverdediger Jong Pasveer weer aanwezig, maar waren ook CMV Hosannah, Jeugdband Sternse Slotlanders , SWJK, Jong Jubal uit Zwolle en natuurlijk ook de Jeugdband van Takostu present. Nieuwe deelnemers waren de Music Kids van Advendo, Jeugdkorps Showband Urk en Showband Jong KDO. De laatste 2 korpsen hadden zeker de nodige reistijd gehad voor ze in Stiens aankwamen. Iets wat toch aangeeft dat het festival een goede uitstraling heeft naar buiten toe!

Het festivalterrein (een kunstgrasveld) was gelegen naast het gebouw van de organiserende vereniging. Takostu uit Stiens. Een ideale locatie! De jury van de dag bestond uit Piet van Houten, Toine Roeleven en Grietina Nowee.

Het is toch vooraf altijd afwachten wat zo’n dag met allerlei jeugdkorpsen gaat brengen.
In Nederland kennen we veel verschillende soorten bezettingen en stijlen in de showband wereld. Zou dit vandaag ook tot uiting komen bij de jeugdkorpsen?

Het festival zou kwart voor 2 beginnen, maar door alle regen werd de start een half uur uitgesteld. Om kwart over 2 liep het eerste deelnemende korps dan ook het veld op. SWJK mocht beginnen. Zij brachten in de regen een show met afwisselende muziek zoals ‘het Dondert en het Bliksemt’, maar bijvoorbeeld ook het mooie ‘Love You More’. Na het slagwerknummer met de creatieve titel ‘Samba Pa Tat’, kwam nog de bekende Krezip-hit ‘I would Stay’. De groep sloot af met het ritmisch toch best complexe ‘Smoorverliefd’.

Hierna was CMV Hosannah aan de beurt. Namen ze vorig jaar nog deel aan de marswedstrijd, dit jaar deden ze mee aan de show. Een nieuwe stap in de ontwikkeling. Daarnaast viel op dat ze dit jaar 2 van de marchingbells hebben verruild voor xylofoons. Dit geeft een mooie ontwikkeling in de klank. Tijdens het meest regenachtige deel van de dag lieten ze vol overtuiging zien dat ze op de goede weg zijn. Ze speelden in de show de nummers ‘Pokerface’ en ‘Somebody that I used to know’. Een mooi eigentijds programma dus!

Als derde was de Jeugdband van Takostu aan de beurt. Deze groep had ik al in actie gezien tijdens het ODSC in Assen en ik was dan ook erg benieuwd naar de vorderingen. Er was al genoemd dat men er op gebrand was dat ze goed wilden scoren. Nou, wat mij betreft is dat zeker gelukt! Er was een duidelijker beeld in de choreografie te zien en ook de muziek klonk een stuk overtuigender. Ze speelden een mooie mix van gouden hits als ‘Hit the Road Jack’ en nummers die wat korter geleden in de hitparade hebben gestaan zoals ‘Rolling in the Deep’ en ‘Some Nights’. Er is een flinke stap voorwaarts gemaakt sinds de deelname in Assen!

De sterk verjongde Jeugdband van de Sternse Slotlanders was vandaag een van de twee deelnemers in de basisklasse. De groep heeft dit jaar een show met als thema: ‘Let’s Dance!’. Dit is een mooi afwisselend programma met moderne muziek van onder andere Robbie Williams, Lady Gaga, Katy Perry en One Direction. Ook deze groep heeft de stijgende lijn flink te pakken.

De Music Kids van Advendo uit Sneek zijn de voorloper van oudere broer Jong Advendo. Deze groep treed meestal alleen in Sneek op, maar dit jaar hebben ze ervoor gekozen om de uitdaging aan te gaan en aan 2 wedstrijden mee te doen: het ODSC in Assen en het Jeugd Festival in Stiens. De 58 leden van deze groep lieten een keurige show zien op muziek van onder andere the Beach Boys en PSY. Wat ik persoonlijk altijd leuk vind om te zien, is dat je al duidelijk kunt zien dat de show een ‘Advendo-product’ is.

De volgende deelnemer was het Jeugdkorps van Showband Urk. Het programma bestaat uit een leuke afwisseling van wat oudere nummers zoals the Rivers of Babylon, maar ook eigentijdse muziek zoals Party Rock Anthem. Samen met het overtuigende enthousiasme van de leden levert dit een leuke, afwisselende show op.

In 2009 is Showband Jong KDO opgericht en in een periode van 4 jaar zijn ze nu al zo ver dat ze een show brengen op dit Jeugd Festival. De groep speelt een aantal van de hits van Michael Jackson en brengt daarbij een best lastige show. Erg knap dat ze na 4 jaar al een dergelijke show lopen! Dit is duidelijk een groep met grote groeimogelijkheden in de komende jaren.

De andere deelnemer in de basisklasse is Jong Pasveer. Ook zij hebben een zeer jonge groep met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar. Het muzikale programma bestaat uit onder andere ‘Mexican Whistler’, een stuk wat ooit door het Pasveerkorps is gespeeld, dus de lat ligt hoog. Ze brengen hun show vol overtuiging en laten er dan ook geen twijfel over bestaan dat ze de beker weer mee willen nemen naar Leeuwarden. Als ik dit zo zie, vraag ik me af waarom de groep ook niet meteen even deelname aan het ODSC heeft meegepikt. Misschien een mooie uitdaging voor volgend seizoen?

Jubal uit Zwolle is de laatste deelnemer van de dag. De groep heeft een schitterende uitstraling met hun mooie uniformen. Ze spelen een programma waarin de verschillende klank-kleuren mooi tot hun recht komen. Zo spelen ze bijvoorbeeld Grenade, waarbij de mooie ruime saxofoonsectie in het begin prachtig tot hun recht komt. Een mooie groep!

Na al deze optredens mogen we nog genieten van Jong Advendo. Deze groep is druk bezig met de voorbereiding voor het Wereld Muziek Concours en repeteert zodoende de hele dag in Stiens. Ze hebben de hele dag in de regen gelopen, maar aan het einde van deze repetitiedag willen ze natuurlijk ook graag aan het publiek laten zien wat ze kunnen! ‘Just Dance’ is het thema van hun show en dit programma bestaat uit nummers als ‘Everybody Dance Now’ en ‘Private Dancer’. Ondanks dat ze al de hele dag in de regen hebben gelopen zetten ze toch een goede show neer. Erg leuk dat ze dit als intermezzo wilden doen!

En dan is het tijd voor de uitslag! Deze is alsvolgt:

Basisklasse:

1. Jong Pasveer 8,6
2. Jeugdband Sternse Slotlanders 7,9

Jeugdklasse:

1. Jeugdband Showkorps Urk 8,4
2. Jong Jubal Zwolle 8,3
-. Jeugdband Takostu 8,3
4. SWJK 8,2
5. Music Kids Advendo 7,9
6. Showband Jong KDO 7,7
7. CMV Hosannah 7,3

Het is mooi om te zien dat de jeugdkorpsen die vandaag op het veld kwamen bijna allemaal onder leiding staan van mensen die ook bij het ‘grote(re)’ korps spelen of hebben gespeeld. Vaak worden ook de shows en de muziek door deze mensen in eigen beheer geschreven. Het verschil in stijlen in Nederland blijft hierdoor zeker gewaarborgd. Daarnaast is er natuurlijk ook prachtig om te zien dat deze hobby levend en fris is. Het aantal leden van de jeugdbands was 18 tot maar liefst 58 leden. Dit is iets waar we trots op mogen zijn en waarmee we vol vertrouwen de toekomst van onze sector in kunnen gaan!

Johannes Leeverink