Dit weekend stond taptoe ‘s-Hertogenbosch op het programma, met altijd de mooie entourage in het grote voetbalstadion. Dit jaar wat eerder in het jaar dan gewend in verband met de renovatie van het grasveld. Maar ondanks dat was het een geslaagde avond, de hoofdtribune was volledig uitverkocht met gelukkig goed weer en prachtige korpsen.

De avond begon met een optreden van jong Amantius. De leden in de leeftijd van 9-16 jaar komen tijdens een welkomstwoord van de speaker trots op marcheren. Na de speakertekst brengen de jongen en meisjes hun musical show. Het is een frisse en leuke show die goed uitgevoerd wordt. Veel bekende melodieën warmen het publiek op voor een grandioze avond. De trombones brengen hun solo’s keurig en samen weten ze de show tot een goed einde te brengen. Jongens en meisjes van jong Amantius jullie mogen trots zijn op de uitvoering van jullie show!

Amantius komt samen met de junioren het veld op marcheren. Vervolgens opent de burgemeester officieel de avond nadat hij van de speaker nog even een uitleg krijgt over het woord taptoe. Het grote korps marcheert onder leiding van Tim (maître jong Amantius) het veld af. De taptoe kan beginnen.

De dames en heren van Juliana uit Amersfoort betreden op stoere wijze het veld. De trombones zijn tijdens de opmars goed te horen. Het korps staat onder de enthousiaste leiding van tambour-maître Joey van Loveren. Ze brengen dit seizoen hun nieuwe show Can’t hold us. Het instructie team is erin geslaagd om een leuke en verassende show te schrijven dat enorm sterk geopend wordt. De show wordt vanavond goed uitgevoerd. Vol overgaven dansen en zingen de leden het publiek toe. Dit wordt enorm gewaardeerd door het publiek dat enthousiast mee doet. Je merkt het plezier op de tribune. Leden van Juliana Amersfoort complimenten voor deze leuke show. Succes op de komende taptoes.

Vervolgens is het tijd voor een thuiswedstrijd. Amantius uit s-Hertogenbosch staat in de poort te spelen. Dit is te zien aan de tambour-maître maar is op de tribune niet te horen. Tijdens de speakertekst dat gaat over de jeugdleden komt er een luid gejuich van de tribune. Het jeugdkorps staat het seniorenkorps bij tijdens dit optreden. The legends continue gaat onder leiding van tambour-maître Martijn van Schadewijk van start. Er wordt met een mooie sound goed muziek gemaakt door de dames en heren van Amantius. Ze gaan erg fanatiek van start. De trombonisten zijn nog aardig los in de heupen en de trompettist laat een goede solo horen. Het is een drukke show die veel energie van de leden vraagt. Dit is vooral te merken in de slotfase van de show. Het energielevel van de leden raakt een beetje op. Desalniettemin wordt er een goede en leuke show neergezet op de groene mat.

Het is even pauze en het veld wordt opgebouwd voor het optreden van het Kamper trometter korps uit Kampen. Daarna gaan we door met een optreden uit een ander kaliber. Met een pit en versterking van elektronica gaat KTK van start. De openingssolo is door de geluidsboxen voor het publiek niet te horen. Toch best jammer. Op de tribune merken we dat de muziek voor het publiek niet herkenbaar is waardoor het wat onrustig wordt. Toch brengt KTK een sterke show met zeer goed uitgevoerde muziek. Bij de afmars krijgen ze dan ook hun welverdiende applaus. KTK bedankt voor jullie optreden.

Het is tijd voor de groene jagers uit Katwijk. Vanaf de opmars zijn ze duidelijk te horen met hun mooie en eigen sound. Het is even wennen, want na jaren onder leiding te hebben gestaan van Leo de Vrede staat DVS vanaf dit seizoen onder de leiding van een nieuw gezicht. Patrick Boezaard mag dit mooie korps vanaf nu voorgaan. Een nieuw gezicht en een nieuwe show. DVS gooit het met hun nieuwe show genaamd The Western Trail over een andere boeg. De muziek bezorgd het publiek kippenvel en al snel worden er woorden als “wauw” en “wow” gehoord. Zelfs een mondharmonica wordt niet vergeten en past perfect bij deze show. De mannen bewijzen nog lekker losjes te zijn en line dance(n) over het veld. De show is ook voor de leden nog nieuw en dat is af en toe te zien. Wat we inmiddels kennen van de mannen uit Katwijk is hun sterke meerstemmige zang. Ook in deze show komt dit naar voren. Prachtige stemmen galmen over de tribune. DVS bedankt voor jullie optreden, veel plezier bij jullie jubileum taptoe en succes tijdens het komende seizoen.

Daar komt “The band” het veld op marcheren. Wederom is de thuisclub Exempel uit het nabijgelegen Empel ook aanwezig op deze fraaie taptoe. Ze brengen de bekende show Can You Feel it. Uiteraard wordt de show hier ook mee geopend. Erg sterk wordt er muziek gemaakt en de bekende nummers doen het goed op de tribunes. De saxofoon sectie musiceert en exerceert als een blok door de show heen. Complimenten voor deze sectie. Onder leiding van tambour-maître Hans van der Dussen komen de muzikanten hun show goed door. Erg wordt gretig gebruik gemaakt van de ruimte die dit veld te bieden heeft. Exempel sluit het tweede blok van deze taptoe af en marcheert onder een luid applaus het veld af.

Na een korte break zit het publiek op het puntje van hun inmiddels wat kouder geworden stoel. Het is tijd voor Advendo uit Sneek. In hun welbekende wit-zwartte uniform komen ze op geheel eigen wijze het veld op. Ook Advendo staat vanaf dit seizoen onder leiding van een nieuwe tambour-maître. Erik Jan Brummel heeft het stokje overgenomen van Remco Veldhuizen. Erik Jan, heel veel succes voor dit prachtige korps! De dames en heren uit Sneek brengen een echte Advendo show. Spectaculair, verassende showelementen en met herkenbare muziek is het een mooi geheel voor de taptoe velden. Er wordt goed muziek gemaakt door de muzikanten. Ook de figuren komen goed tot hun recht. Het blijft bijzonder om te zien hoe deze muzikanten door elkaar heen marcheren en met welk tempo. Chapeau.

Het is tijd voor Leids geweld. De mannen van K&G Leiden komen als laatste het veld op marcheren. De toto medley is direct goed te horen op de tribune. Ook K&G brengt vanaf dit seizoen een nieuwe show. Tijdens deze avond wordt de nieuwe naam bekend gemaakt namelijk; Rock Solid. Het is even wennen. Maar al snel wordt je op de tribune meegenomen in de bekende rock muziek. De heren uit Leiden gaan op hun knieën voor de solist tot groot vermaak van het publiek. Er wordt vol energie en passie muziek gemaakt en gelopen. Dit is te zien tijdens het slotapplaus. De mannen staan uit te blazen na deze prachtige show. De speaker bedankt K&G voor een “mooie bulk muziek”. Onder leiding van tambour-maître Kevin van Egmond verlaten de muzikanten het veld en maken we ons op voor de finale.

Op muziek van Amantius komen alle muzikanten voor de laatste keer het veld op marcheren. Gezamenlijk met een zanger wordt “Music was my first love” gespeeld. Soms zijn de muzikanten elkaar een beetje kwijt qua tempo en balans, maar de dirigent brengt het tot een mooi slot. Inclusief vuurwerk. Een trompettist van Amantius brengt een fantastisch taptoe signaal voor ons. Complimenten. Na de welbekende bedankjes marcheren de korpsen een voor een het veld af. Deze fantastische avond zit er helaas weer op. Buiten is er nog een kleine afterparty onder de noten van Feestbende- Cromvoirt.

Organisatie bedankt voor de uitnodiging en de enorme gastvrijheid. Tot een volgende keer.

Miriam de Vries
Korpsmuziek