Onlangs verschenen er op de social media een aantal instructie video’s van Cees Coenen over hoe online te repeteren en hoe je bepaalde dingen kunt aanpakken met leden die om wat voor reden dan ook niet bij elkaar kunnen komen. In overleg hebben we hier de instructie video’s samengevat over het onderwerp: “Online repeteren”.

Deel één uitleg thuis-repetities
In deze video geeft Cees een uitleg hoe hij orkesten thuis aan het repeteren heeft gekregen met het maken van een ‘click-track’ of meespeelvideo. Eerst met zijn eigen orkesten maar daarna ook andere orkesten.

In deze video wordt uitleg gegeven hoe hij zo’n click-track maakt. Een click-track of meespeelvideo is een opname waarin je op je linkeroor een metronoom hoort en op je rechteroor een opname van het muziekstuk dat je gaat meespelen. Op de click-track wordt afgeteld en tijdens het meespelen hoor je aanwijzingen. Zo’n click-track kan Cees ook maken van arrangementen van andere uitgevers.

Deel twee: maken van een ‘splitscreen’ video
In deze tweede video geeft Cees uitleg hoe hij de video- en audiosporen bij elkaar heeft gebracht. “Ik krijg alle opgenomen video’s weer terug en dan ga ik aan de slag om deze afzonderlijk onder elkaar te zetten”. Doordat iedereen met dezelfde click-track speelt kunnen de opnames goed onder elkaar worden gezet. Het mixen van de audiosporen doet hij in dit voorbeeld in Ableton Live.

Na de audiomix is nu de video-montage aan de beurt. Dit doet Cees met Final Cut Pro X en ook hiervoor geldt weer dat de click-track de basis is om alle video’s te synchroniseren.
“Ik kan in Final Cut Pro X ook alle audio’s mixen, maar dit doe ik liever in een ander programma zodat het behapbaar wordt.”  De video’s zijn op verschillende plekken opgenomen. Het leukste is om nu te spelen met deze verschillen. Hier komt creativiteit om de hoek kijken.
Inmiddels zijn er verschillende video’s verschenen. “Ik heb veel dirigenten en orkesten op weg geholpen om dit zelf te gaan doen”. Veel leden willen graag muziek maken en dat is via ZOOM toch echt wel lastig. Ook weten orkesten Cees inmiddels te vinden en maken ze samen een plan van aanpak om leden te stimuleren om de thuis-repetities op te pakken die dan door Cees worden gemonteerd. “Het is niet alleen bedoeld voor het maken van een leuke video, maar ook om mensen weer aan het repeteren te krijgen. Zo sprak ik muzikanten die het een hele uitdaging vonden om hun partij zo goed mogelijk op te nemen. Ze hebben er hard voor moeten werken en dat is natuurlijk een goede bijkomstigheid”. Daarnaast kan je leuke samenwerkingen laten ontstaan. Speel met je orkest een muziekstuk en vraag aan een koor om mee te zingen. Je kan ontzettend creatief te werk gaan!
Je kan video’s inzetten voor je eigen leden maar je kan ze ook aanbieden aan de gemeenschap. Met het oog op de Koningsdag, 4 en 5 mei bijvoorbeeld. Alleenstaande mensen of ouderen in verzorgingstehuizen kunnen de video’s bekijken of zelf meezingen. Orkesten geven juist dat stukje glans aan dit soort dagen en dat valt helaas nu allemaal weg. Toch kan je op deze manier mensen een hart onder de riem steken en laten zien dat je er als vereniging bent.
Cees Coenen is naast dirigent en arrangeur ook technisch specialist in het gebruik van muziek-software. Meer weten, leren en bekijken?: klik hier
Ook op de website van Cees Coenen is veel informatie te vinden: www.CeesCoenen.nl

 

1 reactie