Op zaterdag 8 februari 2025 wordt er een reünie Play-Inn gehouden in het centraal in Nederland gelegen plaatsje Beesd. Dit op initiatief van o.a. Sander van Ingen (Maître de Clairon van het Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers). Voor deze Play-Inn zijn er twee ervaren instructeurs aangetrokken. Voor de blazers is dit Ruud Böhmer, schrijver van vele Jachthoornwerken. De slagwerkers gaan aan de slag met Simon Kleinjan, die in het verleden vele malen slagwerkinstructeur was tijdens de Play-Inns.

Als je ooit hebt meegedaan of nog speelt bij een Jachthoorn/Trompetterkorps mag je meedoen en kun je je aanmelden door een mail te sturen naar svj@marsenshowproducties.nl  Voor 24 December 2024. Zet daar in je naam, mailadres, welk instrument, welke partij (1e, 2e of 3e ) en welke sleutel. En of je nog in het bezit bent van een instrument. De kosten voor deelname zijn € 10,00.

Voor de liefhebbers van deze Jachthoornmuziek zal er aan het eind van de dag een slotconcert worden gegeven. Dit vindt plaats in “Het Klokhuis – het Trotse Hart van Beesd ” aan de Jeugdlaan 2a. De zaal gaat open om 16.00 uur. Het concert is van 16.30- 17.30 uur. De entree is gratis. Voor meer info ga je naar de Facebookpagina: reünie play-in SVJ

Oprichting
Op initiatief van enkele Jachthoornkorpsen komt er in de tweede helft van 1986 een discussie op gang over het in stand houden van deze unieke korpsen. Eind 1986 worden een aantal Jachthoorn- en Trompetterkorpsen aangeschreven. Dit resulteert in een eerste gezamenlijke vergadering. Deze wordt gehouden op 21 maart 1987. Na een aantal vergaderingen komt uiteindelijk op 12 november 1988 het Samenwerkings Verband Jachthoornkorpsen tot stand. De Trompetterkorpsen haken af.

Het SVJ heeft als voornaamste doelstelling het in stand houden van de Jachthoorn bezetting en de daarbij behorende traditionele waarden. Daarnaast zijn repertoirevernieuwing en het opbouwen van een onderlinge band belangrijke doelen die worden nagestreefd. De aangesloten korpsen vormen, als vereniging zijnde, de leden. Het SVJ is een niet geregistreerd overkoepelingsorgaan dat handelt naar, en doelstellingen nastreeft volgens gezamenlijk opgesteld reglement. Er is geen bestuur, maar vanuit de leden worden vijf personen aangedragen c.q. gekozen tijdens de Algemene Leden Vergadering. Een korps dat zich bij de SVJ wil aansluiten moet tenminste over 3 jachthoornblazers beschikken en eventueel over andere signaalinstrumenten zonder ventielen. Deze moeten gestemd zijn in ES en signaal instrumenten met 1 ventiel, in verschillende stemmingen.

Tot de leden van het eerste uur behoren:
Advendo – Berkel en Rodenrijs
De Bazuin – Leerdam
Oranje –IJsselmuiden
Hilversumse Schutterij – Hilversum
Wierings Trompetter Korps – Amsterdam
Showband Putten – Putten
Haagse Tram Muziekvereniging – Den Haag
Showband Urk – Urk
7e Bastion – Naarden
Oranje Getrouw – Krimpen a/d IJssel

Activiteiten
Het SVJ kent de volgende gezamenlijke activiteiten:
• De Nationale Jachthoorn dag
• De Play-in
• Het Nationaal Groot Jachthoornkorps
• De jeugd dag
• De Algemene ledenvergadering
• Uitwisselen van contacten en verenigingsbladen
De Algemene ledenvergaderingen worden in de eerste week van het nieuwe jaar gehouden bij de aangesloten verenigingen. De Play-Inn die ieder jaar gehouden word is ook een dag van contacten. Verenigingen organiseren b.v. uitstapjes in de ochtend naar de Glasfabriek of Klompenfabriek. Tijdens de jeugd dagen in de organiserende steden worden eveneens uitstapjes georganiseerd. Een rondvaart of een bezoek aan een geitenboerderij. De jeugd dag wordt traditioneel afgesloten met patat, kroket en frikandel.

Weetjes
In juni 1994 is de eerste uitgave van de SVJ koerier. Het SVJ heeft op 30 oktober 1999 voor het 10 jarig bestaan van de SVJ een CD opgenomen in Baarn.

Optredens
Het Nationaal Groot Jachthoornkorps (NGJHK) ziet het daglicht op 14 mei 1988 tijdens de
Visserijdagen op Urk. De 1e Nationale Jachthoorn dag is op 10 november 1990 in IJsselmuiden. Met 272 spelende leden werd op 15 juni 1996, tijdens de Jachthoorn dag in Baarn, een record behaald en kwam er een vermelding in het Guinness Book of Records.
Vier jaar later, op 1 juli 2000 in Almelo, werd het record verbroken met maar liefst 313 spelende muzikanten. Wederom een vermelding in het Guinness Book of Records met als vermelding het grootste Jachthoorn korps ter wereld.
Overige optredens door het SVJ zijn:
• De 4-daagse in Nijmegen
• Vlootdagen en Taptoe in Den Helder (met overnachting op de nieuwe haven)
• Bloemencorso Rijnsburg
• Openingsceremonie Wereld Muziek Concours in Kerkrade
• Medewerking Nederlandse Vereniging Voor Jachthoorn blazers in Bronkhorst
• Glasstad Taptoe in Leerdam
• Houthakkers feest in Lage Vuursche

Einde Samenwerkings Verband Jachthoornkorpsen
Na 2010 loopt het ledenaantal van de korpsen terug die lid zijn van de SVJ. De commissie probeert van alles om de korpsen bij elkaar te houden. De Algemene leden vergaderingen worden niet goed meer bezocht. Er worden nog wel een Play-Inn en een Jeugd dag georganiseerd. Maar met minder leden. Verenigingen gaan over op ventiel instrumenten omdat binnen hun eigen vereniging het leden aantal ook terug loopt. Ieder jaar proberen de verenigingen die er nog zijn wel bij elkaar te komen. In 2016 wordt het SVJ nog gevraagd om met de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse mee te lopen. Tijdens dit optreden loopt het met 35 personen (van de 6 verenigingen die nog over zijn).

In 2018 is de laatste Algemene Leden vergadering. De leden van de aangesloten verenigingen besluiten, samen met de 3 overgebleven commissie leden Rene Buskermolen (Show- en Jachthoornkorps Kudelstaart), Hans Romijn (Jachthoornkorps Haagse Tram Muziekvereniging) en Petra Seel (Wierings Trompetter Korps Amsterdam) om het SVJ op te heffen. Velen gaat het aan het hart, maar er zijn niet genoeg korpsen en muzikanten meer met een juiste bezetting om optredens te verzorgen. Maar gelukkig hebben we nog, de contacten met elkaar, de foto’s en filmpjes. Het SVJ heeft 30 jaar bestaan en velen hebben er goede herinneringen aan over gehouden.