Goed nieuws voor elk Nederlands showkorps. Advendo Sneek mag blijven repeteren op de ijsbaan van Sneek. Een buurtbewoner had een rechtszaak tegen het showkorps aangespannen omdat die vond dat de gemeente ten onrechte een geluidsontheffing had gegeven. De rechter verwees het verzoek om de repetitie op de ijsbaan stil te leggen naar de prullenbak, zo valt te lezen in het Friesch Dagblad.

Advendo Sneek was aanvankelijk van plan om 26 keer te oefenen op de ijsbaan. Het kreeg daarvoor ook een vergunning van de gemeente. Er kwamen echter bezwaren binnen bij de gemeente, omdat een omwonende vreesde voor geluidsoverlast.

Advendo besloot na de ophef het aantal repetities terug te schroeven naar 12 en ook op andere plekken in Sneek te repeteren. Desondanks stapte de bewoner naar de rechtbank voor een kort geding. De rechter stelt uiteindelijk dat het aantal van 12 repetities past binnen de gemeentelijke regels. Er is dan ook geen aanleiding om de repetities stil te leggen.

De uitspraak is goed nieuws voor alle Nederlandse showkorpsen. Bij een negatieve uitspraak was er een basis ontstaan voor omwonenden in andere steden om ook bezwaar te maken tegen repetities, die gewoon binnen de gemeentelijke regels passen.